Καταψηφίστηκε το Υδροηλεκτρικό έργο στο Καρβέλι Μεσσηνίας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Καταψηφίστηκε το Υδροηλεκτρικό έργο στο Καρβέλι Μεσσηνίας

Καταψηφίστηκε το Υδροηλεκτρικό έργο στο Καρβέλι Μεσσηνίας

Share This

 


Δελτίου Τύπου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρβελαίων και δεκάδες κάτοικοι του χωριού μας χαιρετίζουμε την απόφαση της  Δημοτικής Επιτροπής Καλαμάτας (υπ. αριθμ. 22/2014 συνεδρίαση στις 3/6/2024) σύμφωνα με την οποία καταψηφίστηκε  η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον υδροηλεκτρικό σταθμό στο Καρβέλι.

“Η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν επιτρέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμάτας και εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να γίνει εκεί υδροηλεκτρικός σταθμός, ανέφερε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαευσταθίου, ως εισηγητής του θέματος. Η διαπίστωση αυτή αποτελεί επιβεβαίωση της μίας εκ των βασικών μας ενστάσεων που αφορά τις κραυγαλέες ελλείψεις στη μελέτη του έργου.

Τα ρέματα της λεκάνης απορροής του Νέδοντα γύρω από τα οποία είναι τα χωριά της περιοχής αποτελούν βασικό στοιχείο του οικοσυστήματος του Βορείου Ταϋγέτου και ταυτοτικό παράγοντα της ζωής των χωριών μας διαχρονικά. Από τα νερά αυτά ποτίζονται οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα παραποτάμια μονοπάτια είναι οι βασικές διαδρομές αναψυχής σε όλα τα χωριά. Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς διαχείρισης των ρεμάτων μας έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε υποβάθμιση των συγκεκριμένων οικοσυστημάτων. Συγκεκριμένα στο ρέμα του Καρβελιού (Μύτικας ή Δαφναίος) η μέση ετήσια παροχή νερού παρουσιάζει σημαντικές αυξομειώσεις και ανα έτος και κατά τη διάρκεια του ετήσιου κύκλου με αισθητά μειωμένη μέση στάθμη τα τελευταία χρόνια. Οι καταστροφικές πυρκαγιές και το έλκος των πλατανιών έχουν αποψιλώσει σημαντικά τμήματα των ρεμάτων, εξέλιξη που επηρεάζει τη συγκράτηση των υδάτων.

Ζητάμε να από όλους τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν άμεσα σε επιστημονικά άρτιες ολιστικές μελέτες, ώστε να αποτυπωθεί τεκμηριωμένα η κατάσταση των ρεμάτων της περιοχής  και αν υπάρχουν σωστικές επεμβάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες αυτές καμία παρέμβαση στα ρέματα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και ειδικά αν δεν παρέχει τις εγγυήσεις ότι δε θα επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση των συγκεκριμένων οικοσυστημάτων. Τα ποτάμια μας είναι οι “αρτηρίες” ζωής στα χωριά μας και αν δεν τα προστατέψουμε οι συνέπειες θα είναι ολέθριες.

Καλούμε όλους και όλες να παραβρεθούμε στη συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου την προσεχή Τετάρτη στις 3:00 στο Παλαιό Δημαρχείο, για τη συζήτηση του θέματος του υδροηλεκτρικού σταθμού στο Καρβέλι. Το μέλλον του τόπου μας είναι υπόθεση όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages