ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Share This
Σύντομα η ηγεσία του ΥπΑΑΤ θα πρέπει να λύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας Καλαμών και τις ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χαράλαμπος Μουλκιώτης, προϊστάμενος στη Διεύθυνση ΠΟΠ και Βιολογικών, «στις αρχές της εβδομάδας στο ΥπΑΑΤ συνήλθε η αρμόδια επιτροπή παρατυπιών και παραβάσεων, η οποία ελέγχει τις παραβάσεις που παραπέμπονται από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Η συνεδρίαση είχε στόχο τον έλεγχο της παράβασης της κοινοτικής νομοθεσίας που αφορά το «ΠΟΠ ελιά Καλαμάτα». Κάποιες επιχειρήσεις αναγράφουν στις συσκευασίες τους «ελιά Καλαμών – Kalamata Olives». Όμως το όνομα «Καλαμάτα» προστατεύεται σαν ΠΟΠ από την Κοινοτική νομοθεσία». Και προσθέτει: «Η ονομασία της ποικιλίας στον Εθνικό κατάλογο έχει περάσει σαν ελιά Καλαμών ή Καλαματιανή.
Στο εξωτερικό στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας υπάρχει σαν «Καλαμών» με συνώνυμο το «Καλαμάτα». Αντίστοιχα στην λίστα της ΕΕ η ονομασία της ελιάς ΠΟΠ αναφέρεται σαν «Ελιά Καλαμάτας». Στο ΠΟΠ όμως προστατεύεται όχι μόνο η ακριβή ονομασία αλλά οποιαδήποτε ένδειξη είναι δυνατόν να παραπλανήσει τον καταναλωτή. Ανεξάρτητα αν έχουν δίκιο οι εξαγωγείς ή όχι η συγκεκριμένη αναγραφή είναι παραβίαση του Κοινοτικού Κανονισμού. Έχει ενημερωθεί για το συγκεκριμένο πρόβλημα η ηγεσία του Υπουργείου μας, η οποία προτίθεται να συγκαλέσει κάποια σύσκεψη για το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Πρέπει η χώρα μας να βρει μια τεχνική λύση για να μπορούμε να εξάγουμε τις ελιές τις ποικιλίας Καλαμών και να μην δημιουργείται παράλληλα πρόβλημα με την «Ελιά Καλαμάτας» που έχει χαρακτηριστεί ΠΟΠ. Θέλει σκέψη για να υπάρξει μια «τεχνική» λύση. Έχουμε μια καθυστέρηση αφού εδώ και αρκετά χρόνια έχει καταχωρηθεί η ονομασία ΠΟΠ». Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Ντούτσιας, πρόεδρος της διεπαγγελματικής επιτραπέζιας ελιάς, που συμμετείχε στη σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Το ΠΟΠ στη Μεσσηνία με το όνομα «Ελιές Καλαμάτας» έγινε το 199

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages