Ο Δήμος Καλαμάτας τίμησε τον Κώστα Γουλιάμο για την συμβολή του στα γράμματα - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ο Δήμος Καλαμάτας τίμησε τον Κώστα Γουλιάμο για την συμβολή του στα γράμματα

Ο Δήμος Καλαμάτας τίμησε τον Κώστα Γουλιάμο για την συμβολή του στα γράμματα

Share This


Σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου, ο Δήμος Καλαμάτας, τίμησε το άξιο τέκνο της πόλης, Κώστα Γουλιάμο. Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρης Πολίτης, ο οποίος τον καλωσόρισε λέγοντας ότι ο Κώστας Γουλιάμος αποτελεί «τιμή για την πόλη μας». Ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είπε ότι, «είμαστε εδώ για να τιμήσουμε ένα άξιο τέκνο της Καλαμάτας, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε και υπηρετεί επάξια και με τον καλύτερο τρόπο τα ελληνικά γράμματα, το ελληνικό πνεύμα και την Μεσσηνιακή παράδοση» και συνέχισε: «Ο Κώστας Γουλιάμος, απέδειξε μέσα από την πορεία του και τη διαδρομή του ότι, ο Έλληνας είναι πολίτης της Γης που μεταφέρει στις αποσκευές του τους ανθούς της γνώσης που έχει αναπτύξει μέσα από την Ελληνική Γλώσσα και τον ελληνικό τρόπο σκέψης.

Ερευνητής, καθηγητής,  δίδαξε σε γενιές νέων ανθρώπων, στους τομείς της πολιτικής επικοινωνίας και του πολιτισμού με επιτυχία. Έχει ένα τεράστιο βιογραφικό, το ακούσαμε κι έτσι τον ανακάλυψαν εκτός από την Ευρώπη, στον Καναδά, στην Αμερική και στην Κίνα όπου έχει ανακηρυχθεί επίτιμος Καθηγητής σε τρία σημαντικά πανεπιστήμια. Ένα εξ αυτών στην, αδελφοποιημένη με την πόλη μας, την Σιάν.
Είμαι βέβαιος ότι ο Κώστας Γουλιάμος θα στηρίξει την προσπάθεια του Δήμου Καλαμάτας στο 2o Forum Διπλωματίας που θα πραγματοποιήσουμε. Έχουμε ήδη κάνει μια συζήτηση με αντικείμενο την διπλωματία των πόλεων, όπως επίσης θα ενισχύσει και τις σχέσεις της Καλαμάτας με την Σιάν μέσω της σχέσης που έχει ο ίδιος αναπτύξει εκεί.

Κώστα Γουλιάμε σ’ ευχαριστούμε που είσαι εδώ, σ’ ευχαριστούμε που επισκέπτεσαι τη γενέτειρά σου και που τιμάς τον Ελληνισμό. Να είσαι γερός και δυνατός».

DSC 0589 Medium

Συγκινημένος ο κ. Γουλιάμος έλαβε τον λόγο:

«Με συγκινείτε βαθύτατα με αυτές τις προσφωνήσεις και αυτό το καλωσόρισμα. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα. Μπορεί να έχω τύχει διαφόρων διεθνών αναγνωρίσεων αλλά, τίποτα δεν είναι ισότιμο με αυτό της πατρίδας. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά και πιστεύω ότι αυτό είναι μια αφετηρία για να δημιουργήσουμε συνθήκες συνέργειας και συνεργασίας, όσμωσης θα έλεγα, για να δημιουργήσουμε την Καλαμάτα του σήμερα και του αύριο. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε στην ανθρώπινη ιστορία, αρχίζουν οι πόλεις να αποκτούν μια δικιά τους δυναμική, ο ανταγωνισμός είναι πλέον σε διεθνές επίπεδο και όχι σε τοπικό ή περιφερειακό, και εκεί χρειάζεται η συμβολή όλων έτσι ώστε να κάνουμε τη μεγάλη διαφορά. Τάσσομαι ανεπιφύλακτα στην πόλη, είμαι άνθρωπος της πόλης. Λείπω από το 1969 από την Καλαμάτα, λείπω από την πατρίδα σαράντα τόσα χρόνια, τα μισά σχεδόν στον Καναδά, τα μισά στην Κύπρο, αλλά όπου πάω, όπου κι αν γυρίζω, επιστρέφω εδώ. Θέλω  de profundis (εκ βαθέων) να εκφράσω τις ευχαριστίες μου. Μαζί μπορούμε να δουλέψουμε Δήμαρχε. Σ’ ευχαριστώ. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης και τον Αντιδήμαρχος, τον Γιάννη Ζαφειρόπουλο, ο οποίος είχε και την βασική ιδέα της τιμητικής αυτής εκδήλωσης στο πρόσωπό μου. Εύχομαι να είσθε γεροί και δυνατοί, “πάντα ν’ ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε”».

Για την προσωπικότητα του κ. Γουλιάμου μίλησαν, επίσης, με θερμά λόγια οι δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλής παρατάξεων του Δ.Σ., Βασίλης Τζαμουράνης και Δημήτρης Οικονομάκος.

Ο Δήμαρχος προσέφερε στον Κ. Γουλιάμο τιμητική πλακέτα του Δήμου που αναγράφει: «ΑΠΟΝΕΜΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΙΑΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΘΑΝΑΣΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ ΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. ΚΑΛΑΜΑΤΑ 20ή ΜΑΪΟΥ 2022». Ακόμη, την  επετειακή έκδοση του Δήμου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21 και το ανάγλυφο του Δήμου Καλαμάτας και της Φάρις που φέρει την κεφαλή του ιδρυτή των αρχαίων Φαρών, Φάριος, γιού του Ερμή και της Φιλοδάμειας. «Αυτά είναι μόνο η αρχή» είπε ο Δήμαρχος, εννοώντας ότι θα ακολουθήσει στενή συνεργασία με τον τιμώμενο, με το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την προετοιμασία του 2ου Διεθνούς Φόρουμ Διπλωματίας Καλαμάτας.

DSC 0651 Medium

DSC 0605 Medium

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΙΑΜΟΥ

Στην αρχή την εκδήλωσης ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Ζαφειρόπουλος ανέγνωσε το βιογραφικό του Κώστα Γουλιάμου:

Γεννήθηκε το 1955 στην Καλαμάτα. Φοίτησε στο 11ο  Δημοτικό Σχολείο, στο Νησάκι, και αργότερα στο 2ο Γυμνάσιο, στους Ταξιάρχες.

Οι διεθνείς διακρίσεις του είναι εντυπωσιακές, κάνοντας όλους εμάς, ως συμπατριώτες του, περήφανους.

Το 2018 η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της Ευρώπης τον εξέλεξε Τακτικό Μέλος.

Πέρυσι η Σύγκλητος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας τον εξέλεξε ομόφωνα εκπρόσωπο της Κύπρου.

Τον περασμένο μήνα εξελέγη Επίτιμο Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνολογίας.

Το 2021 εξελέγη επίσης Επίτιμο Μέλος της Royal Society of Arts του Λονδίνου – έναν οργανισμό που ξεκίνησε το 1754 και είχε ως μέλη όλους αυτούς τους αιώνες σημαντικές προσωπικότητες – από τον Κάρολο Ντίκενς μέχρι τον Κάρολο Μάρξ και τον Άνταμ Σμιθ και από τον Στήβεν Χόκινγκ μέχρι τον Μαντέλα και τον εφευρέτη του Ίντερνετ, τον Τίμοθι Μπέρνερς – Λη.

Το 2020 εξελέγη, για μια τετραετία, Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Οικονομικών και Διοίκησης με έδρα το Χονγκ Κόνγκ.

Είναι ο μόνος Έλληνας ακαδημαϊκός που έχει αναγορευτεί Επίτιμος Καθηγητής σε πανεπιστήμια της Κίνας.

Για μια διετία υπήρξε Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων Κύπρου.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες & Επικοινωνία. Δίδαξε κι` ερεύνησε για μια 40ετία σε πανεπιστήμια (Καναδά, Ελλάδα, Κύπρο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages