Σοβαρές καταγγελίες για την κατάσταση στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Παπαναστάσης και Διαμάντω Μανωλάκου, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Οι βουλευτές ζητούν τη διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας του αεροδρομίου και την ακύρωση των σχεδίων ιδιωτικοποίησης, καταγγέλλοντας σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, προβλήματα στις υποδομές και παραμέληση κρίσιμων λειτουργιών.
Σύμφωνα με την ερώτηση, το προσωπικό της ΥΠΑ έχει μειωθεί δραματικά – από 15 άτομα το 2023 έχουν απομείνει μόλις 7 εργαζόμενοι. Κάθε βάρδια στελεχώνεται από έναν μόνο αερολιμενικό και έναν τεχνικό, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν ωράρια από τις 3:30 π.μ. έως και τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα, κάτι που χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο και εξοντωτικό.
Ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες:
- Μόλις τρεις αερολιμενικοί έχουν την ευθύνη για την πίστα, την ασφάλεια και την εύρυθμη λειτουργία του αεροδρομίου που εξυπηρετεί πάνω από 300.000 επιβάτες ετησίως.
- Ένας μόνο ηλεκτρονικός καλύπτει τα συστήματα του αεροδρομίου, του Πύργου Ελέγχου και του αναμεταβιβαστικού σταθμού Αετού.
- Τρεις καθαρίστριες καλούνται να καλύψουν τεράστιες εγκαταστάσεις εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, με ιδιαίτερες δυσκολίες στην τουριστική περίοδο.
Προβλήματα στις υποδομές:
- Οι μισές τουαλέτες παραμένουν κλειστές, για να αποφευχθεί υπερχείλιση αποχετεύσεων, παρά την ύπαρξη μελέτης για αποκατάσταση.
- Ο κλιματισμός υπολειτουργεί με «πατέντες», καθώς νέα συστήματα δεν έχουν συνδεθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο.
- Γυάλινες πόρτες σε κατάσταση κατάρρευσης εγκυμονούν κινδύνους τραυματισμού εργαζομένων και επιβατών – μία εξ αυτών κατέρρευσε πρόσφατα.
- Απουσία κυλικείου στο χώρο αναμονής, παρά τη μεγάλη επιβατική κίνηση.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν πως η κατάσταση στο αεροδρόμιο είναι συνέπεια της διαχρονικής πολιτικής απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης των μεταφορών, πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Τα ερωτήματα προς τον Υπουργό:
- Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του Αεροδρομίου Καλαμάτας;
- Τι άμεσα μέτρα θα ληφθούν για να διασφαλιστεί η ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών;
- Πότε θα γίνει ενίσχυση του προσωπικού με κρίσιμες ειδικότητες (αερολιμενικοί, τεχνικοί, καθαριότητα κ.ά.);
- Θα προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση των προβλημάτων υγιεινής και υποδομών (τουαλέτες, κλιματισμός, γυάλινες πόρτες, κυλικείο);
Οι βουλευτές ζητούν την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, προκειμένου να αντιστραφεί η εικόνα εγκατάλειψης στο αεροδρόμιο και να προστατευτεί η ασφάλεια ανθρώπων και πτήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου