Πρωτομαγιά με καμπάνια «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2012» - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Πρωτομαγιά με καμπάνια «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2012»

Πρωτομαγιά με καμπάνια «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2012»

Share This
Στη βιώσιμη αλιεία εστιάζει η πανελλαδική εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2012», που διοργανώνεται, για 17η συνεχή χρονιά, από το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, με στόχο τον καθαρισμό ακτών, βυθού, θάλασσας και άλλων φυσικών περιοχών από κάθε είδους απορρίμματα.
Από την 1η έως τις 31 Μαΐου, σχολεία, φορείς, επιχειρήσεις, σύλλογοι, οργανώσεις, τοπικές αρχές και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης καλούνται να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, επιλέγοντας μια περιοχή. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης δράσης έγκειται στο ότι εκτός από την αποκομιδή των σκουπιδιών, καταγράφονται και τα είδη απορριμάτων που μαζεύονται, ώστε να υπάρχει μια εικόνα για το ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές των θαλασσών. Τα ευρήματα προωθούνται, στη συνέχεια, στο Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, για επεξεργασία και έρευνα.
Πέρυσι, στον καθαρισμό 85 ακτών κατεγράφησαν 81.500 απορρίμματα, εκ των οποίων «πρωταθλητής» ρυπαντής αναδείχθηκε το πλαστικό (μπουκάλια, σακούλες, δοχεία κλπ), σε ποσοστό 50%, ακολούθησε το χαρτί με 20% και μετά τα μεταλλικά αντικείμενα με 13
Ζούμε σε μία χώρα στην οποία ο τομέας της αλιείας αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής και του πολιτισμού. Δυστυχώς η υπερεκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων, οι λανθασμένες πρακτικές που συχνά ακολουθούνται κατά την άσκηση της αλιείας, η απουσία εθνικής αλιευτικής πολιτικής και στρατηγικής για την ολοκληρωμένη διαχείριση του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλά και η αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου των αλιευτικών δραστηριοτήτων αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην περαιτέρω υποβάθμιση των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων.
Συνδυάζοντας τη δυσμενή αυτή εικόνα με την διαδικασία αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής που βρίσκεται στην τελική της ευθεία, η εκστρατεία Καθαρίστε τη Μεσόγειο επιχειρεί τη φετινή χρονιά να φωτίσει το θέμα τη διατήρησης και ορθολογικής διαχείρισης των αλιευτικών πόρων που αποτελεί μονόδρομο για την ανάκαμψή τους αλλά και για τη διασφάλιση σε βάθος χρόνου της βιωσιμότητας του επαγγέλματος του αλιέα.
Αναλυτικότερα, η φετινή εκστρατεία αποσκοπεί στην:
Ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αλιευτικοί πόροι
Πληροφόρηση γύρω από τις πολιτικές που προωθούντα σε ευρωπαϊκό, μεσογειακό και εθνικό επίπεδο πάνω στα θέματα της αλιείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages