ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Share This
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι συζητήσεις επεκτάθηκαν σε όλο το πλέγμα του σχεδιασμού για τη διαχείριση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού (νέο σύστημα χορήγησης ασύλου, αυστηρή φύλαξη συνόρων κ.ά.), με αιχμή, ωστόσο, τις προσφυγικές δομές σε νησιά και ενδοχώρα. Και ενώ για την περίπτωση των νησιών η απόφαση για τη δημιουργία πέντε νέων κλειστών-προαναχωρησιακών κέντρων είναι ειλημμένη, υπό διαπραγμάτευση παραμένουν οι νομοί της ενδοχώρας που θα κληθούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.
Οπως προέκυψε από τις μαραθώνιες συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και των υφυπουργών Παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου και Αμυνας (ειδικού συντονιστή για το Προσφυγικό) Αλκιβιάδη Στεφανή και των τοπικών αρχόντων, οι νομοί που φαίνεται να προκρίνονται τουλάχιστον σε πρώτη φάση είναι οι εξής: Φθιώτιδας (κατά πληροφορίες κοντά στη ΒΙΠΕ Λαμίας), Λάρισας (ενδεχομένως στο Κυψελοχώρι), Ηλείας (ενδεχομένως στο Επιτάλιο), Ηρακλείου (ενδεχομένως στη Φαιστό), Αρτας, Αιτωλοακαρνανίας καθώς και σε νομό της Κεντρικής Μακεδονίας.

Φωνές διαμαρτυρίας

Τα όσα συζητήθηκαν χθες και προχθές αναμένεται άμεσα να τεθούν στην ατζέντα των κατά τόπους δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, με το κυβερνητικό επιτελείο να παραμένει ανοιχτό σε οποιαδήποτε αντιπρόταση και στον διάλογο για τη χωροθέτηση των δομών. Σε μια προσπάθεια κάμψης των αντιδράσεων, μάλιστα, επέμειναν στην εξυπηρέτηση (από τα εν λόγω κέντρα) ατόμων με αυστηρά προσφυγικό προφίλ αλλά και για συστηματικά ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο από και προς αυτές. Επιπλέον, η κυβέρνηση δεσμεύεται για την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών με αντισταθμιστικά οφέλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σημαντικότερες αντιδράσεις απέναντι στο πλάνο της κυβέρνησης εκφράστηκαν από φορείς της Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα του Νομού Ηλείας, ενώ την ίδια στιγμή, αταλάντευτοι στην άρνησή τους για δημιουργία νέων -κλειστών – δομών εμφανίστηκαν και οι πέντε δήμαρχοι των νησιών του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου που ήδη φιλοξενούν μεγάλο αριθμό ατόμων.
Ειδικότερα, όπως σημείωσε στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, ο ίδιος και οι ομόλογοί του από Μυτιλήνη, Χίο, Κω και Λέρο έχουν συμφωνήσει στην πραγματοποίηση συντονισμένων κινητοποιήσεων κατά του κυβερνητικού σχεδιασμού. Οπως επεσήμανε, η μορφή των δράσεών τους δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, κάτι που αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες, έπειτα από μεταξύ τους συνεννόηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages