Σοβαρό πλήγμα οι διακοπές ηλεκτροδότησης για τις καλλιέργειες - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

  Σοβαρό πλήγμα οι διακοπές ηλεκτροδότησης για τις καλλιέργειες

Σοβαρό πλήγμα οι διακοπές ηλεκτροδότησης για τις καλλιέργειες

Share This

 


Σοβαρό πλήγμα για τις καλλιέργειες, η σπορά των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη, θα αποτελέσει μία ενδεχόμενη διακοπή ηλεκτροδότησης στους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ μπροστά στη νέα αρδευτική περίοδο, με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση.

Ειδικότερα, η διακοπή ρεύματος θα πλήξει – άμεσα και έμμεσα – τα εισοδήματα των αγροτών, που εξαρτώνται αποκλειστικά από την ενασχόλησή τους με τη γη τα οποία θα συρρικνωθούν ή θα εκμηδενιστούν, συμπαρασύροντας και όσους απασχολούνται ως εργαζόμενοι σε μεγάλους παραγωγούς, εργοστάσια και συσκευαστήρια και σε όλη την αλυσίδα αξίας του αγροδιατροφικού κλάδου.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος κατέθεσε τρεις προτάσεις που έχουν ως στόχο να αποφευχθούν για άλλη μια χρονιά οι «περιπέτειες» σε ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ και να μην δημιουργηθούν προβλήματα στις αρδεύσεις των καλλιεργειών, προειδοποιώντας ότι «η μη καλλιέργεια τοπικών προϊόντων θα επηρεάσει μια σειρά επαγγελματικών κατηγοριών που σχετίζονται με την παραγωγή (στην καλλιέργεια, στην συσκευασία, στην διακίνηση κλπ.), ενώ μοιραία θα εκτοξεύσει τις τιμές των εισερχόμενων, από άλλες περιοχές, προϊόντων. Τέλος, η έλλειψη ρευστότητας και κυκλοφορίας χρήματος, θα επηρεάσει πολύπλευρα την τοπική, περιφερειακή αλλά και ευρύτερα την εθνική οικονομία». 

  • Ρύθμιση των χρεών των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ προς τους παρόχους ενέργειας, καθώς και παροχή έκτακτης και απευθείας χρηματοδότησης με τη μορφή επιχορήγησης προς τους ΟΕΒ με σκοπό την κάλυψη των εκτεταμένων αναγκών στις υποδομές και τη συντήρηση του δικτύου.
  • Οι ΤΟΕΒ και οι ΓΟΕΒ, βάσει της φύσης τους, παρέχουν «Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας» (ΥΚΩ). Με βάση τα όσα ισχύουν και περιγράφουν τις ΥΚΩ προτείνεται η ένταξη των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ ως υπηρεσίες ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος για διάστημα τέτοιο που θα εξυπηρετήσει την αδιάκοπη λειτουργία τους.
  • Για τους ΤΟΕΒ και τους ΓΟΕΒ με παύση εκπροσώπησης ή που βρίσκονται εκτός προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος από τον «Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου», να ισχύσει η υπαγωγή τους στην «Καθολική Υπηρεσία Ηλεκτρικής Ενέργειας» μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ώστε να αποτραπεί η διακοπή του ρεύματος και να υπηρετήσουν αδιάκοπο το σκοπό τους. Σημειώνεται ότι αυτή η πρόταση αποτελεί άμεση λύση α) για την επανασύνδεση των ΟΕΒ που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα σε όλη την χώρα και όχι μόνο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και β) για την αδειοδότηση των έργων ενεργειακής αυτονομίας/αναβάθμισης των ΟΕΒ.

Ο αγροδιατροφικός τομέας

Παράλληλα, ο κ. Φαρμάκης τονίζει την σπουδαιότητα του αγροτοδιατροφικού τομέα στην Δυτική Ελλάδα, καθώς όπως αναφέρει, από τις 98.452 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται συνολικά στην Δυτική Ελλάδα το 54% (53.110 επιχειρήσεις) δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα της αγροδιατροφής και της Βιομηχανίας Τροφίμων, ενώ ο κλάδος της αγροδιατροφής αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της περιφέρειας καθώς απασχολούνται 43.705 άτομα (23% του συνολικού αριθμού απασχολούμενων στην περιφέρεια).

Σε ό,τι αφορά τον συνολικό κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια, ανέρχεται στα 7,3 δισ. ευρώ, με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Αγροδιατροφής και Βιομηχανίας Τροφίμων να πραγματοποιούν έναν κύκλο εργασιών ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Πηγή: in.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages