ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 ΜΕ ΑΠΟΧΗ ΡΕΚΟΡ ΚΑΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ- ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 ΜΕ ΑΠΟΧΗ ΡΕΚΟΡ ΚΑΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ- ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 ΜΕ ΑΠΟΧΗ ΡΕΚΟΡ ΚΑΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ- ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ

Share This

 


Επτά τα κόμματα που θα εκπροσωπηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών, μένει εκτός η Φωνή Λογικής – Περί το 18% η συνολική δύναμη των ακροδεξιών κομμάτων.

Η αποχή ρεκόρ που φτάνει στο 59,5%, οι απώλειες για τη Νέα Δημοκρατία σε συνδυασμό με την άνοδο των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της, αλλά και γενικότερα η ενίσχυση της αντισυστημικής ψήφου είναι τα βασικά μηνύματα της κάλπης των ευρωεκλογών, όπως αυτά αποτυπώνονταν στην εκτίμηση αποτελέσματος που εξέδωσε η Singular Logic λίγο πριν τις 9 το βράδυ.  Κάτω από τον πήχη του είχε θέσει κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που εν τέλει δεν κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις των εθνικών εκλογών. Ωστόσο ούτε το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να καρπωθεί τις απώλειες του κόμματος της αξιωματικής αντίπολίτευσης.  

Τα επτά κόμματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ελληνικό κοινοβούλιο καταφέρουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή, ενώ στο όριο του 3% κινείται η Φωνή Λογικής. Εκτός μένουν το ΜέΡΑ25 και η Νέα Αριστερά.

Με την ενσωμάτωση στο 61,18% μετά το κλείσιμο της κάλπης στις ευρωεκλογές, η ΝΔ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με 27,69% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 14,85%. Στο 39,49% η συμμετοχή.

Σφοδρή μάχη για την τέταρτη θέση δίνουν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ η μεγάλη έκπληξη των ευρωεκλογών είναι η Φωνή της Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Ο χάρτης της Ελλάδας είναι μπλε, εκτός από δύο νομούς στην Κρήτη με το ΠΑΣΟΚ να προηγείται σε Ηράκλειο και Λασίθι, ενώ σε Ροδόπη και Ξάνθη είναι πρώτο το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ.

Live σύνδεση με το BEST 

Το υπουργείο Εσωτερικών, με την ενσωμάτωση περίπου στο 67%, δίνει τα εξής αποτελέσματα: 

Νέα Δημοκρατία 27.7%, ΣΥΡΙΖΑ 14,8%, ΠΑΣΟΚ 13,02%, Ελληνική Λύση 9,73%, ΚΚΕ 9,3%, Νίκη 4,4%, Πλεύση Ελευθερίας 3,4%, Φωνή Λογικής 3,05%.

Από εκεί και πέρα, μακριά από το 3% είναι η Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25.

Δηλώσεις μετά τα πρώτα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών έκανε το βράδυ της Κυριακής (9/6/24) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τα γραφεία της ΝΔ, αποκλείοντας ταυτόχρονα τις πρόωρες εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε φτάσει στα γραφεία του κόμματος λίγο πριν τις 19.00 το απόγευμα, λίγο πριν τα Exit Poll δηλαδή και παρακολούθησε από εκεί την εξέλιξη των εκλογικών αποτελεσμάτων. Όταν άρχισε να ξεκαθαρίζει το «τοπίο» ο πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, για να παραδεχθεί ότι η ΝΔ δεν έπιασε το στόχο του 33% αλλά και να αποκλείσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Σήμερα οι πολίτες μίλησαν στις κάλπες αναδεικνύοντας τη ΝΔ καθαρά στην πρώτη θέση, μεγαλύτερο ποσοστό από το άθροισμα δεύτερου και τρίτου κόμματος. Ευχαριστώ από καρδιάς όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες που μας εμπιστεύτηκαν για ακόμα μια φορά. Οι ευρωβουλευτές μας θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Το κόμμα μας δεν έφτασε στο στόχο που είχαμε θέσει. Δεν με ενδιαφέρουν επιχειρήματα ότι η διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι μεγαλύτερη στην ιστορία των ευρωεκλογών.

Γνωρίζαμε εξαρχής ότι αυτή η εκλογή θα ήταν πολύ δύσκολη. Προεκλογικά έλειψε ο ουσιαστικός προβληματισμός για το μέλλον της Ευρώπης ενώ υπήρξαν και πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για την καθημερινότητά τους και την ακρίβεια».

«Σέβομαι την επιλογή τους είτε εκφράστηκε με πρωτοφανή αποχή και με επιλογή μικρότερων σχημάτων… Ακούω τη φωνή τους και την εντολή τους και την ακούω δυνατά: Σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο. Και αυτό θα κάνουμε ώστε να βαδίσουμε σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη».

«Σημειώνω ότι στη Γαλλία και στη Γερμανία κραταιά κυβερνητικά κόμματα υποχώρησαν ενώ στην Ελλάδα η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη» είπε ο πρωθυπουργός.

«Οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μιας νέας διαδρομής πριν το 2027. Από αύριο στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα. Έχουμε 3 χρόνια μπροστά μας χωρίς εκλογές. Όπως η Ελλάδα του 2024 είναι καλύτερη από το 2019 έτσι και η Ελλάδα του 2027 θα είναι καλύτερη από τη σημερινή» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός έφυγε από τα γραφεία της ΝΔ, με χειροκροτήματα από τον κόσμο.

Άνοδος της ακροδεξιάς στην ΕΕ, «βατερλώ» Μακρόν, «κατάρρευση» Σολτς

Οι Ευρωπαίοι ψήφισαν στις ευρωεκλογές 2024 με τα κέρδη για την ακροδεξιά να είναι κάτι περισσότερο από φανερά.

Από το Βίλνιους έως τη Λισαβόνα, δεκάδες εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν σήμερα (09.06.2024) στις ευρωεκλογές 2024 για την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου η αναμενόμενη άνοδος της ακροδεξιάς ενδέχεται να καθορίσει την πολιτική πορεία της επόμενης πενταετίας σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ψηφοφορία για την εκλογή 720 ευρωβουλευτών διεξάγεται εν μέσω ανησυχιών που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο ξεκίνησε η Ρωσία, και με τις μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη, απέναντι στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι πολίτες 21 από τις 27 χώρες της ΕΕ, εκ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία, ψηφίζουν την τελευταία ημέρα του εκλογικού μαραθωνίου που άρχισε την Πέμπτη στην Ολλανδία. Συνολικά, περισσότεροι από 360 εκατομμύρια πολίτες κλήθηκαν στις κάλπες.

Άνοδος στην Αυστρία

Τα αποτελέσματα αναμένονται το βράδυ. Στην Αυστρία, το ακροδεξιό κόμμα FPÖ λαμβάνει το 27% των ψήφων και αναδεικνύεται η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα, σύμφωνα με τα exit poll που έγιναν γνωστά αργά το απόγευμα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πετύχει μόνο εάν είναι ενωμένη και μείνει ενωμένη. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να είμαστε με το μέρος της ειρήνης και της δημοκρατίας, κυρίως σε αυτόν τον κόσμο όπου όλοι προσπαθούν να απομονωθούν από τους άλλους», σχολίασε η 52χρονη Γερμανίδα ψηφοφόρος Τάνια Ράιτ.

Στην Τουλούζη, στη νοτιοδυτική Γαλλία, η 76χρονη Μαρτίν Ντοριάν κρίνει “απαραίτητο να ψηφίσει”: “Αν αύριο δεν θα υπάρχει πλέον Ευρώπη, δεν θα υπάρχει πλέον Γαλλία», δήλωσε.

«Η πρόκληση είναι το μέγεθος», υπογράμμισε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, δύο ημέρες μετά την επίθεση που δέχθηκε στην Κοπεγχάγη, επικαλουμένη κυρίως και την “ασφάλεια και την προστασία με τον πόλεμο στην Ευρώπη”, “την κλιματική αλλαγή”, “την πίεση στα σύνορα της Ευρώπης” και την επιρροή των “κολοσσών της τεχνολογίας”.

Παρότι οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια ώθηση της ακροδεξιάς σε αρκετές χώρες, ο παρών “μεγάλος συνασπισμός” δεξιάς, σοσιαλιστών, φιλελευθέρων, που σφυρηλατεί τους συμβιβασμούς στο Ευρωκοινοβούλιο, αναμένεται να διατηρήσει την πλειοψηφία. Ωστόσο μπορεί το περιθώριο ελιγμών του να μειωθεί, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να βρει πρόσθετες δυνάμεις και να αρχίσει εντατικές διαπραγματεύσεις τις ερχόμενες εβδομάδες.

Μεγάλη άνοδος του ακροδεξιου Χέερτ Βίλντερς

Οι Ολλανδοί, οι πρώτοι που ψήφισαν την Πέμπτη, επιβεβαίωσαν μια άνοδο του ακροδεξιού κόμματος του Χέερτ Βίλντερς, παρά το γεγονός ότι το κόμμα αυτό αναμένεται να περιοριστεί στη δεύτερη θέση πίσω από τον συνασπισμό σοσιαλδημοκρατικών και οικολόγων, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που διεκδικεί μια δεύτερη πενταετή θητεία, ψήφισε το πρωί στο Μπούργκντορφ στην Κάτω Σαξονία, μαζί με τον σύζυγό της.

“Ελπίζω ότι μια πλειοψηφία υπέρ της ειρήνης θα βγει από αυτές τις εκλογές”, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ ‘Ορμπαν αφότου ψήφισε στη Βουδαπέστη. Παραμένοντας πολύ επικριτικός απέναντι στις Βρυξέλλες, ο εθνικιστής ηγέτης εντείνει επιπλέον τις επιθέσεις κατά του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας το ότι παρασύρει τις χώρες της Συμμαχίας σε μια “παγκόσμια ανάφλεξη”.

Στις γειτονικές χώρες της Ρωσίας που κάνει πόλεμο κατά της Ουκρανίας, η ασφάλεια είναι πολύ μεγάλη ανησυχία. “Θέλω την ενίσχυση της ασφάλειας, ή ακόμη και την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής δύναμης στο έδαφός μας”, δήλωσε ο Αντρζέι Ζμιεγέφσκι, γιατρός, 51 ετών, αφότου ψήφισε στη Βαρσοβία.

Η κινητοποίηση του εκλογικού σώματος είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις των εκλογών.

Στην Ισπανία, το ποσοστό συμμετοχής ήταν μειωμένο στις 2.00 το μεσημέρι στο 28,01%, έναντι 34,74% που ήταν στις τελευταίες εκλογές του 2019. Στη Γαλλία αντίθετα, η συμμετοχή κατέγραψε αύξηση, ανήλθε στο 45,26% στις 5 το απόγευμα έναντι 43,29% το 2019.

Στη χώρα αυτή όπου 49 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες για να εκλέξουν 81 ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε ένα υψωθεί ένα φράγμα στην ακροδεξιά, πιστεύοντας ότι ο κίνδυνος είναι ότι η Ευρώπη μπορεί να βρεθεί “μπλοκαρισμένη”.

Μεγάλη νίκη για Λε Πεν

Σε θριαμβεύτρια των ευρωεκλογών στη Γαλλία αναδεικνύεται η Μαρίν Λε Πεν, σύμφωνα με τα exit polls που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν μεγάλο προβάδισμα στον Εθνικό Συναγερμό υπό τον Ζορντάν Μπαρντελά, με περισσότερο από το 30% των ψήφων, πολύ μπροστά από την “Αναγέννηση”, το κόμμα του Γάλλου προέδρου, και ακολουθεί η σοσιαλδημοκρατική αριστερά με επικεφαλής τον Ραφαέλ Γκλικσμάν.

Στη Γερμανία, η ακροδεξιά συσπειρώθηκε πίσω από το AfD και ελαβε τη δεύτερη θέση σε ψήφους, παρά τα τελευταία σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκη ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος.

Οι Γερμανοί συντηρητικοί του CDU-CSU προηγούνται μακράν, λαμβάνοντας το 30,5% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση, το κόμμα του σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, το SPD, βιώνει μια ήττα.

Σαρωτική η Μελόνι

Στην Ιταλία, όπου η ψηφοφορία ξεκίνησε το Σάββατο, το μεταφασιστικό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (FDI) της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι θα μπορούσε να στείλει 22 ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο, σε σύγκριση με έξι που έχει σήμερα.

Η Μελόνι, η οποία τέθηκε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος σε αυτές τις εκλογές, επανέλαβε ότι θέλει “να υπερασπιστεί τα σύνορα από την παράτυπη μετανάστευση, να προστατέψει την πραγματική οικονομία, να καταπολεμήσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό”.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, ενθάρρυνε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες. “Στην ψηφοφορία αυτή αποφασίζεται εάν το μέλλον που χτίζουμε μαζί για την Ευρώπη και την Ισπανία είναι ένα μέλλον προόδου ή ένα μέλλον οπισθοδρόμησης”, δήλωσε.

Οι ευρωβουλευτές θα έχουν ως πρώτο καθήκον να επιβεβαιώσουν ή να αναιρέσουν τις επιλογές των ηγετών των χωρών μελών για την προεδρία της Επιτροπής.

Οι 27, που θα συνεδριάσουν στα τέλη Ιουνίου στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, μπορεί επιλέξουν εκ νέου τον διορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο θα διεξαχθεί a priori στα μέσα Ιουλίου.

Το 2019, όταν η φον ντερ Λάιεν διορίστηκε σε αυτή τη θέση προς έκπληξη όλων, το Κοινοβούλιο της έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης με πολύ περιορισμένη πλειοψηφία (εννέα ψήφους) περισσότερες από εκείνες που χρειαζόταν για να εκλεγεί.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η τελική εκτίμηση για τις ευρωεκλογές από το υπουργείο Εσωτερικών και την SingularLogic:

  • ΝΔ: 28,6%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 14,7%
  • ΠΑΣΟΚ: 12,9%
  • Ελληνική Λύση: 9,5%
  • ΚΚΕ: 9,3%
  • Νίκη: 4,4%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 3,4%
  • Φωνή Λογικής: 3%
  • ΜέΡΑ25: 2,4%
  • Νέα Αριστερά: 2,4%
  • Πατριώτες: 1,4%
  • Δημοκράτες: 1,4%
  • Κόσμος: 1%

Η εκτίμηση είναι ότι δεν θα μπει τελικά στην ευρωβουλή η Φωνή Λογικής και θα ανεβεί το ΚΚΕ λόγω της επιστολικής ψήφου που δεν έχει ενσωματωθεί.

Associated Press: Ακροδεξιά κόμματα «κερδίζουν έδαφος» στην Ευρώπη εν μέσω της αύξησης του κόστους ζωής και της δυσαρέσκειας των αγροτών

«Ακροδεξιά κόμματα «κερδίζουν έδαφος» στην Ευρώπη εν μέσω της αύξησης του κόστους ζωής και της δυσαρέσκειας των αγροτών, ενώ οι πόλεμοι στη Γάζα και την Ουκρανία είναι επίσης βασικά ζητήματα που “βαραίνουν” το μυαλό των ευρωπαίων» παρατηρεί το πρακτορείο Associated Press σε ανάλυσή του.

Καταρρέουν τα κυβερνώντα κόμματα σε Γαλλία, Γερμανία – Άνοδος της ακροδεξιάς και στην Αυστρία

Ισχυρό μήνυμα δυσαρέσκειας προς τις κυβερνήσεις στέλνουν οι πολίτες από τις ευρωκάλπες σε Γαλλία και Γερμανία.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στη Γαλλία προηγείται το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν υπερβαίνοντας το 30% έναντι του κυβερνώντος κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν που έρχεται δεύτερο με ποσοστό 18%, διαφορά δύσκολο να μειωθεί και ακατόρθωτο να ανατραπεί.

Την ίδια ώρα στη Γερμανία η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) έχει σαφές προβάδισμα με 29,5%, ακολουθούν η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 16,5%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 14%, οι Πράσινοι με 12%, η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) με 5,5%, το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) με 5% και η Αριστερά με 2,8%. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Γαλλία – Ευρωεκλογές 2024: Πρώτο το κόμμα της Λεπέν με 31% – Στο 15% η «Αναγέννηση» του Μακρόν

Η πρώτη εκτίμηση στη Γαλλία για τη «μάχη» των ευρωεκλογών βλέπει το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν στο 33,3%, το κεντρώο στρατόπεδο «Αναγέννηση» του Μακρόν στο 15,1% και το σοσιαλιστικό στρατόπεδο στο 13,9%.

Ποιοι εκλέγονται ευρωβουλευτές από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα

Με την καταμέτρηση να εξελίσσεται, ήδη στα κόμματα που εκλέγουν ευρωβουλευτές έχουν αρχίσει και ξεχωρίζουν εκείνοι που είναι στις πρώτες θέσεις. Η ΝΔ εκλέγει 7 ευρωβουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 4 και το ΠΑΣΟΚ 3 ευρωβουλευτές στις ευρωεκλογές.

Έτσι, στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ευρωβουλευτές εκλέγονται:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Γιώργος Αυτιάς

Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Φρέντι Μπελέρης

Μανώλης Κεφαλογιάννης

Ελίζα Βόζενμπεργκ

Δημήτρης Τσιόδρας

Ελεονώρα Μελέτη

ΣΥΡΙΖΑ: 

Κώστας Αρβανίτης

Νίκος Φαραντούρης

Νίκος Παππάς

Έλενα Κουντουρά

ΠΑΣΟΚ:

Νίκος Παπανδρέου

Γιάννης Μανιάτης

Σάκης Αρναούτογλου

ΚΚΕ:

Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος

Κώστας Παπαδάκης.

Νίκη

Νίκος Αναδιώτης

Ευρωεκλογές: Πάνω από 60% η αποχή

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το 39,37% της επικράτειας η αποχή ήταν πάνω από το 60%, καθώς προσήλθε το 39,37% των εγγεγραμμένων πολιτών.

Η εξέλιξη της καταμέτρησης των ψήφων στην Πελοπόννησο

Ιταλία: Στο 39,2% η προσέλευση στις κάλπες των Ιταλών έως τις 19:00

Η προσέλευση στις κάλπες των Ιταλών ψηφοφόρων για τις ευρωεκλογές μέχρι τις 19:00 τοπική ώρα διαμορφώθηκε στο 39,2%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Ρώμης.

Υπενθυμίζεται ότι η εκλογική διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι τις 23:00 τοπική ώρα, και ότι οι Ιταλοί καλούνται να ψηφίσουν για την ανανέωση του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και για την εκλογή 3.700 δημοτικών συμβουλίων και του περιφερειακού συμβουλίου της περιοχής Πεδεμόντιο.

Η εκτίμηση του υπουργείου Εξωτερικών για τα αποτελέσματα

Την εκτίμησή του για το τελικό αποτέλεσμα δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών. Η συμμετοχή ανέρχεται σε μόλις 40,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

ΝΔ 27,9%
ΣΥΡΙΖΑ 14,8%
ΠΑΣΟΚ 12,9%
Ελληνική Λύση 9,6%
ΚΚΕ 9,4%
Νίκη 4,4%
Πλεύση Ελευθερίας 3,5%
Μέρα25 2,4%
Νέα Αριστερά 2,4%
Πατριώτες 1,4%
Φωνή Λογικής 3%
Κόσμος 1%
ΚΙΕΦ 0,8%
Δημοκράτες 1,4%
Λοιπά 5%

Δείτε αναλυτικά την ενσωμάτωση εδώ.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι πολίτες τιμώρησαν εξτρεμιστές από αριστερά και δεξιά

Η πρόεδρός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, απευθύνθηκε από τις Βρυξέλλες και εκδήλωση του ΕΛΚ στο CDU στη Γερμανία μετά την ανακοίνωση των προβλέψεων για τις ευρωεκλογέςπου φέρνουν τους χριστιανοδημοκράτες πρώτο κόμμα. Τόνισε ότι οι πολίτες τιμώρησαν εξτρεμιστές από αριστερά και δεξιά και έκανε λόγο για ξεκάθαρη ψήφο για μία ισχυρή Ευρώπη για την ασφάλεια, την ανταγωνιστικότητα και την δημοκρατία.

Η κεντροδεξιά προηγείται στη Βουλγαρία

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB της Βουλγαρίας προηγείται στην ψηφοφορία των ευρωεκλογών με το 26,2% των ψήφων, σύμφωνα με το exit poll της Alpha Research.

Το μεταρρυθμιστικό Συνεχίζουμε την Αλλαγή (PP) έρχεται δεύτερο με το 15,7% των ψήφων.

Τελικό exit poll

ΝΔ: 27%-31%
ΣΥΡΙΖΑ: 13,8%-17,2%
ΠΑΣΟΚ: 11,9%-14,5%
ΚΚΕ: 8,7%-10,8%
Ελληνική Λύση: 8,4%-10,8%
Νίκη: 3,3%-5,3%
Πλεύση Ελευθερίας: 2,6%-4,6%
ΜέΡΑ25: 1,5%-2,9%
Φωνή Λογικής: 2,2%-3,6%
Πατριώτες: 0,9%-2,3%
Δημοκράτες: 0,9%-1,9%

Η εκτίμηση των εδρών για την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο ανά πολιτική ομάδα

Η πρόβλεψη του ευρωκοινοβουλίου

Συγκεκριμένα, δίνει 8 έδρες στο ΕΛΚ, 4 στην Αριστερά, 3 στους Σοσιαλδημοκράτες, 2 για την ευρωομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, 2 αδιευκρίνιστους και 2 χωρίς ευρωομάδα.

Ολλανδία: Πρώτη η Συμμαχία Εργατικών και Πράσινης Αριστεράς

Σύμφωνα με την εκτίμηση, στην Ολλανδία η Συμμαχία των Εργατικών και της Πράσινης Αριστεράς συγκεντρώνει 21,6% έναντι 17,7% του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας.

Στις 20:20 αντί για τις 21:00 η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα

Σαράντα λεπτά νωρίτερα, σε σχέση με τις εκτιμήσεις πριν από τις εκλογές, αναμένεται να ανακοινωθεί το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Σύμφωνα με τα στελέχη της Singular Logic, λόγω της μεγάλης αποχής, η εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται περίπου 40 λεπτά νωρίτερα από το εκτιμώμενο. Αντί δηλαδή για τις αντί για τις 21:00, το πρώτο ασφαλές αποτέλεσματα αναμένεται στις 20:20 ή και νωρίτερα και θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και τον γενικό διευθυντή της εταιρείας, Δημήτρη Μπακάκο.

Πρώτο αποτέλεσμα από Ηλεία

Πρώτο αποτέλεσμα από Κορινθία

Πρώτο αποτέλεσμα από Αχαϊα

Πρώτο αποτέλεσμα από Λακωνία

Πρώτο αποτέλεσμα από Αργολίδα

Οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα

Πρώτο αποτέλεσμα από Μεσσηνία

ΠΑΣΟΚ: Η πρώτη αντίδραση μετά το exit poll – «Τρίτη κατά σειρά αύξηση του ποσοστού»

Κάτω από τον πήχη της δεύτερης θέσης  το ΠΑΣΟΚ αν επιβεβαιωθεί το exit poll, που του δίνει από 10,9% ως 13,9%.  Το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη κάνοντας μια πρώτη ανάλυση του exit poll στέκεται στο ότι η μέση τιμή, το 12,4% στις σημερινές ευρωεκλογές δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ για τρίτη φορά σημειώνει αύξηση του ποσοστού. Θυμίζει ότι στις ευρωεκλογές του 2019 έλαβαν μόλις 7,7% ενώ τον περασμένο Ιούνιο στις εθνικές κάλπες σημείωσαν διψήφιο της τάξεως του 11,8%.

Νέα Αριστερά: Η μάχη απέναντι στην κυριαρχία της δεξιάς και της ακροδεξιάς θα συνεχιστεί

Σχόλιο για το αποτέλεσμα του exit poll πραγματοποίησαν πηγές της Νέας Αριστεράς, σημειώνοντας πως αναμένουν το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης.

«Η τεράστια αποχή επιβεβαιώνει ότι το πολιτικό σύστημα διέρχεται βαθιά κρίση και αυτό οδηγεί στην άνοδο της ακροδεξιάς. Η κρίση αυτή πλήττει και την Αριστερά από την οποία η Νέα Αριστερά δεν εξαιρείται. Αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Αριστερά θα συνεχίσει τον αγώνα της. ιδρύθηκε στην βάση αξιών και αρχών. Δεν ήταν μια ευκαιριακή επιλογή. Η μάχη απέναντι στην κυριαρχία της δεξιάς και της ακροδεξιάς θα συνεχιστεί όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Γαλλία: Προς ρεκόρ συμμετοχής από το 1999, το 45,26% ψήφισε μέχρι τις 5 το απόγευμα

Ο αγώνας του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να συγκρατήσει την ελεύθερη πτώση των ποσοστών του κόμματός του, αλλά και η κινητοποίηση των οπαδών του Εθνικού Μετώπου για να επιβεβαιώσουν τη δυναμική θριάμβου του κόμματος της της Μαρί Λεπέν όπως και των Σοσιαλιστών που πασχίζουν να ανακάμψουν φαίνεται πως έχουν παίξει το ρόλο τους για την μικρή αύξηση της συμμετοχής των Γάλλων ψηφοφόρων στις κάλπες των Ευρωεκλογών.

«Νικήτρια η αποχή» στην Κροατία: Μόλις το 16.6% έχει ψηφίσει

Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, μεγάλη αποχή σημειώνεται στην Κροατία, όπου με τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι το μεσημέρι είχε ψηφίσει το 7%. Μάλιστα έως τις 16:30 η συμμετοχή διαμορφώθηκε μόλις στο 16.6%

Η συμμετοχή σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις:

2013: 14.6% (16:00 CEST)

2014: 16.5% (16:00 CEST)

2019: 21.3%

2024: 16.6.%

Πηγή: Κρατική Εκλογική Επιτροπή

ΚΚΕ: Τα Exit Polls καταγράφουν ακόμα μία σημαντική άνοδο του κόμματος

Είμαστε σε ανοδική πορεία σε σχέση με τις περυσινές εθνικές εκλογές αλλά και πολύ περισσότερο με τις προηγούμενες ευρωεκλογές αναφέρουν πηγές από τον Περισσό.

Europe Elects – Στοιχεία αποχής ανά την Ευρώπη (19:30)

Μη συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, το συνολικό ποσοστό συμμετοχής που έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής σε όλη την ΕΕ είναι 36,2%.

Αναλυτικά, ανά χώρα, στον πίνακα:

Europe Elects – Εκτίμηση εδρών ανά πολιτική ομάδα (19:22 ώρα Ελλάδος)

Έδρες (8 από τα 27 κράτη με τα πρώτα στοιχεία)

Η πρώτη δήλωση Κασσελάκη

«Αύριο δεν θα αλλάξει η ανασφάλεια και η φτώχεια που βιώνει τόσος κόσμος»,ανέφερε ο κ. Κασσελάκης  ως πρώτο σχόλιο, λίγο πριν μεταβεί στην Κουμουνδούρου.

Η δήλωσή του:

Εxit poll – Αυστρία: Μεγάλο προβάδισμα για το ακροδεξιό κόμμα FPO στις ευρωεκλογές – Στους χαμένους το Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα

Το ακροδεξιό λαϊκιστικό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) προηγείται καθαρά, όπως αναμενόταν, στις ευρωεκλογές στην Αυστρία, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος (exit poll) της αυστριακής δημόσιας τηλεόρασης ORF.

Το FPÖ συγκεντρώνει ποσοστό 27% (+9,8% από το 2019) και ακολουθεί το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) με 23,5% (-11,1%), ανατρέποντας τα προγνωστικά που το ήθελαν στην τρίτη θέση. Αντίστοιχα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) βρίσκεται οριακά πιο πίσω με 23% (-0,9%) και την τέταρτη θέση μοιράζονται για την ώρα οι Πράσινοι (-3,6%) και οι φιλελεύθεροι NEOS (+2,1%) με 10,5%. Το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPÖ) κερδίζει 3% και το κόμμα των επικριτών των μέτρων κατά της πανδημίας DNA περιορίζεται στο 2,5%. Το εκλογικό μέτρο για την εκλογή ευρωβουλευτή στην Αυστρία είναι το 4%.

Επίσημα αποτελέσματα θα μεταδοθούν από τις 23:00 (τοπική ώρα), αφού κλείσουν και οι τελευταίες κάλπες στην ΕΕ, στην Ιταλία.

Στις 21:00 τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα, στις 23:00 η σταυροδοσία

Οι κάλπες άνοιξαν για την καταμέτρηση των ψήφων τόσο στα 18.380 εκλογικά τμήματα, όπου οι ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό δικαίωμά τους με φυσική παρουσία, όσο και στα 237 εκλογικά τμήματα επιστολικής ψήφου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι του κάθε εκλογικού τμήματος θα μεταδώσουν το τελικό αποτέλεσμα απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών μέσω του συστήματος ασφαλούς μετάδοσης (SRT), καθώς και με την «παραδοσιακή» -και πιο χρονοβόρα- μέθοδο του τηλεγραφήματος.

Σύμφωνα με τη Singular Logic, τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα για τα ποσοστά των κομμάτων αναμένονται γύρω στις 21:00, ενώ ασφαλής εκτίμηση για τη σταυροδοσία των υποψηφίων θα υπάρξει περί της 23:00.

Γερμανία: Προηγείται το CDU, στη δεύτερη θέση το AfD, τρίτοι οι Σοσιαλδημοκράτες

Τo CDU φαίνεται ότι προηγείται στη Γερμανία, με το ακροδεξιό AfD να έρχεται στη δεύτερη θέση, αφήνοντας πίσω τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Τα exit polls δίνουν τα εξής αποτελέσματα:

Χριστιανοδημοκρατική Ένωση/Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CDU/CSU): 29,5%

Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 16.5%

Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD): 14%

Πράσινοι: 12%

Ελεύθεροι Δημοκράτες: 5%

Το 2019, το CDU ήταν στο 28,9%, το SPD στο 15,8% και το AfD μόλις στο 11%.

ΚΚΕ: Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου

Το ΚΚΕ εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο που διεξάγεται η διαδικασία της επιστολικής ψήφου. Επιβεβαιώνονται αυτά που έχει ήδη εκφράσει όλο αυτό το διάστημα από την ψήφιση του νόμου, στη συνέχεια τη διαδικασία παράδοσης των φακέλων, μέχρι και σήμερα

Πρώτο σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για exit polls

Για ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη και σαφή αποδοκιμασία των πολιτικών του κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πρώτο σχόλιο για τα exit polls. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι επιβεβαιώνεται ως η πρωταγωνιστική δύναμη της ευρύτερης Κεντροαριστερής παράταξης., διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που μέχρι πρότινος προέβλεπαν την κατάρρευση του.  «Είναι σαφές πως είναι πλέον στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου. Είναι επίσης σαφές πως δεν επιβραβεύτηκε η τακτική του κ. Ανδρουλάκη για μόνομέτωπη στόχευση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη» αναφέρουν.

Ευρωεκλογές 2024: Τα exit poll (στο 80% )

Σύμφωνα με τα exit polls:

Νέα Δημοκρατία: Από 28% έως 32% με 7-8 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: Από 15,2 έως 18,2% με 4 έδρες

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Από 10,9% έως 13,9% με 3 έδρες

ΚΚΕ: Από 7,9% έως 10,3 με 2 έδρες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Από 7,6% έως 10% με 2 έδρες

ΝΙΚΗ: Από 2,9% έως 4,9% με 1 έδρα

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: Από 2,6% έως 4,6% με 1 έδρα

ΜέΡΑ25: Από 2,2% έως 3,6% με 0-1 έδρα

Νέα Αριστερά: Από 2% έως 3,4%

Φωνή Λογικής: Από 2,2 έως 3,6% με 0-1 έδρα

Δημοκράτες: Από 0,7% έως 1,7% έως 1 έδρα

Πατριώτες: Από 1,4% έως 2,8%

Κόσμος: Από 0,5 έως 1,5%

Άλλο: Από 2,6% έως 4,6%

ΝΔ : Ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στην Πειραιώς έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος και από τη σύζυγό του Μαρέβα

Το πρώτο σχόλιο για τα αποτέλεσμα του exit poll πραγματοποίησαν πηγές της Κουμουνδούρου, σημειώνοντας πως τα αποτελέσματα είναι ένα «ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» και «μια σαφής αποδοκιμασία των πολιτικών του».

Μεγάλο προβάδισμα για το ακροδεξιό κόμμα FPÖ στην Αυστρία

Το ακροδεξιό κόμμα FPÖ βγαίνει πρώτο στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην Αυστρία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις εξόδου που έδωσαν στη δημοσιότητα τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) φέρεται να λαμβάνει το 27% των ψήφων, ποσοστό που το αναδεικνύει στη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας των Άλπεων για πρώτη φορά.

Στο Αυτόφωρο υποψήφιος ευρωβουλευτής στην Ροδόπη – Μοίραζε σταυρωμένα ψηφοδέλτια έξω από εκλογικό τμήμα

Υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης & Φιλίας (ΚΙΕΦ/DEB) στη Ροδόπη, μοίραζε σταυρωμένα ψηφοδέλτια έξω από το εκλογικό τμήμα της Μυρτίσκης και συγκεκριμένα στο προαύλιο του σχολείου του οικισμού. Το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα και να ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφόρου.

Μάλτα: Νίκη των Εργατικών στις ευρωεκλογές, όμως με δραστικά μειωμένη την πλειοψηφία τους

Το Εργατικό Κόμμα φαίνεται να κερδίζει τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο νησί της Μεσογείου, αλλά με μια πλειοψηφία δραστικά μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη προσφυγή στην ευρωπαϊκή κάλπη πριν πέντε χρόνια, ενώ παράλληλα φαίνεται να χάνει και μία από τις τέσσερις έδρες που είχε στην προηγούμενη Ευρωβουλή. Συνολικά η Μάλτα εκλέγει έξι ευρωβουλευτές.

Με τις ευρωεκλογές να γίνονται χθες Σάββατο στο νησί της Κεντρικής Μεσογείου, η καταμέτρηση βρίσκεται περίπου στη μέση και η διαφορά μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, των Εργατικών και του Εθνικιστικού Κόμματος είναι κάτω από 20.000 ψήφους, με τάση όπως λένε οι αναλυτές να μειωθεί σε λιγότερο και από 15.000 ψήφους.

Το 2019, οι Εργατικοί είχαν κερδίσει τις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές με πλειοψηφία 42.600 ψήφων και τις τελευταίες εθνικές με διαφορά 39.400 ψήφων, που θεωρούνται τεράστιες για το νησί με λίγο περισσότερους από 500.000 κατοίκους.

Σε δηλώσεις στη δημόσια τηλεόραση της Μάλτας TVM, ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα χαρακτήρισε «στιβαρή» τη νίκη του κόμματός του, όμως αναγνώρισε ότι η κάλπη «έστειλε μηνύματα», τα οποία θα ληφθούν υπόψη.

Μάλτα: Νίκη των Εργατικών στις ευρωεκλογές, όμως με δραστικά μειωμένη την πλειοψηφία τους

Φώτο Αρχείου – Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Robert Abela (AP Photo/Rafiq Maqbool)

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Εθνικιστικού Κόμματος, Μπέρναρντ Γκρέτς, εκδήλωσε επίσης την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα, λέγοντας ότι πρόκειται για το καλύτερο αποτέλεσμα που πέτυχε ποτέ το κόμμα του στις ευρωεκλογές, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ξοδέψει «εκατομμύρια» σε μια προσπάθεια να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το τελικά αποτελέσματα των εκλογών στη Μάλτα θα γίνουν γνωστά το βράδυ της Κυριακής.

Μάλτα: Νίκη των Εργατικών στις ευρωεκλογές, όμως με δραστικά μειωμένη την πλειοψηφία τους

Φώτο Αρχείου – Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola (AP Photo/Omar Havana, File)

Τα αποτελέσματα των εκλογών θα είναι καθοριστικά και για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ρομπέρτα Μετσόλα, καθώς ένα ισχυρό αποτέλεσμα θα ευνοήσει μία δεύτερη θητεία της ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού η τρέχουσα λήγει στις 17 Ιουλίου.

Πηγή: Times of Malta

Αθλητές, νύφες και… σκυλιά στις κάλπες – Οι παρουσίες που έκλεψαν τις εντυπώσεις

Οι πολίτες προσέρχονταν από το πρωί στις κάλπες για την αναδείξη των εκπροσώπων της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο, με πολλούς να βλέπουν τη σημερινή μέρα ως μία αφορμή για βόλτα μετά την ψήφο και έτσι αποφασίζουν να συνδυάσουν την επίσκεψη στο εκλογικό κέντρο με την… παρέα τους. Άλλοι πήγαν να ψηφίσουν μαζί με τους τετράποδους φίλους τους, άλλοι με τα παιδιά τους και οι πιο αθλητικοί τύποι με τα ποδήλατα που πάρκαραν εντός του εκλογικού κέντρου, για να μπορέσουν αμέσως μετά να ακολουθήσουν το πρόγραμμά τους χωρίς να χάσουν χρόνο.

Αυτές ήταν και οι πιο αξιοπρόσεκτες παρουσίες -φυσικά μετά τους πολιτικούς αρχηγούς– που έκλεψαν την παράσταση στις κάλπες.

Στην τελευταία του ενημέρωση για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ανέφερε ότι η συμμετοχή έφτασε στο 32,9% μέχρι τις 17.30. Οι ψηφοφόροι συνολικά που προσήλθαν στις κάλπες ανέρχονται σε 3.161.816. Ειδικότερα, κατά διοικητική περιφέρεια:

Τα ποσοστά συμμετοχής ανά περιφέρεια είναι τα εξής:

Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 30,5%.

Κεντρικής Μακεδονίας 33,8%.

Δυτικής Μακεδονίας 29,4%.

Ηπείρου 33,1%.

Θεσσαλίας 34%.

Ιονίων Νήσων 26%.

Δυτικής Ελλάδας 31%.

Στερεάς Ελλάδας 34,6%.

Αττικής 35,1%.

Πελοποννήσου 28,1%.

Βορείου Αιγαίου 29%.

Νοτίου Αιγαίου 28,5%.

Κρήτης 35%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages