ΕΝΩΤΙΚΟΣ Εορτασμός για την 196η επέτειο της Μάχης της Βέργας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΕΝΩΤΙΚΟΣ Εορτασμός για την 196η επέτειο της Μάχης της Βέργας

ΕΝΩΤΙΚΟΣ Εορτασμός για την 196η επέτειο της Μάχης της Βέργας

Share This

Η επέτειος για τα 196 έτη από τη Μάχη της Βέργας τιμήθηκε με εκδηλώσεις επί διήμερο, το απόγευμα της Τρίτης 21 Ιουνίου και το πρωί της Τετάρτης 22 Ιουνίου 2022. Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Ιουνίου 1826, στη θέση Βέργα Αλμυρού, οι Έλληνες – Μανιάτες και Μεσσήνιοι κυρίως – νίκησαν το τουρκοαιγυπτιακό στράτευμα του Ιμπραήμ, που τρομοκρατούσε μέχρι τότε και οδηγούσε στην ερήμωση την Πελοπόννησο. 
 Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στο πάρκο του Αλμυρού. Ανήμερα την επέτειο, μετά την τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση προ του υπάρχοντος Ηρώου των πεσόντων, στη Μάνδρα του Αλμυρού, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, απαγγελία ποιημάτων από μικρούς μαθητές, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Στη διοργάνωση, την ευθύνη της οποίας είχε η Π.Ε. Μεσσηνίας, συνέβαλε ο Δήμος Καλαμάτας. Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε:
 «Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε μια κρίσιμη και συνάμα χρυσή σελίδα της ιστορίας του τόπου μας. Τον πενθήμερο Αγώνα μεταξύ 21ης και 25ης Ιουνίου 1826, ένα μεγάλο παράδειγμα ομόνοιας, υπερηφάνειας και ομοψυχίας. Αν έπεφτε η Βέργα και η Μάνη, το όνειρο για Ελευθερία και Ανεξαρτησία θα παρέμενε όνειρο… Όμως, όταν οι Έλληνες ενώνονται, μας λέει ξεκάθαρα η Ιστορία, δεν ηττώνται, αλλά, αντίθετα, μεγαλουργούν! Τιμή και δόξα στη Μάχη και τους Αγωνιστές της Βέργας, σε όλους τους Έλληνες που έδωσαν την ψυχή τους το ηρωικό ’21!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages