Αλλάζει η ανατολική πόλη – Εγκρίθηκε πρόταση 17 εκατ. € του Δήμου - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Αλλάζει η ανατολική πόλη – Εγκρίθηκε πρόταση 17 εκατ. € του Δήμου

Αλλάζει η ανατολική πόλη – Εγκρίθηκε πρόταση 17 εκατ. € του Δήμου

Share This

 


Ένα πολύ μεγάλο έργο πήρε το «πράσινο φως» και με την  απόφαση ένταξης στα χέρια της η δημοτική αρχή της Καλαμάτας, φιλοδοξεί αν αλλάξει την εικόνα στην Ανατολική πλευρά της πόλης. Η αστική αναζωογόνηση είναι μια παρέμβαση που φθάνει τα 17 εκατ. ευρώ και εκτείνεται σε μια περιοχή 110 στρεμμάτων που αναβαθμίζεται και διασυνδέεται με σύγχρονο τρόπο με το Ιστορικό Κέντρο και την Παραλία.

Αλλάζει η ανατολική πόλη – Εγκρίθηκε πρόταση 17 εκατ. € του Δήμου μέσω του «Αντ. Τρίτσης»

Υπεγράφη από τον Αναπλ. Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα η ένταξη του έργου του Δήμου Καλαμάτας με τίτλο «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης αστικού τοπίου Ανατολικής Πολεοδομικής Ενότητας Καλαμάτας – Μελέτες Ωρίμανσης και Κατασκευή» στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»,  άξονας ΑΤ06. Πρόκειται για μια ολιστική παρέμβαση σε αστικό τοπίο, που σε προϋπολογισμό θα ξεπεράσει κατά το στάδιο της υλοποίησής της, τα 17.000.000 €. Σε πρώτη φάση εγκρίθηκε το ποσό των 385.800,53 € που αφορά τις μελέτες ωρίμανσης καθώς και τη σύνταξη όλων των απαραίτητων μελετών για την δημοπράτηση του κύριου έργου και την κατασκευή των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων της αναβάθμισης του αστικού τοπίου της Ανατολικής Πολεοδομικής Ενότητας Καλαμάτας. Με την ολοκλήρωση των μελετών θα ακολουθήσει η υλοποίηση του έργου, το οποίο έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση.

α Εικόνα8

Σήμερα, Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, παρουσία των Αντιδημάρχων Νίκου Μπασακίδη και Ανδρέα Καραγιάννη, καθώς και του ειδ. συνεργάτη – πολιτικού μηχανικού  Βασίλη Κουτραφούρη, παρουσίασε την ολιστική παρέμβαση που δρομολογείται για την αναζωογόνηση της ανατολικής πόλης.

271435304 652777776064476 5442439363280824623 n

Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ, Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Καλαμάτας -μεταξύ άλλων- ανέφερε:

«Σήμερα είναι μία σπουδαία ημέρα για το Δήμο, καθώς μια μεγάλη διεκδίκηση έλαβε απόφαση ένταξης και βαίνει σταδιακά προς υλοποίηση.

Η σκληρή δουλειά, η σωστή προετοιμασία, ο σχεδιασμός μας και οι διεκδικήσεις μας φέρνουν αποτελέσματα.

Ως Δημοτική Αρχή θέσαμε εξ αρχής ψηλά τον πήχη ως προς τη διεκδίκηση μεγάλων έργων και χρηματοδοτήσεων και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι καθώς ο Δήμος μας εξασφάλισε ένα ακόμα σπουδαίο έργο. Ένα έργο που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της Ανατολικής Πόλης μέσα από ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης αστικού τοπίου.

Αναφέρομαι στην απόφαση ένταξης που εξασφαλίσαμε μέσα από τον άξονα 6 του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, μία πρόταση για την αναζωογόνηση του Ανατολικού Κέντρου με προϋπολογισμό που θα ξεπεράσει με την υλοποίησή της, τα 17 εκατ. €.

Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι μιλάμε για ένα τεράστιο πρότζεκτ που προβλέπει παρεμβάσεις αναζωογόνησης στο χώρο των πρώην λυομένων «Βάγια» και στο χώρο του Παλιού Στρατοπέδου, καθώς και διαμόρφωση των οδών διασύνδεσης των περιοχών αυτών, με το Ιστορικό Κέντρο και την παραλία. Μία παρέμβαση σε περισσότερα από 110 στρέμματα που θα αλλάξει άρδην τη φυσιογνωμία της εν λόγω περιοχής.

Βήμα το βήμα, με συγκροτημένο σχέδιο και όραμα, η Δημοτική Αρχή κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της με ορίζοντα όχι τους επόμενους μήνες, αλλά τα επόμενα χρόνια.

Να ευχαριστήσω δημόσια τον Υπουργό τον κ. Πέτσα, με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία και που μαζί εξετάσαμε την παρέμβαση σε αρκετές συναντήσεις μας, καθώς επίσης και είναι σημαντικό να το πω, για το αμέριστο ενδιαφέρον, και την καταλυτική του υποστήριξη, τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε επίσης λάβει σχετική ενημέρωση για το πρότζεκτ αυτό, όπως και συνολικά για όλο τον σχεδιασμό μας για την Καλαμάτα των επόμενων χρόνων».

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του Δημάρχου στον αντιδήμαρχο Νίκο Μπασακίδη, στον ειδ. συνεργάτη Βασίλη Κουτραφούρη καθώς και σε στελέχη του Δήμου όπως οι: Π. Κουράκλη, Μ. Νταμάτη, Χρ. Λυκουργιά και Π. Νασόπουλου.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε: «Η αρχή γίνεται με την εκπόνηση των μελετών και ακολούθως, έχοντας διασφαλισμένους τους πόρους, θα εκκινήσουν και τα σχετικά έργα.

Βασικοί στόχοι της παρέμβασης που υπηρετεί και τη νέα φιλοσοφία του Δήμου, εναρμονισμένη με την κλιματική αλλαγή, είναι σε τίτλους :

  • Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών
  • Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
  • Η Βιώσιμη Κινητικότητα
  • Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός και φυσικά
  • Η αντιμετώπιση του φαινομένου της Κλιματικής Αλλαγής.

Αναφερόμαστε σε μία ολιστική παρέμβαση, με αναπλάσεις, διασύνδεση περιοχών, οδούς ήπιας κυκλοφορίας, διαδρομές περιπάτου και ποδηλατοδρόμους, χώρους πρασίνου και κοινόχρηστους χώρους για την ανάπτυξη δράσεων και άλλα.

Συνεχίζουμε. Δεν επαναπαυόμαστε. Έχουμε μπροστά μας πολλά έργα να υλοποιήσουμε, ακόμα περισσότερα σε επίπεδο σχεδιασμού και μελετών, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι μία δημοτική αρχή οφείλει να έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον κι αυτό ακριβώς πράττουμε. Με συνέπεια στις δεσμεύσεις μας».

α Εικόνα2

Την ικανοποίησή του για τη σημαντική αυτή εξέλιξη εξέφρασε με τη σειρά του ο Αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, ο οποίος παρουσίασε λεπτομέρειες ως προς την παρέμβαση και στους στόχους που αυτή θα κληθεί να εξυπηρετήσει. Ιδιαίτερη η αναφορά του κ. Μπασακίδη στην υφιστάμενη κατάσταση στην εν λόγω περιοχή αλλά και στο στόχο της Δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία μιας πολυκεντρικής πόλης, με αποκεντρωμένες υποδομές και με αστικό τοπίο υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας.

α Εικόνα9

Τέλος ο κ. Κουτραφούρης σημείωσε πως «ο σχεδιασμός εδώ και δύο χρόνια είναι καθημερινός και συνεχής, πάντα υπό τις κατευθύνσεις του Δημάρχου. Προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε το μέλλον της πόλης με ολιστική προσέγγιση και όραμα και όχι αποσπασματικά». Συμπλήρωσε δε ότι η εν λόγω μεγάλη παρέμβαση έρχεται να ενισχύσει τον πραγματικό σκοπό και το ανεκπλήρωτο μέχρι στιγμής πολεοδομικό όραμα του Ανατολικού Κέντρου, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί στο μετασεισμικό σχεδιασμό της πόλης καθώς και να αναβαθμίσει τόσο λειτουργικά όσο και βιοκλιματικά μια μεγάλη έκταση της Ανατολικής Συνοικίας, που προέκυψε μετά από την αντίστοιχη Πράξη Εφαρμογής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages