Τιμήθηκε η επέτειος της Μάχης στη Σχοινόλακα από το Δήμο Πύλου Νέστορος - KALAMATANEWS.GR- ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE

Τιμήθηκε η επέτειος της Μάχης στη Σχοινόλακα από το Δήμο Πύλου Νέστορος

Τιμήθηκε η επέτειος της Μάχης στη Σχοινόλακα από το Δήμο Πύλου Νέστορος

Share This

 


Η επέτειος της Μάχης στη Σχοινόλακα τιμήθηκε χθες το πρωί με εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Πύλου – Νέστορος στον ναό των Αγίων Αποστόλων.  

Αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων, στον εξωτερικό χώρο, στο μνημείο για τους στρατιώτες της Μάχης.

Στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος Παναγιώτης Καρβέλας, ο περιφερειακός σύμβουλος Τάσος Σαρδέλης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Πύλου Ηλίας Γουρνάς από κοινού με τον συγγραφέα Κώστα Μπαλαφούτη, ο διοικητής του Α.Τ. Πύλου Γιώργος Σικαλιάς, ο λιμενάρχης Χαράλαμπος Ψυχογιός και η προϊσταμένη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πύλου Παγώνα Διονυσοπούλου.

Το «παρών» έδωσαν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Γαϊτάνης, Τάσος Χρονόπουλος, Ηλίας Κανάκης, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Βασίλης Τσώνης, οι υποψήφιοι βουλευτές Πιπίνα Κουμάντου και Μενέλαος Γερονικολός. Τελετάρχης της εκδήλωσης ήταν ο Γιώργος Αναστασόπουλος.

Στην ομιλία του ο ερευνητής – λαογράφος Κώστας Μπαλαφούτης περιέγραψε στην αρχή το ιστορικό πλαίσιο της περιόδου πριν τη Μάχη, τα γεγονότα που οδήγησαν στον «ερχομό» του Ιμπραήμ Πασά από τη Σούδα το 1825. Είπε πως ο Ιμπραήμ έφτασε εδώ σχεδόν ανενόχλητος, έχοντας μαζί του 12.000 καλά προετοιμασμένους στρατιώτες και εκπαιδευμένο ιππικό από τη Γαλλία. Οι ‘Ελληνες οπλαρχηγοί συγκεντρώθηκαν στα «Βουφρά» και αρχηγός της δύναμης των Ελλήνων ορίστηκε ο Τάσος «Καρατάσος» (κανείς δεν ξέρει το πραγματικό του όνομα), το «άξιο τέκνο της Μακεδονίας» όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στο μνημείο της Σχοινόλακας. Ο σπουδαίος αυτός στρατηγός πριν φτάσει στη Μεσσηνία (61 ετών – υπέργηρος για την εποχή), είχε πολεμήσει στη Νάουσα, στη Θεσσαλονίκη, τη Σκιάθο και τη Μαγνησία. ‘Εφτασε στα Κρεμμύδια με 2.000 αγωνιστές ο «Κολοκοτρώνης του Βορρά,  αλλά στη Σχοινόλακα τους έπιασε η νύχτα. Το γεγονός τους έκανε να μείνουν στα 4 – 5 σπίτια και μαντριά που βρήκαν μπροστά τους, τα οποία μετέτρεψαν σε οχυρά. ‘Όταν ήρθε ο Ιμπραήμ στο σημείο, παρενέβη όπως λέγεται ο «καλός θεός της Ελλάδας»… Ξεκίνησε μια δυνατή βροχή, που έβρεξε τα όπλα και το μπαρούτι των εχθρών. Ο Καρατάσος τους άφηνε να πλησιάσουν στα οχυρά και όταν πλησίασαν αρκετά τους επιτέθηκαν, αφού τα δικά τους όπλα και πολεμοφόδια ήταν άθικτα από το νερό. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν δύο σημεία στο χωριό, που πήραν τις ονομασίες τους από τότε. Η περιοχή «Του σκοτωμένου» που είχε τραυματιστεί ο γιος του Μαυρομιχάλη – ο οποίος αργότερα πέθανε στο Νιόκαστρο και η θέση «Μνήματα» που πήρε το όνομά της από τους νεκρούς που άφησαν εκεί τα κόκκαλα τους.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Μπαλαφούτης, η Μάχη στη Σχοινόλακα κράτησε 6 ώρες. Μετά από αυτή, ακολούθησε η πολύ σημαντική Μάχη στη Λιγούδιστα (Χώρα). Είχε ως αποτέλεσμα επίσης να καθυστερήσει τον Ιμπραήμ 28 ημέρες από την επόμενή του κίνηση. ‘Ηταν η πρώτη νικηφόρα κίνηση των Ελλήνων την περίοδο αυτή.

«Υστερόγραφό» της αφήγησης του κ. Μπαλαφούτη, ήταν το ότι μετά από τη Μάχη στη Σχοινόλακα, ο Καρατάσος ορκίστηκε ότι δε θα ξαναέκανε πόλεμο στην Πελοπόννησο. Πέθανε από πνευμονία, στη Ναύπακτο. Ο συγγραφέας ευχαρίστησε θερμά το Δήμο Πύλου – Νέστορος για το ότι τιμά τη Μάχη αυτή και την προβάλλει όπως της αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages