Συνδικάτα εργαζομένων Μεσσηνίας: Παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας για μέτρα προστασίας από τον καύσωνα - KALAMATANEWS.GR- ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE

Συνδικάτα εργαζομένων Μεσσηνίας: Παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας για μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Συνδικάτα εργαζομένων Μεσσηνίας: Παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας για μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Share This


 Παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας την Παρασκευή 14 Ιούλη στις 10 π.μ., θα πραγματοποιήσουν Εργατικά Σωματεία της Μεσσηνίας απαιτώντας να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα.

«Ο παρατεταμένος καύσωνας που αναμένεται τις επόμενες μέρες στη χώρα και στην Μεσσηνία, επιβάλλει την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων. Οι χώροι δουλειάς έχουν ήδη μετατραπεί, με ευθύνη της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων, σε κολαστήρια με την εκτόξευση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Σε συνθήκες καύσωνα πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους, γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς και στα εξαντλητικά ωράρια, η θερμική καταπόνηση πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κατηγορίες με χρόνια προβλήματα. Η ζέστη και η υγρασία έχουν και άμεσα αρνητικά αποτελέσματα (αφυδάτωση, ηλίαση, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων), αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες κλπ.) αναφέρουν.

Τονίζουν ότι «οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και σε υπαίθριες εργασίες βρίσκονται εκτεθειμένοι στις συνέπειες των καιρικών φαινομένων (οικοδομές, delivery, ταχυμεταφορές, Υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου στους δήμους κ.λπ). Δεν είναι λύσεις το καπέλο, τα γυαλιά και ένα μπουκαλάκι νερό, όπως συχνά – πυκνά ακούγεται στους χώρους δουλειάς.

«Την ίδια ώρα που η μεγαλοεργοδοσία εκβιάζει τους εργαζόμενους να συνεχίζουν την εργασία τους σε συνθήκες καύσωνα παίζοντας τη ζωή τους “κορόνα – γράμματα”, οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν διαλύσει τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, την Επιθεώρηση Εργασίας. Μετατρέποντάς την σε “Ανεξάρτητη Αρχή” πετάνε από πάνω τους το μπαλάκι της ευθύνης για τον έλεγχο της τήρησης από τους εργοδότες των μέτρων υγείας και ασφάλειας», επισημαίνουν.

Προσθέτουν ότι, «οι εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις. Μόνο με τη δική μας παρέμβαση μπορούμε να προστατέψουμε τις ζωές μας.  Τα εργατικά σωματεία της Μεσσηνίας διοργανώνουμε παρέμβαση στην επιθεώρηση εργασίας, την Παρασκευή 14 Ιούλη στις 10 π.μ. και απαιτούμε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων».

Σημειώνουν ότι «ειδικότερα για τις μέρες του καύσωνα απαιτούμε:

  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία (π.χ. ΥΑ Δ7/Α/οικ.12050/2223/23-5-2011, Άρθ. 23 Παρ. 4, Εγκύκλιος 52903/26-5-2023). Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, ναυπηγικές εργασίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.
  • Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο να μην κάνουν εκπτώσεις στα ζητήματα προστασίας της υγείας τους. Να απευθύνονται άμεσα στα σωματεία τους, για κάθε παραβίαση από την εργοδοσία στη λήψη των μέτρων προστασίας της υγείας».

– Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Ν. Μεσσηνίας

– Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας

– Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ν. Μεσσηνίας

– Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας

– Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Ν. Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages