“Στον Περιφερειακό θεσμό στην Πελοπόννησο ,βιώνουμε συμπεριφορές που ξενίζουν” - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

“Στον Περιφερειακό θεσμό στην Πελοπόννησο ,βιώνουμε συμπεριφορές που ξενίζουν”

“Στον Περιφερειακό θεσμό στην Πελοπόννησο ,βιώνουμε συμπεριφορές που ξενίζουν”

Share This
Γράφει η Αντωνία Μπούζα
Δολίως κάποιοι προσπαθούν να πείσουν την Πελοποννησιακή κοινωνία πως ο καταστατικά θεμελιωμένος ρόλος των μειοψηφιών στο Περιφερειακό Συμβούλιο όταν ασκείται, οπως εν προκειμένω στην Πελοποννησο, συνιστά εκτροπή, συνιστά παρεμπόδιση, συνιστά κωλυσιεργία .
Στις δημοκρατικές χώρες όμως, αυτό συνιστά  δημοκρατία, συνιστά ενδιαφέρον και ενεργό συμβολή στην ανάπτυξη του τόπου μας .
Οι προτάσεις με λύσεις για τις  ανάγκες που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, όπως και ο έλεγχος της εξουσίας ,είναι υποχρέωση όσων έχουν εκλεγεί τόσο στην αυτοδιοίκηση, όσο και στην κεντρική  πολιτική σκηνή του τόπου  μας.
Δυστυχώς όμως στον Περιφερειακό θεσμό στην Πελοποννησο ,βιώνουμε συμπεριφορές που ξενίζουν.
Οι πρόσφατες περιφερειακες εκλογές έφεραν στον Α γύρο ,πρώτη με 34,07 %; την παράταξη της Νέας Πελοποννήσου και στη Β θεση, την παράταξη Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο με 33,06 % .
Ο Β γύρος όπου εκεί είδαμε πως υπήρξαν συμφωνίες τόσο φανερές, όσο και κρυφές, έφεραν ένα  διαφορετικό αποτέλεσμα , το οποίο στη δημοκρατία είναι απόλυτα σεβαστό.
Η αντιπολίτευση σέβεται απόλυτα το ρόλο της Περιφερειακής Αρχής.
Η Περιφερειακή Αρχή όμως, σέβεται αραγε τον καταστατικό ρόλο των μειοψηφιών;
Μέχρι σήμερα κρίνουμε πως όχι .
Όταν καταστρατηγεί νόμους και διατάξεις που αφορούν  τον τρόπο συμβολής όλων των περιφερειακών παρατάξεων στον αγώνα για τον τόπο μας και τα προβληματα του, αυτο δεν είναι δείγμα σεβασμού.
Αναφέρομαι ενδεικτικά σε ενέργειες που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, ενω σε όσους έχουν απορία περί της χρησιμότητας της δημοσιοποίησης αυτής της επιστολής μου, η απάντηση μου είναι ναι, ειναι απαραίτητη και αυτό, λόγω αδιαφορίας και απαξίωσης του κ.Περιφερειαρχη, σε προφορικά και έγγραφα αιτήματα των μειοψηφιων.
1)Στο συντονιστικό όργανο (ΣΝΟ) για  τις έκτακτες ανάγκες στους πέντε Νόμους της Πελοποννήσου, εκ του νόμου μετέχουν οι μειοψηφίες. Εν τοις πράξεσι, αποκλείεται η μείζονα αντιπολίτευση, δηλ. η Περιφ.παράταξη η έχουσα 17 συμβούλους στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ίσο αριθμό με την Περιφερειακή Αρχή.
Αιτούμεθα φυσικά, την απαρεγκλιτη τήρηση της νομοθεσίας .
2) Στις σοβαρές συσκέψεις με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη , η παρουσία των εκπροσώπων των μειοψηφιών του Περιφερειακού Συμβουλίου που εκπροσωπούνται στους Νομους οπου γινονται συσκέψεις για ζητήματα του τόπου, είναι υποχρεωτική .
Αντί αυτού είδαμε πως στην επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ.Χρυσοχοιδη, απέκλεισαν την παρουσία των εκπροσώπων των μειοψηφιών, λες και επρόκειτο για κομματική εκδήλωση.
Ένα θέμα όπως η παραβατικότητα και οι ανεξέλεγκτες  σε ορισμένες περιπτώσεις διαστάσεις της εγκληματικότητας,  αφορά όλη την κοινωνία και όχι μόνο το 33,06%, που εκπροσωπεί η Περιφερειακή Αρχή .
3)Στη στελέχωση διαφορων συμβουλίων, αναπτυξιακων κλπ, κυριως η μείζονα αντιπολίτευση έχει ρόλο και θεση. Ουτε εκει ομως υπηρξε συμμόρφωση με οσα ορίζουν οι νομοι.
4)Για την άσκηση του ρόλου των μειοψηφιών,  o νόμος ορίζει ρητά συγκεκριμένες διευκολύνσεις κλπ .
Δυστυχώς σε αίτημα για την τήρηση αυτών των διευκολύνσεων, προσωπικά έλαβα απάντηση με ψευδή στοιχεία.
Ελπίζω άμεσα να διορθωθεί το λάθος αυτό.
5)Στα διάφορα γεγονότα -εκδηλωσεις, που προγραμματίζουν φορείς, πολιτεία, αυτοδιοίκηση κλπ και αφορούν ζητήματα αφορώντα τον τόπο μας, τα προϊόντα μας, τα έργα, τα αιτήματα της κοινωνίας κλπ, είναι υποχρεωτική η ενημέρωση και των μειοψηφιών για να μετέχουν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, προκειμένου να συμβάλουν, όπου πραγματοποιούνται συσκέψεις, ημερίδες κλπ πρωτοβουλίες και προσκαλείται και Β  βαθμός αυτοδιοίκησης .
Ούτε εκεί είδαμε συμμόρφωση με τη δημοκρατικότητα στη λειτουργία του  θεσμού.
Η αυτοδιοίκηση ομως, ειναι υπεράνω κομμάτων και χρωμάτων και την αυτοτέλεια της, την καθορίζει ρητά το αρθρ. 102 του Συντάγματος των Ελλήνων .
Καθε αλλη σκεψη και ενεργεια αλλοίωσης του ρόλου της, αποτελεί Συνταγματική εκτροπή
Πάντα η αλαζονεία στην ευθύνη που δίνουν οι πολίτες είναι κατακριτέα και δεν πρέπει κανείς να ξεχνά, πως στη δημοκρατια υπαρχουν κανονες που πρεπει να τηρούνται .
Η  Αντωνία  Μπούζα είναι  Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου 
Υπεύθυνη ΝΕΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages