ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΜΕΘΩΝΗΣ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΜΕΘΩΝΗΣ

ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΜΕΘΩΝΗΣ

Share This


 
Οι μελέτες για το Κάστρο Μεθώνης, καθώς και η εκπόνηση μελετών για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης περιλαμβάνονται μεταξύ των επόμενων συμβάσεων που πρόκειται να υπογραφούν μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αυτό γνωστοποιήθηκε μετά τη συνάντηση που είχε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στην Αθήνα, σήμερα Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου, με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Στο πλαίσιο της εν λόγω συνάντησης, εξ άλλου, υπογράφηκαν τρεις νέες προγραμματικές συμβάσεις πολιτισμικής ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού 149.800 ευρώ.

Οι συμβάσεις αυτές αφορούν α) στην αποκατάσταση των όψεων του ναού της Αγίας Τριάδας στο Βασιλικό του Δήμου Σικυωνίων, β) στην επισκευή της στέγης του κτηρίου Καθηγητή Δημητρακόπουλου στην Καρύταινα, καθώς και γ) στη δημιουργία υποδομών υγιεινής και αποθηκευτικών χώρων στον αρχαιολογικό χώρο του σταδίου Νεμέας.

 

Ο Π. ΝΙΚΑΣ

“Χαίρομαι όταν συναντώ την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού διότι λύνουμε πολλά ουσιαστικά και σοβαρά θέματα, τα οποία αφορούν στον Πολιτισμό. Είμαι βέβαιος ότι η παρουσία της υπουργού έχει αναβαθμίσει πολιτιστικά την Περιφέρειά μας” σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου μετά τη συνάντηση. Και συνέχισε:

“Σήμερα υπογράψαμε μία σειρά από προγραμματικές συμβάσεις και συμφωνήσαμε για να προωθήσουμε την υπογραφή και άλλων. Συζητήσαμε για τα έργα, τα οποία συνδέονται με το Περιφερειακό Πρόγραμμα και επιλύσαμε πολύ σημαντικά ζητήματα, τα οποία αφορούν στα πολιτιστικά έργα και στις πολιτιστικές υποδομές της Περιφέρειάς μας. Πολύ σύντομα θα συναντηθούμε για να υπογράψουμε τις νέες προγραμματικές συμβάσεις. Εμείς, ως Περιφέρεια, δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στα θέματα του Πολιτισμού, στις ψυχές που εμπεριέχονται στα μνημεία μας, στις ψυχές των προγόνων μας, όλων αυτών που τα δημιούργησαν. Χαιρόμαστε γιατί υπάρχει μία υπουργός Πολιτισμού, η οποία έχει τις ίδιες απόψεις και αγωνίζεται, κοπιάζει και ιδρώνει για να περισώσουμε την πατρογονική μας κληρονομιά και να προωθήσουμε τον Πολιτισμό στην πατρίδα μας, αυτό το μεγάλο μας περιουσιακό στοιχείο, το οποίο δεν έχουμε φροντίσει διαχρονικά με τον τρόπο που θα έπρεπε. Την ευχαριστώ για την πολύ καλή συνεργασία”.

 

Η Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ

Από την πλευρά της, η υπουργός Λ. Μενδώνη -όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού- δήλωσε τα εξής:

“Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα η συνεργασία μου με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον κ. Παναγιώτη Νίκα. Με τη σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα δίνει ένα εξαιρετικά καλό τέλος της τρέχουσας δύσκολης χρονιάς για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Υπογράψαμε μία σειρά προγραμματικών συμβάσεων για την αποκατάσταση μνημείων και τη δημιουργία πολιτιστικών υποδομών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Συνεννοηθήκαμε για τις επόμενες προγραμματικές συμβάσεις, από τις οποίες θα ξεχωρίσω δύο:

Η πρώτη είναι η προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση μελετών για το Κάστρο της Μεθώνης, ένα πάρα πολύ σημαντικό μνημείο, το οποίο, παρά τις επενδύσεις οι οποίες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια μέσω των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, εξ αιτίας της θέσης του πάνω στη θάλασσα, παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα.

Συμφωνήσαμε με τον περιφερειάρχη να προχωρήσουμε σε μία προγραμματική σύμβαση, που θα χρηματοδοτηθεί και από τις δύο πλευρές, προκειμένου, το συντομότερο δυνατό, να έχουμε έτοιμες τις μελέτες, για να προλάβουμε να κάνουμε σωστικά έργα, ώστε να μην υπάρξουν άλλες ουσιαστικές ζημίες στο κάστρο, με απώτερο στόχο η αποκατάστασή του να ενταχθεί στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο.

Επίσης, το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Αρχαίας Μεσσήνης, που ήταν η κατασκευή ενός νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, φτάνει σε αίσιο τέλος, με τη συμφωνία μας να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο ΥΠΠΟΑ και στην Περιφέρεια, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, για την εκπόνηση μελετών για το νέο Μουσείο. Τονίζω, ότι το θέμα του νέου Μουσείου και της χωροθέτησής του ταλάνιζε χρόνια την τοπική κοινωνία. Είναι ευτυχής η συγκυρία που βρέθηκε η άριστη λύση, στην οποία συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, οι τοπικοί παράγοντες, ο καθηγητής κ. Π. Θέμελης, ως ανασκαφέας της Μεσσήνης, η Περιφέρεια και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ηδη συζητήσαμε με τον περιφερειάρχη την εξέλιξη των έργων και τις νέες εντάξεις στο τρέχον ΕΣΠΑ. Προετοιμάζουμε, από κοινού, τη νέα Προγραμματική Περίοδο. Η Πελοπόννησος είναι ένας ευλογημένος τόπος, με τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα, σε όλη τη μακρά ιστορική διάρκεια.  Πραγματικά, είναι για μένα ευτυχής συγκυρία ότι και για τον περιφερειάρχη, τον κ. Νίκα, η επένδυση στον τομέα του Πολιτισμού, τόσο στη σύγχρονη δημιουργία όσο και στην πολιτιστική κληρονομιά, αποτελεί προτεραιότητα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages