Το διαχρονικό έγκλημα των πυρκαγιών και για την Μεσσηνία - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Το διαχρονικό έγκλημα των πυρκαγιών και για την Μεσσηνία

Το διαχρονικό έγκλημα των πυρκαγιών και για την Μεσσηνία

Share This

 


Γράφει ο Θανάσης Πετράκος

Οι πυρκαγιές που πλήττουν περιοχές της χώρας για ακόμα ένα καλοκαίρι δείχνουν  την εγκληματική ανευθυνότητα του κεντρικού κράτους και όσων άλλων θεσμών υλοποιούν τις πολιτικές του και στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Σήμερα η Πελοπόννησος  και Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα ανυπολόγιστη καταστροφή δασικού πλούτου, ζώων και κατοικιών, που κανείς δε μπορεί να υπολογίσει την έκταση που θα λάβει ως το τέλος του καλοκαιριού –που και τότε οι γυμνές από δέντρα περιοχές θα παραδοθούν στις διαβρώσεις και τις πλημμύρες με τις πρώτες βροχές. Οι συνέπειες αυτών των καταστροφών θα είναι οδυνηρές και για τις επόμενες γενιές καθώς η αποκατάσταση των καμένων δασικών περιοχών χρειάζεται πολύ χρόνο-αν και αυτή καθαυτή η αποκατάσταση είναι βάσιμα αμφίβολη.

Όλα αυτά τα χρόνια που η χώρα σε όλη της τη χερσαία και νησιωτική έκταση καταστρέφεται από πυρκαγιές δεν έχουν μηχανισμοί και πολιτικές πρόληψης ούτε έχει θωρακιστεί η επικράτεια με δομές και δυνάμεις πυρασφάλειας και αποτροπής των πυρκαγιών. Και βέβαια ο στόλος κατάσβεσης πάντα λειψός και προβληματικός. Ταυτόχρονα οι γαίες που μένουν γυμνές μετά από πυρκαγιές βλέπουμε να αλλάζουν χρήση και να εκμεταλλεύονται από επιτήδειους που ονομάζονται επενδυτές με την κάλυψη και προστασία των κυβερνήσεων.

Στον αντίποδα όλων αυτών η συγκινητική αλληλεγγύη των πολιτών για προστασία δασών, ζώων, σπιτιών και για αλληλοβοήθεια των συνανθρώπων τους. Η ανθρώπινη αλληλεγγύη ας μετεξελιχθεί και σε μέτωπο διεκδικήσεων για πρόληψη κι αποτροπή των πυρκαγιών και κάθε «φυσικής» καταστροφής. Υπάρχουν προτάσεις πρόληψης από δασαρχεία με δράσεις δασικών συνεταιρισμών, όπως αφαίρεση καύσιμης ύλης κ.ά. Γιατί η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Γιατί ο άνθρωπος είναι πάνω από τα κέρδη.

Η “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου” καλεί την Περιφέρεια   σε πλήρη ετοιμότητα και να εξαντλήσει τις δυνατότητές της για προστασία των πέντε  νομών ευθύνης της. Ταυτόχρονα να συνεργαστεί σχετικά με τις όμορες Περιφέρειες, αλλά και να απαιτήσει από το κεντρικό κράτος την απαραίτητη συνδρομή. Η Πελοπόννησος έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από πυρκαγιές και με απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Απαιτούμε από την πολιτεία άμεση καταγραφή των καταστροφών και την άμεση  αποζημίωση των πυρόπληκτων  και βέβαια επιτέλους να αποζημιωθούν οι  πυρόπληκτοι  πληγέντες του 2021 .

Πλήρη στελέχωση της δασικής και της πυροσβεστικής υπηρεσίας σε όλη την επικράτεια με προσλήψεις, εξοπλισμό και μέσα.

Συνολική αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων χωρίς εξαιρέσεις και καμία παρέμβαση ή μετατροπή της χρήσης γης στις καμένες εκτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages