Διανοίξεις κεντρικών δρόμων στην Καλαμάτα με δανειοδότηση - KALAMATANEWS.GR- ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE

Διανοίξεις κεντρικών δρόμων στην Καλαμάτα με δανειοδότηση

Διανοίξεις κεντρικών δρόμων στην Καλαμάτα με δανειοδότηση

Share This


 Ο Δήμος Καλαμάτας, στο πλαίσιο υλοποίησης των αναπτυξιακών του στόχων προτίθενται να αξιοποιήσει κάθε πηγή χρηματοδότησης, για έργα και υποδομές που έχει σχεδιάσει και έχουν μελετητική ωριμότητα.

Για την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης του 1905, στην περιοχή της Παραλίας στην Καλαμάτα, έχουν συνταχθεί οι αναγκαίες μελέτες Πράξεων Αναλογισμού και Προσκυρώσεων, που οδηγούν στην ανάγκη διάνοιξης ενός συνόλου οδών του Σχεδίου Πόλης. Έργα τα οποία έχουν υψηλό κόστος, δυσβάσταχτο για τα έσοδα του Δήμου, ιδίως στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

Με την απόφαση ΥΠ.ΕΣ.Α&Η.Δ. 43093/30.07.2010 καθορίστηκε το ανώτατο όριο του συνολικού χρέους Δήμου που προβαίνει σε δανεισμό, ως ποσοστό 60% επί των συνολικών εσόδων του.

Ο Δήμος Καλαμάτας πληροί όλες τις ανωτέρω προϋποθέσεις, διότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης της δημόσιας πίστης δεν υπερβαίνει το 20% των ετήσιων τακτικών του εσόδων και το ανώτατο όριο του συνολικού χρέους δεν υπερβαίνει το ποσοστό 60% επί των συνολικών εσόδων του, προτίθενται να προβεί στη σύναψη ενός αναπτυξιακού δανείου, για την υλοποίηση των σημαντικών και αναγκαίων έργων υποδομής, στις εξής περιοχές :

I. Σύμπλεγμα των οδών Βουλγαροκτόνου, Μ. Αλεξάνδρου, Μεθώνης και Υψηλάντου, που βρίσκεται στο παραλιακό τμήμα της πόλης, στα ΟΤ 34,35, 38-42, 39, 43,46, 47 του Ρυμοτομικού Σχεδίου Καλαμάτας και μεταξύ των οδών Κρήτης και Ναυαρίνου, νότια του 10ου  Δημοτικού Σχολείου. Περιοχή παρέμβασης για την οποία έχει κυρωθεί η 4/2010 Πράξη τακτοποίησης, προσκυρώσεως και αναλογισμού λόγω ρυμοτομίας.

II. Σύμπλεγμα των οδών Μεθώνης, Κορώνης, Παπανικολή, όπου έχει κυρωθεί η 3/2015 Πράξη τακτοποίησης, προσκυρώσεως και αναλογισμού λόγω ρυμοτομίας και ειδικότερα:

a. Μεθώνης μεταξύ των Ο.Τ. (68-53), (69-56), και (1344-630) από Παπανικολή εως Εθνικού Σταδίου,

b. Κορώνης μεταξύ των Ο.Τ. (53-54) από Παπανικολή εως Ηρώων,

c. Παπανικολή μεταξύ των Ο.Τ. (51-54) και (50-53) από Σανταρόζα εως Μεθώνης

d. Και μεταξύ των Ο.Τ. (46-68) του ρυμοτομικού σχεδίου Καλαμάτας.

III. Επί των οδών Μαιζώνος και Ν.Μανδηλαρά, όπου έχει συνταχθεί η 1/1995 πράξη τακτοποίησης, προσκυρώσεως και αναλογισμού λόγω ρυμοτομίας και πιο συγκεκριμένα:

a. επί της οδού Μαιζώνος μεταξύ των οδών Βας. Όλγας και Βας. Σοφίας.

b. Επί της οδού Ν. Μανδηλαρά, μεταξύ των οδών Φαρών και Μαιζώνος

Η αναγκαιότητα λήψης του Δανείου, ενισχύεται από τα εξής :

1. Οι περιοχές Ι και ΙΙ, βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης της Καλαμάτας, στο οποίο η ζήτηση γης για κατοικία και ίδρυση-λειτουργία επιχειρήσεων τουρισμού, είναι αυξημένη. Με την εφαρμογή των Πράξεων αναλογισμού και τις διανοίξεις των οδών :

a. Θα επιτραπεί στους ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους

b. Η αξία γης των παρόδιων ιδιοκτητών της ευρύτερης περιοχής θα αυξηθεί.

c. Η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλη την περιοχή θα βελτιωθεί, ώστε να είναι δυνατή η μείωση της κίνησης στην παραλιακή οδό της Ναυαρίνου.

d. Θα διατεθεί περισσότερος χώρος για την στάθμευση οχημάτων, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου η επισκεψιμότητα της περιοχής είναι αυξημένη.

2. Η περιοχή ΙΙΙ, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και η εφαρμογή των αναλογισμών έχει χρονίσει, ενώ η διάνοιξη των τμημάτων της πράξης θα ανακουφίσει την κινητικότητα στην περιοχή και θα επιτρέψει στους ιδιοκτήτες την αξιοποίηση της περιουσίας τους.

Ο Δήμος Καλαμάτας αφενός μεν υλοποιεί την πράξη ως επισπεύδων, σύμφωνα με τις πράξεις Αναλογισμού, αφετέρου δε προτίθενται να υλοποιήσει τα έργα υποδομής, σύμφωνα με μελέτες που ήδη υπάρχουν, αλλά και με αυτές που θα ωριμάσουν στον επόμενο χρόνο.

Το συνολικό ποσό του δανείου, ανέρχεται στο ύψος των 4.000.000,00€, από το οποίο 2.113.725,50€ είναι απαιτήσεις του Δήμου από τις ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται στην πράξη και που θα εισπραχθούν από το Δήμο σε ρυθμιζόμενες δόσεις και σύμφωνα με όπως ο νόμος ορίζει.

Το θέμα συζητήθηκε και ελήφθη ομόφωνη απόφαση σήμερα, Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020, στην 46/2020 συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages