“Φύλακες της Φύσης”: Καθάρισαν το μονοπάτι στο φαράγγι του Βυρού στην Καρδαμύλη - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

“Φύλακες της Φύσης”: Καθάρισαν το μονοπάτι στο φαράγγι του Βυρού στην Καρδαμύλη

“Φύλακες της Φύσης”: Καθάρισαν το μονοπάτι στο φαράγγι του Βυρού στην Καρδαμύλη

Share This

 


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συνάντηση τοπικών φορέων και ο εθελοντικός καθαρισμός Μονοπατιού στο Φαράγγι Βυρού στο πλαίσιο του έργου «Φύλακες της Φύσης: Ανάδειξη και αποκατάσταση μονοπατιών στη Δυτική Μάνη – Ταΰγετος»

Η Ελληνική Εταιρεία Οικοτουρισμού (ΕΛΕΤΟΙΚ) με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την πραγματοποίηση της συνάντησης τοπικών φορέων και της δράσης εθελοντικού καθαρισμού στο πλαίσιο του Έργου «Φύλακες της Φύσης: Ανάδειξη και αποκατάσταση μονοπατιών στη Δυτική Μάνη – Ταΰγετος». Το Έργο υλοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα, Costas M. Lemos Foundation στο πλαίσιο του προγράμματος “Σημεία Στήριξης” που συγχρηματοδοτούν 8 κοινωφελείς οργανισμοί.

Το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στην οικία Leigh Fermor, στην Καρδαμύλη η συνάντηση τοπικών φορέων στην οποία συμμετείχαν 25 άτομα εκπροσωπώντας συλλογικούς φορείς και επιχειρήσεις της περιοχής. Ο στόχος της συνάντησης ήταν να γίνει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικές με το θέμα, έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές προτάσεις για την ανάδειξη των ορεινών μονοπατιών και το ρόλο που μπορούν να παίξουν στην τουριστική ανάπτυξη και στην περιβαλλοντική προστασία της Δυτικής Μάνης.

Ο χώρος της εκδήλωσης, η οικία Leigh Fermor, ένα μοναδικό τοπόσημο στην περιοχή της Μάνης, παραχωρήθηκε ευγενώς από το Μουσείο Μπενάκη το οποίο ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία. Θέρμες ευχαριστίες επίσης απευθύνουμε στην κα Καούκη για την αμέριστη και ευγενική υποστήριξη της εκδήλωσης.


Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οικοτουρισμού (ΕΛΕΤΟΙΚ), κα Φούλη Παπαγεωργίου, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, ευχαρίστησε τους τοπικούς φορείς για τη συμμετοχή τους και παρουσίασε τις δράσεις της ΕΛΕΤΟΙΚ και της πρωτοβουλίας “Φύλακες της Φύσης”.

Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας της ΕΛΕΤΟΙΚ κ. Κώστας Τενεκετζής παρουσίασε το έργο «Φύλακες της Φύσης: Ανάδειξη και αποκατάσταση μονοπατιών στη Δυτική Μάνη – Ταΰγετος». Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι παρευρισκόμενοι. Στην πρώτη ενότητα, με θέμα την σημασία των ορεινών μονοπατιών για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων φύσης σε προστατευόμενες περιοχές, έγιναν παρεμβάσεις από τους: Κώστα Μαρκάκη – “Φίλοι της Βέργας”, Κωνσταντίνο Ξυδέα – Δίκτυο Εθελοντών ΓΑΙΑ, Βίλλυ Ανδροβιτσανέα – Σύλλογος Αγίου Νίκωνα, Τζούλια Ζαχαρέα – Σύλλογος Λαγκάδας, Δυτικής Μάνης. Στη Δεύτερη ενότητα έγινε στοχευμένη συζήτηση για το πώς μπορούν τα ορεινά μονοπάτια να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης του οικοτουρισμού, με κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Προτάσεις έκαναν οι Γιώργος Καραμπάτος- Δρόμοι της Ελιάς, Παύλος Γκραίκης – Επιμελητήριο Μεσσηνίας, Γιάννης Αβραμέας – 2407 Mountain Activities / Σύλλογος Επαγγελματιών Καρδαμύλης, Θάνος Καρκατζούλης – Συμβολαιογράφος, Χριστίνα Κολοκοτρώνη – Αρχιτέκτονας, Βασίλης Κύβελος – Δήμος Δυτικής Μάνης, Κατερίνα Γεωργιλέα – Σύνδεσμος Καταλυματιών Δυτικής Μάνης.

Ακολούθησε ζωηρή συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων πολιτών και εκπροσώπων τοπικών οργανώσεων και των τοπικών αρχών, και όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη ενός σωστού και αποτελεσματικού σχεδίου δράσης για τη διαχείριση και προστασία των μονοπατιών του Ταΰγετου. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συνεχιστεί ο γόνιμος διάλογος μεταξύ των φορέων και η συνέργεια μεταξύ των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και των αρμόδιων αρχών, για την αποκατάσταση των μονοπατιών στη Δυτική Μάνη και την ανάδειξη τους σε πολιτιστικό και τουριστικό κεφάλαιο της περιοχής.

Την Κυριακή 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε εθελοντικός καθαρισμός μονοπατιού στο Φαράγγι Βυρού. Περίπου 20 εθελοντές συναντήθηκαν στην πλατεία Καρδαμύλης και αφού ακολούθησαν την κυκλική διαδρομή 5 χλμ προς Πετροβούνι – Αγία Σοφία – Παλιά Καρδαμύλη, επέστρεψαν στην πλατεία Καρδαμύλης.

Ευχαριστούμε τη Σοφία Χουλιάρα και το εργαστήρι παραδοσιακών προϊόντων “Αμαλία” για το μανιάτικο κέρασμα στους εθελοντές με λαλάγγια και δίπλες!
Η δράση θα ολοκληρωθεί με την έκδοση δίγλωσσου φυλλαδίου για την ανάδειξη του δικτύου ορεινών μονοπατιών στον Ταΰγετο Δυτικής Μάνης το οποίο θα διανέμεται από τις τουριστικές μονάδες της περιοχής και θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες τους και τη δημιουργία και διαδικτυακή έκδοση του «Οδηγού Καλού Επισκέπτη» για τα ορεινά οικοσυστήματα. Η έκδοση με τη μορφή ηλεκτρονικού 12σελιδου booklet θα αναρτηθεί σε ιστοσελίδες επαγγελματιών στον τουριστικό τομέα της περιοχής αλλά και σε ιστοσελίδες επιχειρήσεων ορεινού τουρισμού σε όλη τη χώρα.
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με την Ελληνική Εταιρεία Οικοτουρισμού στο info@greekecotourism.org ή στο τηλ. 2107525080 από 11:00 έως 17:30, Δευτέρα έως Παρασκευή.

Ποιοι είμαστε

Η Ελληνική Εταιρεία Οικοτουρισμού (ΕΛΕΤΟΙΚ) www.greekecotourism.org είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση, με τη νομική μορφή μη κερδοσκοπικού σωματείου και έδρα την Αθήνα, στόχος της οποίας είναι αφενός η διάδοση του οικοτουρισμού στην Ελλάδα, ώστε να γίνει κοινό κτήμα η ανάγκη συνεχούς προστασίας και επαγρύπνησης για τη διατήρηση των οικολογικά σημαντικών περιοχών, και αφετέρου η προώθηση του Ελληνικού οικοτουρισμού διεθνώς και η υποστήριξη των Ελληνικών οικοτουριστικών επιχειρήσεων για την προβολή τους και την απαραίτητη πιστοποίηση ποιότητας των υπηρεσιών τους. Η ΕΛΕΤΟΙΚ ξεκίνησε το 2021 την πρωτοβουλία Φύλακες της Φύσης, η πρώτη ενότητα της οποίας υλοποιήθηκε στην Αιτωλοακαρνανία σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων και στήριξη από τον ΕΟΧ (πρόγραμμα Active Citizens Fund) , ενώ η δεύτερη Ενότητα υλοποιείται στη Δυτική Μάνη, στο πλαίσιο του προγράμματος Σημεία Στήριξης, όπως προαναφέρθηκε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages