Αναζητείται ελαιόλαδο, μειωμένη η νέα παραγωγή κατά 40% στην ΕΕ - KALAMATANEWS.GR- ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE

Αναζητείται ελαιόλαδο, μειωμένη η νέα παραγωγή κατά 40% στην ΕΕ

Αναζητείται ελαιόλαδο, μειωμένη η νέα παραγωγή κατά 40% στην ΕΕ

Share This

 


Η τελευταία εκτίμηση της Κομισιόν για την παραγωγή ελαιολάδου της ΕΕ, την περίοδο 2022/2023, κάνει λόγο για μια μείωση, σχεδόν κατά -40%, σε σχέση με την περσινή (2021/2022).

Η μειωμένη διαθεσιμότητα θα κρατήσει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές. Αυτό θα επηρεάσει ιδιαίτερα αρνητικά την κατανάλωση ελαιολάδου στις κύριες χώρες παραγωγής της ΕΕ.

Πολλά προβλήματα στην παραγωγή δημιουργεί η ξηρασία στην Ιβηρική χερσόνησο.

Όπως υποστηρίζει η Κομισιόν, στα μέσα Ιουλίου, οι μέσες τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην ΕΕ κυμαίνονταν από 600 ευρώ/100 κιλά (6 ευρώ/κιλό).

Στην Ελλάδα – που έχει ακόμη προϊόν – οι τιμές έξτρα παρθένου ελαιολάδου στον παραγωγό έφτασαν στα 720 ευρώ/100 κιλά (7,2 ευρώ/κιλό) με συνεχόμενη ανοδική πορεία.

Την μεγαλύτερη αύξηση της μέσης τιμής, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 5ετίας, εμφανίζει η Ισπανία, κατά 3,65 ευρώ το κιλό, ποσοστό 133% (έφτασε στα 6,4 ευρώ το κιλό).

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Κομισιόν, είναι πιθανό ότι η κατανάλωση να είναι ακόμη πιο χαμηλότερη από όσα ανέφεραν οι εαρινές προοπτικές του 2023 (κατά -16% σε σχέση με πέρσι).

Υπάρχουν ελπίδες την ζήτηση στην ΕΕ να την καλύψη η παραγωγή της Τουρκίας, που λόγω των υψηλών τιμών, βλέπει με ενδιαφέρον την ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο οι προβλέψεις για τις ευρωπαϊκές εισαγωγές ελαιολάδου κάνουν λόγο για μια ποσότητα της τάξης των 170.000 τόνων (μειωμένες κατά 30.000 τόνους σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Κομισιόν). Πάντως τα αποθέματα μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να είναι πολύ μειωμένα.

Η Κομισιόν τονίζει ότι με την αβεβαιότητα που κυριαρχεί όσον αφορά τη νέα παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ δεν είναι ακόμη δυνατό να προβλεφθεί το ύψος των τιμών ή της ζήτησης στην Ευρώπη.

agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages