Ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου: Έρευνα της Ε.Ε. για το ρόλο της Frontex - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου: Έρευνα της Ε.Ε. για το ρόλο της Frontex

Ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου: Έρευνα της Ε.Ε. για το ρόλο της Frontex

Share This


 Έρευνα της Ε.Ε. για τη Frontex στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο και το Μεταναστευτικό

Η Ευρωπαία συνήγορος του πολίτη Έμιλι Ο’Ρέιλι άνοιξε έρευνα ιδίας πρωτοβουλίας με σκοπό να διευκρινίσει τον ρόλο της Frontex στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο μετά το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου στις 14 Ιουνίου.

Η Έμιλι O’Ρέιλι ζήτησε να επιθεωρήσει ένα ευρύ φάσμα εγγράφων σχετικά με τις αρμοδιότητες της Frontex για τη διάσωση όσων βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της επίσημης έκθεσης (Serious Incident Report)

σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν τα γεγονότα που αφορούν στο σκάφος Adriana καθώς και εκθέσεις για άλλα πρόσφατα περιστατικά που είχαν ως συνέπεια απώλειες ζωών στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνήγορος του πολίτη συντονίζει την έρευνά της με τον Έλληνα συνήγορο του πολίτη Ανδρέα Ποττάκη, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα να εξετάσει πώς αντιμετώπισαν οι ελληνικές αρχές το σκάφος Adriana.

«Ενώ ο ρόλος των ελληνικών αρχών διερευνάται σε εθνικό επίπεδο, ο ρόλος της Frontex στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης πρέπει επίσης να αποσαφηνιστεί.

Έχει αναφερθεί ότι σε αυτήν την περίπτωση ο Frontex ειδοποίησε τις ελληνικές αρχές για την παρουσία του πλοίου και πρόσφερε βοήθεια, αλλά δεν είναι σαφές τι άλλο θα μπορούσε ή τι έπρεπε να κάνει», σημειώνει η Έμιλι O’Ρέιλι και συμπληρώνει:

«Η μετανάστευση στην Ευρώπη θα συνεχιστεί και εναπόκειται στην ΕΕ να διασφαλίσει ότι θα ενεργήσει με τρόπο που διατηρεί τα θεμελιώδη δικαιώματα και δεν παραβλέπει τον ανθρώπινο πόνο που αναγκάζει τους ανθρώπους να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή έξω από τις χώρες καταγωγής τους».

Υπενθυμίζεται πως η τραγωδία στα ανοιχτα της Πύλου, κόστιζε τη ζωή τουλάχιστον 81 άτομα, ενώ μαρτυρίες από επιζώντες έκαναν λόγο για εκατοντάδες άτομα που επέβαιναν στο αλιευτικό που βυθίστηκε, με τον αριθμό των χαμένων ζωών να πλησιάζει τα 700 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages