ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ! - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ!

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ!

Share This
Η δημιουργία δικτύου για στοχευμένη έρευνα στην αποκρυπρογράφηση του γενετικού υλικού της ελιάς στον ελληνικό χώρο, με τη χρήση της γονιδιωματικής τεχνολογίας ξεκινά στη χώρα μας, με πρωτοβουλία του τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σκοπός της δράσης είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών της ελιάς, η αναβάθμιση της παραγωγής και η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων της.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα των εμβληματικών δράσεων που υλοποιεί ο τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παρουσία της πολιτείας στην επιστημονική έρευνα σε εθνικά προϊόντα υψηλής αξίας όπως το ελαιόλαδο, το κρασί και το μέλι που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού. Η εμβληματική δράση των «Δρόμων της Ελιάς» θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τη συμμετοχή σημαντικών ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων της χώρας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της έρευνας, της γονιδιωματικής τεχνολογίας και της μοριακής βιολογίας. Το δίκτυο αρχικά θα ασχοληθεί με την περιγραφή και κατοχύρωση ταυτοποιημένου γενετικού υλικού και ελληνικών ποικιλιών ελιάς στον επίσημο ευρωπαϊκό κατάλογο και με τη διάσωση και διατήρηση σημαντικών κλώνων. Για την αρχική φάση, η οποία έχει σχεδιασθεί να υλοποιηθεί σε διάστημα δύο ετών, έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα προσέλκυσης πρόσθετων πόρων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, δήλωσε σχετικά: «Στόχος μας είναι με την επιστημονική έρευνα και την καινοτομία που απορρέει από αυτήν, να αξιοποιήσουμε τα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Η ανάληψη πρωτοβουλιών όπως η δημιουργία δικτύου για τη δράση «Οι Δρόμοι της Ελιάς» αποσκοπεί στην υποστήριξη της αναπτυξιακής προοπτικής του αγροδιατροφικού τομέα ως μία συγκροτημένη και ολιστική προσπάθεια εθνικής εμβέλειας και ενός σχεδίου γύρω από την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία που θα αναδείξει και θα βελτιστοποιήσει τα ελληνικά προϊόντα μέσω της στρατηγικής ανάπτυξης διεθνώς ανταγωνιστικών, ποιοτικών και ασφαλών διατροφικών προϊόντων ελληνικής προέλευσης, με υψηλή προστιθέμενη οικονομική και διατροφική αξία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages