Εκλογές που ανατρέπουν το αποτυχημένο πολιτικό σύστημα - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Εκλογές που ανατρέπουν το αποτυχημένο πολιτικό σύστημα

Εκλογές που ανατρέπουν το αποτυχημένο πολιτικό σύστημα

Share This
«Οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν τομή στο πολιτικό σύστημα αλλά και στην κοινωνιολογική και πολιτική ανάλυση», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ALCO Κώστας Παναγόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ, υπογραμμίζοντας ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων λίγες ημέρες πριν την κάλπη συνεχίζει να είναι υψηλό, ενώ ο θυμός και η αγανάκτηση των πολιτών μπορεί να οδηγήσει σε τιμωρητική ψήφο.
Σημείωσε ότι το λευκό ή το άκυρο ως επιλογή, έχουν αξία και σημασία, δίνουν το δικό τους πολιτικό μήνυμα στα κόμματα, ωστόσο διευκρίνισε ότι ταυτόχρονα ενισχύουν το ποσοστό του πρώτου κόμματος.
Για την επίτευξη της αυτοδυναμίας, ο κ. Παναγόπουλος εξήγησε ότι αυτή εξαρτάται από το ύψος του ποσοστού του πρώτου κόμματος και από το άθροισμα των ποσοστών των μικρών κομμάτων που δεν θα καταφέρουν να μπουν -κάτω από 3%. Αν όλα αυτά τα μικρά κόμματα αθροίσουν ποσοστό 10% απαιτείται για να έχει το πρώτο κόμμα 151 έδρες, ποσοστό 36,4%.
Όσο μικραίνει το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής τόσο δυσχεραίνεται η αυτοδυναμία του πρώτου.
Εξήγησε επίσης, ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, τότε καλείται ο αρχηγός του πρώτου κόμματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πάρει διερευνητική εντολή προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.
Αν μέσα σε τρεις ημέρες τα καταφέρει, τότε η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Αν όμως δεν τα καταφέρει, τότε η εντολή δίνεται στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος, αν τη δεχτεί, όπου ακολουθείται η ίδια διαδικασία και μετά στο τρίτο κόμμα κ.ο.κ. Αν δεν υπάρξει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί όλα τα κόμματα ώστε να υπάρξει συνεργασία αν όμως δεν υπάρξει τότε πάμε πάλι σε εκλογές.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ALCO εκτίμησε ότι θα υπάρξει «ντέρμπυ» με τις έδρες και τους υποψηφίους.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα υπάρξει ελαφρώς μεγαλύτερη αποχή από το 2009 (29%), επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερος μέρος της αποχής δεν είναι πραγματικό, και αυτό οφείλεται στο πως συντίθενται οι εκλογικοί κατάλογοι.
Για τα αποτελέσματα των εκλογών ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι θα έχουμε ένα exit poll από πέντε εταιρείες, στις 7 το απόγευμα, ενώ μία πρώτη εκτίμηση των πρώτων αποτελεσμάτων θα μπορεί να γίνει περίπου στις 9 το βράδυ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages