Αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Μαυροζούμαινας στη Μεσσηνία - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Μαυροζούμαινας στη Μεσσηνία

Αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Μαυροζούμαινας στη Μεσσηνία

Share This

 


Την πρόθεσή της να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες αποκατάστασης του ιστορικού γεφυριού της Μαυροζούμαινας, ξεκαθάρισε στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Μεσσηνία, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Πρόκειται για το αρχαίο, πέτρινο, τοξωτό γεφύρι το οποίο είναι μοναδικό στο είδος και το αρχαιότερο εν λειτουργία γεφύρι της Ευρώπης. Η κα Μενδώνη σημείωσε πως το σημαντικό αυτό έργο, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, αποτελεί προτεραιότητα, ενώ από το Νεοχώρι του Μελιγαλά όπου διήλθε ύστερα από μία ακόμη επίσκεψή της στην Αρχαία Μεσσήνη, άκουσε τη Δήμαρχο Οιχαλίας Γιώτα Γεωργακοπούλου και έδωσε τις κατευθύνσεις αναφορικά με το μείζον για τον Δήμο και την ευρύτερη περιοχή, ζήτημα της δημιουργίας ενός Πολιτιστικού Κέντρου αφιερωμένο στην παγκοσμίου φήμης υψίφωνο του 20ου αιώνα Μαρία Κάλλας. Η Μαρία Άννα Σοφία Καικιλία Καλογεροπούλου, όπως ήταν το όνομα της καλλιτέχνιδας που θεωρείται Ιερό Τέρας της Μουσικής και του Λυρικού Θεάτρου, καταγόταν από τη Μεσσηνία. Ο πατέρας της, Γιώργος Καλογερόπουλος, διατηρούσε φαρμακείο στον Μελιγαλά και η οικογένειά της ζούσε μέχρι και το 1923 στο Νεοχώρι, όταν αποφάσισαν να μετακομίσουν στην Νέα Υόρκη με την Λίτσα –τη μητέρα της Κάλλας- να είναι έγκυος στην Μαρία. Η απόλυτη ντίβα φέρεται να έχει επισκεφθεί την Καλαμάτα και να έχει μείνει σε αρχοντικό της παραλίας, καθώς επίσης, στη διάρκεια της Κατοχής, να έχει επισκεφθεί το Νεοχώρι. Το πατρικό σπίτι της Μαρίας Κάλλας στο οποίο σύμφωνα με μαρτυρίες επέστρεψε το 1950 ο πατέρας της, ανήκει στον Δήμο Οιχαλίας, ο οποίος προχωρά τις διαδικασίες για τη δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου αφιερωμένο στην Κάλλας και φυσικά, τη λειτουργία Μουσείου.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ύστερα από τις συνθήκες έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί, συζήτησε με την Δήμαρχο Οιχαλίας Γιώτα Γεωργακοπούλου, δίνοντας τις εναλλακτικές που υπάρχουν σε αυτήν την κατεύθυνση και δεσμεύτηκε πως το Υπουργείο, όταν ολοκληρωθεί το κτίριο που θα αφορά στην κορυφαία υψίφωνο που έλκει την καταγωγή της από την περιοχή, θα μεριμνήσει να δημιουργηθεί το Μουσείο.

Η άυλη κληρονομιά είναι τεράστια, όπως γενικότερα το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής το οποίο θα αναδειχθεί μέσω και του “Ψηφιακού Πάρκου Πολιτισμού στον Μελιγαλά” το οποίο παραδίδεται άμεσα, με τον Δήμο να προχωρά τις διαδικασίες για την περαιτέρω ανάδειξη των πολλών μνημείων του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages