Λεφτά από το Πράσινο Ταμείο ζητά ο Δήμος Μεσσήνης - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Λεφτά από το Πράσινο Ταμείο ζητά ο Δήμος Μεσσήνης

Λεφτά από το Πράσινο Ταμείο ζητά ο Δήμος Μεσσήνης

Share This
Α. Πρόταση χρηματοδότησης στο Πράσινο Ταμείο
Καταθέσαμε πρόταση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012 -2015» για την Πράξη με τίτλο: «Αστική Αναβάθμιση Μεσσήνης» και δημόσια δαπάνη 684.960,00 €.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με δαπάνες από το Πράσινο Ταμείο.
Η πρότασή μας αφορά την υλοποίηση τεσσάρων υποέργων. Συγκεκριμένα :

1.«Επεκτάσεις δημοτικού φωτισμού εντός πόλεως Μεσσήνης»

Το έγο αφορά επεκτάσεις Δημοτικού Φωτισμού εντός της πόλεως Μεσσήνης, στις εξής θέσεις:
α) επί της οδού Βελίκας σε όλο το μήκος της (από την Εθνάρχου Μακαρίου έως την οδό Ελευθερίας).
β) επί της Κ. Κρόμπα από το πάρκο συνοικισμού έως την συμβολή της με την οδό Αναστ. Αλεβίζου.
γ) επί της ανωνύμου οδού (διερχόμενη από το 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης) από την συμβολή της με οδό Στρατηγού Μακρυγιάννη έως την συμβολή της με την οδό Καραθεοδωρή.
δ) επί της Ιερέως Βασιλείου Μαυροειδή σε όλο το μήκος της.
ε) επί της οδού Σμύρνης.
στ) επί της οδού Ε. Βενιζέλου.
ζ) επί της ανωνύμου οδού (αρχή της είναι η συμβολή της με την οδό Γ. Παπανδρέου και κατάληξη της στο μετόχι Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής της Ιεράς Μονής Βουλκάνου) καθώς και επί της οδού Ζωοδόχου Πηγής στην περιοχή Μπεζεστένια. Το υποέργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 265.000,00 € .

Η σκοπιμότητα του έργου σχετίζεται με την ενίσχυση της ασφάλειας σε σημεία της πόλης όπου απαιτείται πρόσθετος φωτισμός με απώτερο στόχο τη μείωση της εγκληματικότητας, τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και την αύξηση του αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους της πόλης Μεσσήνης.

2.«Προμήθεια ειδών αστικού εξοπλισμού»
Το υποέργο αφορά την προμήθεια ειδών αστικού εξοπλισμού (απορριμματοδέκτες επιστύλιοι και δαπέδου, παγκάκια, και βάσεις ποδηλάτων). Ο στόχος του έργου είναι να καλυφθούν πάγιες ανάγκες σύγχρονης και υγιεινής εναποθήκευσης απορριμμάτων, να προωθηθεί η μετακίνηση των πολιτών με ποδήλατο και γενικά στοχεύουμε στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Το έργο έχει συνολικό κόστος 39.606,00 €

3. «Συντήρηση – διαχείριση χώρων πρασίνου κεντρικού πάρκου Μεσσήνης»
Το υποέργο αφορά εργασίες συντήρησης του Κεντρικού Πάρκου της πόλης της Μεσσήνης με την απομάκρυνση παλιάς φύτευσης από δέντρα με επικίνδυνη κλίση, εκρίζωση κορμών που έχουν απομείνει από παλιές πτώσεις δέντρων και συμπλήρωση της υπάρχουσας φύτευσης με δέντρα, θάμνους, πολυετή ποώδη και γκαζόν.
Προτείνεται επίσης η πλήρης αντικατάσταση του δικτύου άρδευσης που θα περιλαμβάνει την αντικατάσταση του εξοπλισμού γεώτρησης, την τοποθέτηση νέου κεντρικού αρδευτικού σωλήνα και δημιουργία παροχών σε όλους τους χώρους του πρασίνου.

Το υποέργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 50.300,00 € .

4. «Συντήρηση, βελτίωση & αναβάθμιση παιδικών χαρών σχεδίου πόλης Μεσσήνης»

Το υποέργο αφορά την αντικατάσταση – βελτίωση των εγκαταστάσεων σε παιδικές χαρές εντός της πόλης της Μεσσήνης, με απώτερο στόχο την βελτίωση της λειτουργικότητας τους, την αύξηση της επισκεψιμότητάς τους και την αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους στους πολίτες.

Συγκεκριμένα προβλέπονται παρεμβάσεις σε τέσσερις παιδικές χαρές ως εξής:

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ , Ο.Τ. 294

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Ο.Τ. 194

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΟΔΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Ο.Τ. 115

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ Ο.Τ. 152

Το υποέργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 330.054,00 €
Για την παραπάνω πρόταση η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου σύνταξε τις απαιτούμενες μελέτες και ολοκλήρωσε άμεσα το φάκελο για την υποβολή του Τεχνικού Δελτίου.
Ο απώτερος στόχος για το σύνολο των έργων είναι: η εξασφάλιση νέων πηγών φωτισμού με παράλληλη μείωση της εγκληματικότητας, η ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους, η βελτίωση του αστικού εξοπλισμού στην πόλη, η βελτίωση των κοινόχρηστων χώρων, η αύξηση της επισκεψιμότητας, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και με τελικό στόχο την αισθητική αναβάθμιση της πόλης της Μεσσήνης.

B. «ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 2ΜΗΝΙΤΩΝ – 8ΜΗΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ»
Προ καιρού προσωπικά είχα ζητήσει συγνώμη από τους συνδημότες μας διότι λόγω έλλειψης προσωπικού δεν είχαμε την δυνατότητα να ανταποκριθούμε και να λύνουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας όπως καθαριότητα, πράσινο, ύδρευση, ηλεκτροφωτισμός, παιδικές χαρές κ.α..
Ελπίζω να ξεπεραστούν και τα τελευταία γραφειοκρατικά εμπόδια και πολύ σύντομα να έχουμε πρόσληψη 2μηνιτών αλλά και υποστήριξη από την εφαρμογή του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.
Επιτέλους, μετά από πολλές επιστολές μας διαμαρτυρίας η πολιτεία με μεγάλη καθυστέρηση αναγνωρίζει εν μέρει το δικαίωμα της τοπικής αυτοδιοίκησης να αποφασίζει για την πρόσληψη εργατών που απασχολούνται στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Καταργήθηκε η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) αλλά τώρα απαιτείται διυπουργική απόφαση (ΚΥΑ)η οποία καθορίζει και τον μέγιστο αριθμό των ατόμων που πρόκειται να προσληφθούν ανά περιφέρεια. Συνεχίζονται, δηλαδή, τα εμπόδια από την Κεντρική Πολιτεία για την επίλυση προβλημάτων στις υπηρεσίες καθαριότητας, ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα πρέπει κάποια στιγμή η Κεντρική Εξουσία να αναγνωρίσει το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να της δώσει το δικαίωμα να σχεδιάζει η ίδια τη διαχείριση των χρημάτων των δημοτών της. Κριτής είναι ο δημότης και όχι ο Υπουργός.
Αναφορικά με το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο όταν φωνάζαμε και υποστηρίζαμε ότι κακώς διακόπηκε η διαδικασία παραλαβής των αιτήσεων των ενδιαφερομένων, καθώς ο φορέας υλοποίησης είναι ιδιωτικός και δεν εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν. 2190/1994. Κατόπιν των αλλεπάλληλων επιστολών μας αλλά και διαμαρτυρίες της ΠΕΔ και των άλλων δήμων ξεμπλοκάρισε επιτέλους η διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος που εξαιτίας της παρέμβασης ενός μικρού πολιτικού κόμματος κινδύνευσε η εφαρμογή του και η απορρόφηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Ελπίζουμε ότι έστω και με μεγάλη καθυστέρηση θα αξιοποιήσουμε το προσωπικό υπέρ του Καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης και της βελτίωσης των υποδομών.

Γ. ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΠΟΥΚΑΣ

Στην παραλία της Μπούκας έγινε σήμερα 31-5-2012 η παρουσίαση του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής από το Δήμαρχο Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλο. Ο Δήμαρχος σε δηλώσεις του ανέφερε:

Το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής βρίσκεται δίπλα από το αθλητικό κέντρου του Αγίου Νικολάου της Μπούκας. Η Μπούκα είναι η περιοχή πιο κάτω στην παραλία και επεκτείνεται και νοτιοδυτικά μέχρι τον Άγιο Κωνσταντίνο όπου βρίσκονται σε αυτή την έκταση ξενοδοχειακές μονάδες και το αναψυκτήριο του Δήμου Μεσσήνης.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι η παραλία είναι παρθένα περιοχή και σε αυτό τον χώρο δημιουργείται ένας πνεύμονας πρασίνου, αθλητικών υποδομών καθώς και το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.

Μολονότι ακόμα εξελίσσονται κάποιες εργασίες είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε μαθητές όπου σήμερα ξεκινάμε με την επίσκεψη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης.

Πολύ σύντομα θα δεχθούμε επισκέψεις και από άλλα δημοτικά σχολεία του Δήμου Μεσσήνης και αργότερα ή τον επόμενο χρόνο τόνισε ο κ. Στάθης Αναστασόπουλος θα μας επισκεφτούν σχολεία και από άλλα σημεία της Μεσσηνίας.
Ως δημοτική αρχή φροντίσαμε να έχουμε μικρό κόστος λειτουργίας νοικιάζοντας το κυλικείο και δίνοντας παράλληλα την ευθύνη και τις αρμοδιότητες στον ανάδοχο με σκοπό να συντηρεί το χώρο αλλά και να επιβλέπει τις αθλητικές εγκαταστάσεις και για αυτό είμαστε ικανοποιημένοι από την εξέλιξη αυτή.
Παράλληλα , ανέφερε ο κ. Δήμαρχος ότι θα δημιουργηθεί ένας χώρος αναψυχής ,ένα γήπεδο διαμορφωμένο για Μπιτς βόλεϊ καθώς και χώρος με τραπέζια για οποιονδήποτε.
Κλείνοντας, ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι ¨θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και για το τένις προκειμένου να έχουμε τρία γήπεδα ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται και διεθνείς αγώνες διότι μέχρι τώρα υπάρχουν δύο και συνάμα για τα παιδιά από του χρόνου θα εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα επισκέψεων όλων των σχολείων του καλλικρατικού δήμου Μεσσήνης στην Αρχαία Μεσσήνη όπου θα γίνεται ξενάγηση και δια κινητού τηλεφώνου.
Δημιουργήθηκαν παράλληλα από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς καινούργιες ειδικές εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε έτοιμο προς λειτουργία γήπεδο κανονικών διαστάσεων το οποίο θα είναι βοηθητικό του σταδίου της Μεσσήνης έτσι ώστε να εξυπηρετούνται ο Πάμισος και οι υπόλοιπες ομάδες. Σκοπός αυτού είναι η αποσυμφόρηση του κεντρικού γηπέδου του σταδίου ώστε να μην παρατηρούνται προβλήματα όπως εμφάνιση λάσπης κ.α.. πρόβλημα το οποίο θα ξεπεραστεί την επόμενη σεζόν.

Τέλος σε αυτό το γήπεδο που είναι δίπλα από το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής έχει σπαρθεί πρόσφατα γρασίδι.

Δ. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ
Ο Δήμος Μεσσήνης θεσμοθέτησε και διοργανώνει το «1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος» Αρχαία Μεσσήνη 2012, χωρίς διαγωνιστικό χαρακτήρα, που θα πραγματοποιηθεί από 23 έως και 28 Ιουνίου 2012, στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης. Φορέας υλοποίησης του Φεστιβάλ είναι το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Μεσσήνης «Αρχαία Μεσσήνη».
Σκοπός της διοργάνωσης του ανωτέρου Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη και η προβολή του αρχαιολογικού χώρου και των μνημείων της Αρχαίας Μεσσήνης καθώς και η ουσιαστική – βιωματική επαφή των νέων με το αρχαίο δράμα και την πολιτιστική κληρονομιά μας.
Στόχος του Φεστιβάλ είναι η υλοποίηση μιας δράσης που απευθύνεται στη νέα γενιά έτσι ώστε η πολιτιστική μας κληρονομιά να λειτουργήσει ως ζωογόνος δύναμη στη σύγχρονη κοινωνία και ειδικότερα στους νέους μαθητές και σπουδαστές. Οι συμμετάσχοντες στο Φεστιβάλ θα βιώσουν την ατμόσφαιρα των αρχαίων μνημείων στο πλαίσιο μιας παράστασης αρχαίου δράματος και θα αισθανθούν υπερήφανοι, διότι θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν σε ένα πραγματικό αρχαίο θέατρο, όπως είναι ο χώρος του Εκκλησιαστηρίου στην Αρχαία Μεσσήνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages