ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ Μενδώνη για αποκατάσταση του Πύργου Κουμουνδούρου με χρηματοδότηση από τη Βουλή - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ Μενδώνη για αποκατάσταση του Πύργου Κουμουνδούρου με χρηματοδότηση από τη Βουλή

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ Μενδώνη για αποκατάσταση του Πύργου Κουμουνδούρου με χρηματοδότηση από τη Βουλή

Share This

 


ΤΙ
ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

Στον Δήμο Δυτικής Μάνης η Υπουργός Πολιτισμού-Συνάντηση με Δήμαρχο Δυτικής Μάνης

Στον Δήμο Δυτικής Μάνης βρέθηκε την Πέμπτη 31 Μαΐου 2024 η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψής της, συνοδευόμενη από τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Νάγια Κόλλια. Είχαν προηγηθεί οι Δήμοι Οιχαλίας και Καλαμάτας.

Δέσμευση Μενδώνη για αποκατάσταση του Πύργου Κουμουνδούρου με χρηματοδότηση από πρόγραμμα της Βουλής

Η Υπουργός μετέβη στον Κάμπο, στον Πύργο Κουμουνδούρου, όπου και εκκρεμεί η αποκατάσταση και ανάδειξή τού ιστορικού κτηρίου. Συγκεκριμένα, η Υπουργός συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Δυτικής Μάνης, Γιώργο Χιουρέα, τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, τον βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά, τους αντιδημάρχους Δυτικής Μάνης, Δημήτρη Χρηστέα, Γιώργο Βαβαρούτσο, περιηγήθηκε στον χώρο, διαπιστώνοντας πώς χρήζει άμεσης αποκαταστάσης το κτήριο.

Σε συζήτηση με τον Δήμαρχο Δυτικής Μάνης η Υπουργός δεσμεύτηκε πώς η μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του κτηρίου, προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ, που έχει εκπονηθεί από την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και νοτίου Ιονίου του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα γίνει προσπάθεια να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης της Βουλής, καθώς πρόκειται για ιστορικό κτήριο-κατοικία πρώην πρωθυπουργού της χώρας. Εξέλιξη πολύ σημαντική για τον Δήμο μας, καθώς η αποκατάσταση, η ανάδειξη και ο φωτισμός του Πύργου Κουμουνδούρου θα δώσει ακόμα ένα επισκέψιμο μνημείο στην περιοχή μας, και θα διατηρήσει το ιστορικό αυτό κτήριο, που παραμένει ακόμα, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες, εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο.

Στον Πύργο Κουμουνδούρου κατά την επίσκεψη της Υπουργού παρέστησαν και οι πρώην Δήμαρχοι Δυτικής Μάνης, Δημήτρης Γιαννημάρας και Αβίας, Παναγιώτης Μπασάκος, οι μελετητές του έργου αποκατάστασης του Πύργου, και ο γραμματέας του Συλλόγου Απανταχού Μανιατών, Λυκούργος Καρολεμέας.

Συζήτηση στο Δημαρχείο Καρδαμύλης για θέματα δόμησης και πολιτισμού

Στη συνέχεια η Υπουργός Πολιτισμού μετέβη στην Καρδαμύλη, όπου είχε εκτενή συζήτηση και με τους αντιδημάρχους του Δήμου μας για θέματα υποδομών, Πολιτισμού και Ανάπτυξης της περιοχής. Από τη Δημοτική Αρχή τέθηκαν επισταμένως τα πολύ αυστηρά ζητήματα που θέτει ο νέος αρχαιολογικός νόμος, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η φυσιογνωμία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, όπως ο Δήμος μας που έχει μικρούς κλήρους, με αποτέλεσμα να “φρενάρεται” κάθε είδους δραστηριότητα δόμησης, ακόμα και για δημόσια και δημοτικά έργα, και να μπαίνουν “στον πάγο” σχεδιασμοί και έργα αθλητισμού και πολιτισμού επ’ ωφελεία των δημοτών και της κοινωνίας της Δυτικής Μάνης.
Η Υπουργός ζήτησε από τον Δήμο μελέτη στην οποία θα αποτυπώνεται η γενικότερη φυσιογνωμία της περιοχής και τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της, προκειμένου να γίνει ρύθμιση για την περιοχή.

Εξελίξεις και για το Γήπεδο στο Καμπινάρι και το Ανοιχτό Θέατρο Δυτικής Μάνης-Πρόταση για συνολική ανάπλαση της περιοχής

Επιπλέον, τα θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση ήταν τα βαλτωμένα έργα στο γήπεδο στο Καμπινάρι, για το οποίο υπάρχει αρνητική εισήγηση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Έτσι από τη Δημοτική Αρχή προτάθηκε να γίνει μια συνολική, ολιστική ανάπλαση της περιοχής με έργα Αθλητισμού και Πολιτισμού, που να περιλαμβάνει το γήπεδο στο Καμπινάρι, την αποκατάσταση του ναού του Αγίου Νικολάου και την ολοκλήρωση του Ανοιχτού Θεάτρου Δυτικής Μάνης, προκειμένου να προχωρήσουν στην κατεύθυνση ανάδειξης των συγκεκριμένων έργων Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η όλη συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, και το ραντεβού ανανεώθηκε για το επόμενο διάστημα, όταν και θα υπάρχουν νεότερες εξελίξεις για τα ζητήματα αυτά. Τέλος, ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης παρέθεσε γεύμα στην Υπουργό σε εστιατόριο της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages