Επιμελητήριο Μεσσηνίας:«Μονομερής χρηματοδότηση δημοτικών ΚΔΑΠ έναντι των ιδιωτικών δομών» - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Επιμελητήριο Μεσσηνίας:«Μονομερής χρηματοδότηση δημοτικών ΚΔΑΠ έναντι των ιδιωτικών δομών»

Επιμελητήριο Μεσσηνίας:«Μονομερής χρηματοδότηση δημοτικών ΚΔΑΠ έναντι των ιδιωτικών δομών»

Share This

 


Επιστολή προς τον Υφυπουργό Εργασίας κα. Δόμνα -Μαρία Μηχαηλίδου και τον Πρόεδρο ΕΕΤΑΑ κ. Ηλ. Γιάτσιο απέστειλε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας με θέμα την μονομερή χρηματοδότηση δημοτικών ΚΔΑΠ έναντι των ιδιωτικών δομών.

Ακολουθεί η επιστολή:

 Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων από μέλη μας, ιδιοκτήτες ιδιωτικών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) της Περιφέρειάς μας, και πιο συγκεκριμένα της Π.Ε. Μεσσηνίας, σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωση των τελικών δικαιούχων κουπονιών (voucher) του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής & Οικογενειακής Ζωής 2020-2021 – ΕΣΠΑ 2014-2020» στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) πανελλαδικά αλλά και τις τελευταίες εξαγγελίες για μονομερή ενίσχυση των δημοτικών ΚΔΑΠ – ύψους 10 εκατ. Ευρώ.

Όπως γνωρίζετε, από σύστασής τους τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για Παιδιά, ηλικίας 5-12 χρονών, κλήθηκαν να συμπληρώνουν και να επεκτείνουν τον παιδαγωγικό ρόλο του ημερήσιου σχολείου (νηπιαγωγείου, δημοτικού) προσφέροντας δομημένες απογευματινές δραστηριότητες (εικαστικές, μουσικοκινητικές, παιγνιώδεις, κτλ), ώστε τα παιδιά να αξιοποιούν εποικοδομητικά τον ελεύθερο χρόνο τους, να εξελίσσουν τις κλίσεις και δεξιότητές τους, να ενδυναμώνουν τις σχέσεις τους σε ομάδες συνομηλίκων. Την ίδια στιγμή, δίνεται η δυνατότητα στους ωφελούμενους γονείς να διατηρήσουν ή ακόμη και να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας με περισσότερη ευελιξία, αντιμετωπίζοντας τις όποιες εργασιακές ευκαιρίες πιο αισιόδοξα μακριά από το φάσμα της ανεργίας και κοινωνικής περιθωριοποίησης. Είναι αναντίρρητο λοιπόν ότι οι δομές ΚΔΑΠ, ιδιωτικές και δημοτικές, αποτελούν πυλώνα του κοινωνικού κράτους.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συντονισμένη προσπάθεια Δήμων και συλλόγων εργαζομένων σε δημοτικές δομές ΚΔΑΠ να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου της ανεργίας που θα πλήξει το προσωπικό στις δομές τους. Ωστόσο υπενθυμίζουμε ότι η μείωση των προσφερόμενων θέσεων με κουπόνια (voucher) πλήττει ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους και το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, ανεξαρτήτως δημοτικών ή ιδιωτικών δομών. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν αδιάκριτα τις ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα ως προς τον εργασιακό τους βίο και μέλλον. Το ίδιο ισχύει και για τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών ΚΔΑΠ που, με τις δρομολογημένες αποφάσεις της Κυβέρνησης, βρίσκονται αντιμέτωποι με «λουκέτο» των εκπαιδευτικών τους κέντρων με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Επιπλέον, είναι άξια απορίας η απόφαση να διανεμηθούν 10 εκατομμύρια ευρώ στα δημοτικά ΚΔΑΠ «προκειμένου να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος», όταν μάλιστα πριν από λίγους μήνες η Κυβέρνηση υποστήριζε ότι «η συνύπαρξη ιδιωτικών και δημοτικών δομών ΚΔΑΠ μόνο καλό μπορεί να κάνει, μέσα από την υγιή ανταγωνισμό θα αναβαθμιστεί η ποιότητα των προβλεπόμενων υπηρεσιών». Η απόφαση αυτή καταστρατηγεί το δικαίωμα ίσων επαγγελματικών ευκαιριών και δικαιωμάτων. Υποθάλπει ταυτόχρονα την ανάπτυξη και βιωσιμότητα αντίστοιχων επιχειρηματικών αναπτυξιακών σχεδίων σε τοπικό επίπεδο. Τέλος, καταπατά το αναφαίρετο δικαίωμα του άμεσα ενδιαφερόμενου και ωφελούμενου γονιού να επιλέξει μόνος, με υπεύθυνη στάση απέναντι στα παιδιά του, σε ποια δομή ΚΔΑΠ (δημοτική ή ιδιωτική) θα διαθέσει το κουπόνι (voucher) που του διανεμήθηκε.

Ως εκ τούτου, με την παρούσα επιστολή ζητούμε την επαναξιολόγηση της απόφασης σχετικά με την ισότιμη αναδιανομή των 10 εκατομμυρίων ευρώ (με voucher) στους χιλιάδες γονείς και παιδιά που, μολονότι είχαν υψηλή μοριοδότηση και χαμηλά εισοδήματα, έμειναν εκτός δομών ΚΔΑΠ σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια. Σε άλλη περίπτωση, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για μια εκ νέου δέσμευση και έγκριση ανάλογων κονδυλίων στην ΕΕΤΑΑ, ώστε να διατεθούν ισόνομα (με voucher) σε όσους γονείς αποκλείστηκαν άδικα κατά την πρώτη ανακατανομή.

Θεωρούμε ότι από πλευράς της Κυβέρνησης χρειάζονται γενναίες, προπαντός όμως δίκαιες και λελογισμένες, αποφάσεις στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages