Στασιμότητα στην αγορά εξοχικής κατοικίας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Στασιμότητα στην αγορά εξοχικής κατοικίας

Στασιμότητα στην αγορά εξοχικής κατοικίας

Share This
Κάποτε ήταν πολύ της «μόδας», όσο ίσως επέβαλλαν και οι ανάγκες και οι καταναλωτικές συνήθειες, η αγορά μιας εξοχικής κατοικίας, τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους. Όμως, καθώς τα χρόνια περνούν και με την είσοδο της Ελλάδας στην οικονομική κρίση, ο συγκεκριμένος τομέας παρουσιάζει στασιμότητα, σύμφωνα με όσα είπαν στο «Θάρρος» μεσίτες της Καλαμάτας με τους οποίους καταφέραμε να έλθουμε σε επαφή.
Με την οικονομική κρίση να βρίσκεται σε εξέλιξη, το ενδιαφέρον έχει ατονήσει και οι επενδυτές περιμένουν να δουν τι μέλλει γενέσθαι, για να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι υποψήφιοι επενδυτές αναζητούν μια «χρυσή ευκαιρία», προκειμένου να διαθέσουν τα χρήματά τους και για το λόγο αυτό υπάρχει στασιμότητα.
Θα πρέπει, όμως, να καταγραφεί το ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει κάτοικοι της Χιλής ή των Σκοπίων, ενώ δε θα πρέπει να αποκλειστεί και η πιθανότητα αγοράς έκτασης στη Μάνη από Τούρκους υπηκόους.
Δημήτρης Αδαμόπουλος
Σε διαρκή ύφεση βρίσκεται το θέμα της εξοχικής κατοικίας, όπως παρατήρησε, με την ιδιότητα του μεσίτη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημ. Αδαμόπουλος. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα», καθώς δεν υπάρχει εκείνη η ζήτηση που αποτυπωνόταν πριν από δύο χρόνια από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, όλοι οι επενδυτές περιμένουν τις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να επενδύσουν, αναζητώντας κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «τρομερή ευκαιρία».
Έτσι, περιμένουν μειώσεις τιμών, όπως έγινε με την κρίση στις ΗΠΑ, όπου οι τιμές των ακινήτων με την πτώχευση της Lehman Brothers μειώθηκαν κατά 30-35%.
Στην Ελλάδα, οι αντίστοιχες μειώσεις τιμών είναι στο 20%, αλλά η χώρα δεν ανήκει στις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες.
Ο κ. Αδαμόπουλος έθεσε και άλλη μία παράμετρο, αυτή της πώλησης εξοχικών κατοικιών που είχαν αγοράσει Βρετανοί. Λόγω της φορολογίας της χώρας τους, άρχισαν να πωλούν τις κατοικίες που είχαν αγοράσει πριν από 5 με 6 χρόνια.
Σε σχέση με την προ οικονομικής κρίσης περίοδο, ο τομέας παρουσιάζει μείωση της τάξης του 50%, ενώ όσες αγοραπωλησίες γίνονται, αφορούν, κυρίως, πολύ μικρές αξίες.
Από την άλλη, παρατήρησε, αν κάποιος έχει να διαθέσει 100.000 ευρώ, θέλει να αγοράσει κάτι που θα του κοστίσει 50.000 ευρώ και τα υπόλοιπα να τα κρατήσει στην τράπεζα για ώρα ανάγκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages