ΙΣΧΥΡΗ πρόταση αντιπολιτεύσεων του Δήμου Καλαμάτας για ανάδειξη των αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΙΣΧΥΡΗ πρόταση αντιπολιτεύσεων του Δήμου Καλαμάτας για  ανάδειξη των αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής

ΙΣΧΥΡΗ πρόταση αντιπολιτεύσεων του Δήμου Καλαμάτας για ανάδειξη των αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής

Share This


 Πέρασε η απόφαση των αντιπολιτεύσεων του Δήμου Καλαμάτας για την ανάδειξη των αρχαίων της πλατείας της Υπαπαντής,  με 20 ψήφους υπέρ και 15 αποχές, παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν από μερίδα δημοτικών συμβούλων,  έως τις πρώτες πρωινές ώρες  να διαμορφωθεί μια ενιαία πρόταση. Η Δημοτική Αρχή επέλεξε να απέχει από τη διαδικασία και η πρόταση των συμβούλων της μειοψηφίας, υπερψηφίστηκε.

Στην απόφαση αυτή:

  1. Το Σώμα να εκφράζει τη βούλησή του για άμεση ανάδειξη των αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε κατάχωση στο χώρο της πλατείας Υπαπαντής, ως αναπόσπαστο τμήμα της ιστορικής συνέχειας της πόλης.
  2. Το Δήμο να αναλαμβάνει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες και να εξασφαλίζει τις αναγκαίες συνέργειες προκειμένου να υποβληθεί το ταχύτερο δυνατόν ο φάκελος με το αίτημα αλλαγής της απόφασης του ΚΑΣ (2011), ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη των ανασκαφών και η ανάδειξη των ευρημάτων.
  3. Ο Δήμος να χρηματοδοτήσει στο μέτρο των δυνάμεών του τις ανασκαφές και να κινητοποιηθεί για την εξασφάλιση των επιπλέον απαιτούμενων πιστώσεων για τη γρήγορη και ολοκληρωμένη υλοποίησή τους.

Επίσης ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση της  προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελίας Μηλίτση, καθώς σε έρευνα που έκανε στα αρχεία της υπηρεσίας ανακάλυψε ότι η ακριβής θέση του αρχαιοτήτων, που είναι ένας αρχαίος καλοχτισμένος τοίχος δημοσίου κτιρίου, δεν βρίσκεται στο νοτιοανατολικό μέρος της πλατείας αλλά στο όριό της, στο ρείθρο του πεζοδρομίου, ενώ εγκάρσιοι τοίχοι βρίσκονται επί του δρόμου.

Η κ. Μηλίτση πρότεινε τον επαναπροσδιορισμό και την εκ νέου αποκάλυψη του τοίχου αυτού και την εκπόνηση μελέτης ανάδειξης, η οποία θα πληροί τις σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές.  Το κόστος θα ανέλθει σύμφωνα με την κ. Μηλίτση  στις 400.000 με 500.000 ευρώ, ενώ η αρχαιολογική έρευνα μπορεί να διαρκέσει περίπου έξι μήνες, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες.

Επίσης η κ. Μηλίτση επεσήμανε ότι σε αναφορές που είχαν γίνει από τον επιμελητή αρχαιοτήτων Καλαμάτας, στις 6/1/1961, ο εργολάβος της διαμόρφωσης της πλατείας Υπαπαντής προέβη αυθαίρετα στην κάλυψη των ορυγμάτων που είχαν διανοιχθεί για τις ανασκαφές. Στο Αστυνομικό Τμήμα ο εργολάβος ομολόγησε ότι ενήργησε ύστερα από εντολή του Δήμου, ενώ ο αρμόδιος μηχανικός του Δήμου δήλωσε ότι ο εργολάβος ενήργησε εκ παραδρομής και ότι ο Δήμος θα αναλάμβανε τις δαπάνες της εκ νέου αποκάλυψης των αρχαιοτήτων.

Επίσης στο δημοτικό συμβούλιο παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν η αρχαιολόγος Ξένη Αραπογιάννη – επικεφαλής των ανασκαφών στην Αρχαία Θουρία, ο Καλαματιανός αρχιτέκτονας – μελετητής του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας Γιώργος Αλμπάνης και οι εκπρόσωποι της διαδικτυακής κίνησης “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής” Ηλίας Μπιτσάνης και Βασίλης Μιχαλακέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages