ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Share This

 


Ανοιχτή επιστολή του Κωνσταντίνου Μαργέλη, προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας προς του βουλευτές του νομού Μεσσηνίας  με θέμα την τροποίηση του Άρθρου 349 ΚΠΔ.

Αξιότιμοι κ. Βουλευτές,

Για πολλοστή φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου κυβερνητικής πρακτικής, που ουδόλως προσιδιάζει σε κράτος δικαίου. Η «κατά παραγγελία» αιφνιδιαστική και εν μια νυκτί, τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 349 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με το άμεσα ενδιαφερόμενο δικηγορικό σώμα, στοχοποιώντας αυτό ως δήθεν υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις στην απονομή της Ελληνικής Δικαιοσύνης και κωφεύοντας ενώπιον των πραγματικών αιτιών, που διαχρονικά και επανειλημμένως έχουν τεθεί υπόψη του αρμόδιου Υπουργείου από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

Με την εν λόγω, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, νέα τροποποίηση, περιορίζεται το δικαίωμα αναβολής της συζήτησης για λόγους, που αφορούν στο πρόσωπο του συνηγόρου παραβιάζοντας βασικές αρχές της ποινικής δίκης, καθώς κατατείνει στη στέρηση του δικαιώματος των διαδίκων και ιδίως του κατηγορουμένου, να εκπροσωπούνται από συνήγορο της επιλογής τους και μάλιστα χωρίς να υφίσταται ιδιαίτερος λόγος, όπως κίνδυνος παραγραφής της υπόθεσης, ενώ ταυτόχρονα σε περίπτωση  κωλύματος του συνηγόρου για λόγους υγείας, απαιτείται η προσκομιδή εγγράφου από ιατρό δημοσίου νοσοκομείου.

Με την ως άνω διάταξη αμφισβητείται κατάφωρα όχι μόνο ο επιστημονικός κλάδος των δικηγόρων, που βάλλεται συνεχώς και αδιάλειπτα τα τελευταία έτη από τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές σε όλα τα επίπεδα, αλλά πλέον και ο επιστημονικός ιατρικός κλάδος με την αναγνώριση του κύρους των βεβαιώσεων μόνο των ιατρών των δημόσιων νοσοκομείων. Επιπλέον, όμως, θίγεται και καταλύεται η δικαιοδοτική κρίση του ανεξάρτητου δικαστή, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος, κατ’ άρθρο 87 του Συντάγματος, να αποφασίζει για κάθε περίπτωση μεμονωμένα.

Σε ένα ευνομούμενο κράτος οι νομοθετούντες για ζητήματα δικαιοσύνης οφείλουν και υποχρεούνται, πριν από κάθε νομοθέτημα, να γνωρίζουν την καθημερινή δικαστηριακή πραγματικότητα και να λαμβάνουν υπόψη όλους τους συλλειτουργούς της.

Ως εκ τούτου, οι Δικηγόροι της Καλαμάτας, σας καλούμε, όπως, ως εκπρόσωποί μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο υπερασπιζόμενοι το Σύνταγμα, καταψηφίσετε την εν λόγω με αρ. 41 διάταξη περί τροποποίησης του άρθρου 349 του Κώδικα Ποινικής  Δικονομίας του νομοσχεδίου που αφορά «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/713 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών και την αντικατάσταση της απόφασης- πλαίσιο 2001/413/ΔΕΥ του Συμβουλίου» που εισάγεται προς ψήφιση την Τρίτη 21-6-2022 χωρίς οιαδήποτε προηγούμενη ενημέρωση του δικηγορικού σώματος.

Καλαμάτα 20 Ιουνίου 2022

Μετά τιμής,

Ο Προέδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας

Κωνσταντίνος Αλεξ. Μαργέλης”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages