Εβδομάδα αναμονής (1-5 Δεκεμβρίου) για την αγορά ελαιολάδου - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Εβδομάδα αναμονής (1-5 Δεκεμβρίου) για την αγορά ελαιολάδου

Εβδομάδα αναμονής (1-5 Δεκεμβρίου) για την αγορά ελαιολάδου

Share This
Αν η τρέχουσα εβδομάδα από 24 έως 28 Νοεμβρίου χαρακτηριστεί σαν αναμονής, τότε η επόμενη 1 έως 5 που ξεκινά ο μήνας Δεκέμβριος (μάλλον) θα δείξει την κατεύθυνση της αγοράς. Κάτι άλλωστε που έχουμε προβλέψει, ότι δηλαδή ο Δεκέμβριος θα είναι ο κρίσιμος μήνας.
Γιατί τότε θα κορυφώνεται η προσφορά (η παραγωγή) ενώ ταυτόχρονα θα φανεί η αντοχή των πωλητών (ελαιοπαραγωγών, συνεταιρισμών, ελαιοτριβείων, εμπόρων) απέναντι στις πιέσεις των αγοραστών (κυρίως από Ιταλία / Ισπανία, που διαθέτουν άφθονη χρηματοδότηση με επιτόκια ακόμη και μικρότερα του 1%), που επιδιώκουν να αγοράσουν μεν (για να καλύψουν τις φετινές τους ανάγκες) αλλά στα επίπεδα τιμών που οι ίδιοι βάζουν.


Η εβδομάδα που φεύγει 

Ήταν εβδομάδα αναμονής και χαμηλών τόνων. Η νότια Λακωνία (ζώνη imageαθηνοελιάς) θεωρητικά κυμάνθηκε στα 3,80 ευρώ/κιλό αλλά με ελάχιστες εμπορικές συναλλαγές. Η υπόλοιπη Λακωνία (ζώνη κορωνέικης) και Μεσσηνία βρέθηκαν σε κατώτερα μεν επίπεδα – 3,10 με 3,30 ευρώ/κιλό – αλλά με ζωηρότερη κίνηση.

Αντίθετα η Κρήτη δεν έχει ακόμη μπει σε πλήρη παραγωγική τροχιά. Οι πωλητές δείχνουν πιο πιεσμένοι από τις τρέχουσες ανάγκες ρευστότητας, διαμορφώνοντας τιμή παραγωγού στα 2,80 έως 3,00 ευρώ/κιλό.

Στη Λέσβο, η Ένωση εξήγγειλε τιμές παραγωγού, με 2,85 το 0,3ο, 2,60 τον άσσο και 2,00 ευρώ /κιλό το λαμπάντε 5ο. Η χρονιά είναι σχετικά όψιμη και ακόμη δεν έχει πλήρη παραγωγή. Σε ανάλογα επίπεδα κινείται και το ιδιωτικό εμπόριο, ίσως λίγο υψηλότερα προκειμένου να ανταποκριθεί στα υψηλά κόστη μεταφοράς είτε προς Αθήνα είτε προς Ιταλία (άνω των 0,15 ευρώ/κιλό), καθώς και στην προμήθεια έκθλιψης του καρπού εμπορίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages