Στοίχημα που επιβάλλεται να κερδηθεί η φετινή ανθοφορία και καρπόδεση της ελιάς - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

 Στοίχημα που επιβάλλεται να κερδηθεί η φετινή ανθοφορία και καρπόδεση της ελιάς

Στοίχημα που επιβάλλεται να κερδηθεί η φετινή ανθοφορία και καρπόδεση της ελιάς

Share This

 


Το δέσιμο του άνθους και η ανάπτυξή του σε καρπό καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό μια επιτυχημένη παραγωγή. Είναι σημαντικό λοιπόν, οι ελαιοκαλλιεργητές να εφαρμόζουν την βέλτιστη συνταγή για να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις και την ποιότητα του προϊόντος τους.

Στη χώρα μας η περίοδος ανθοφορίας έχει ήδη ξεκινήσει από τον Απρίλιο, ενώ σε ορισμένες περιοχές πλησιάζει η ολοκλήρωση της καρπόδεσης. Φυσικά η φάση ανθοφορίας βρίσκεται πάντα σε συνάρτηση με τις επικρατούσες περιβαλλοντικές συνθήκες, την ποικιλία της ελιάς και την τοποθεσία.

Όπως αναφέρεται στη βιβλιογραφία, ένα ώριμο δένδρο ελιάς στο στάδιο της πλήρους ανθοφορίας μπορεί να έχει μέχρι και 500.000 άνθη. Από αυτά μόλις το 10-15% καταλήγουν σε σχηματισμό καρπού ενώ τελικά μόλις το 1-2% αυτών σχηματίζουν τις εμπορικές παραγωγές.

Εχθροί και ασθένειες της ελιάς αυτή την περίοδο

Έως αρχές Ιουνίου επεμβάσεις εναντίον των νεαρών προνυμφών του πυρηνοτρήτη

Από τις 10-15 Μαΐου παρατηρείται απότομη αύξηση των συλλήψεων πυρηνοτρήτη στις παγίδες παρακολούθησης του. Από τις 18 του μήνα και  μετά αναμένεται έναρξη της περιόδου ωοτοκίας, ενώ η μέγιστη εναπόθεση ωών εκτιμάται έως αρχές Ιουνίου.

Όπως αναφέρουν γεωπόνοι, η  κρισιμότερη περίοδος για την προστασία της παραγωγής από το έντομο είναι αυτή της καρπόβιας γενεάς, η οποία επιφέρει ουσιαστικές ζημιές στην ήδη διαμορφωθείσα παραγωγή. Μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας έχουν ελαιώνες με μέτρια καρποφορία.

Συνιστάται η άμεση εφαρμογή εγκεκριμένου εντομοκτόνου από 29/05 έως τις 01-06 εναντίον των νεαρών προνυμφών του εντόμου. Η μεγαλύτερη δοσολογία είναι καλό να εφαρμόζεται όταν υπάρχει αυξημένη πίεση προσβολής ή όταν απαιτείται μεγαλύτερος όγκος ψεκαστικού υγρού. Επανάληψη σε 14 ή 28 ημέρες (εξαρτάται από το σκεύασμα) εφόσον απαιτείται.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνται σκευάσματα από διαφορετική ομάδα δράσης προκειμένου να αποφευχθεί η ανάπτυξη ανθεκτικότητας.

Προσβολές φύλλων και καρπών από μαργαρόνια

Την περίοδο αυτή οι προνύμφες του εντόμου προσβάλουν εκτός από τα φύλλα και τους καρπούς. Σε φυτώρια, νεαρά δέντρα και σ’ αυτά που έχει γίνει κλάδεμα ανανέωσης, η μαργαρόνια μπορεί να προκαλέσει αξιόλογη ζημιά.

Όταν διαπιστώνεται έντονη προσβολή στην τρυφερή βλάστηση και στους καρπούς, συνιστάται επέμβαση φροντίζοντας να λούζονται και οι λαίμαργοι βλαστοί στη βάση του δέντρου.

Την άνοιξη το αρχικό μόλυσμα από κυκλοκόνιο

Οι ανοιξιάτικες μολύνσεις είναι βασικής σημασίας καθώς από αυτές προέρχεται το αρχικό μόλυσμα για τις μολύνσεις της περιόδου. Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι απαραίτητη η βροχή ή η υψηλή υγρασία και οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε ακάλυπτο ελαιώνα σε περίπτωση βροχόπτωσης, συνιστάται η χρήση μυκητοκτόνων με θεραπευτική δράση σύμφωνα με τις οδηγίες του γεωπόνου.

Σε έξαρση το γλοιοσπόριο αυτή την περίοδο

H ανθοφορία είναι το πιο κρίσιμο στάδιο για την εγκατάσταση και εξάπλωση του μύκητα, καθώς κατά την περίοδο αυτή το δυναμικό ανάπτυξης του εμφανίζει έξαρση. Ο μύκητας αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 12-25 ºC, σε συνδυασμό με σχετικά υψηλή υγρασία.

Ως εκ τούτου είναι σημαντικό οι ανοιξιάτικες εφαρμογές να διακόπτονται όταν οι καρποί αποκτήσουν το 10% του τελικού τους μεγέθους.

Ισορροπημένο πρόγραμμα λίπανσης και παροχή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών

Άζωτο – Φώσφορος – Κάλιο

Το άζωτο, ο φώσφορος και το κάλιο είναι όλα τους πολύ σημαντικά θρεπτικά για την ενίσχυση της ανθοφορίας και της καρπόδεσης. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος του αζώτου και του φωσφόρου στα νεαρά φυτά. Όταν τα στοιχεία αυτά βρίσκονται σε επαρκείς ποσότητες μέσα στα φυτά, το δένδρο ανταποκρίνεται θετικά σε κάθε επιπλέον παροχή ποσότητας ενός εκ των θρεπτικών αυτών στοιχείων. Υπερβολικές όμως ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν σε ανισορροπία θρέψης με μειωμένα αποτελέσματα.

Σημαντικό για την ανθοφορία το βόριο

Το βόριο είναι το ιχνοστοιχείο με τη σημαντικότερη επίδραση στην παραγωγή της ελιάς. Μαζί με το ασβέστιο ενισχύει τη δομή των κυτταρικών τοιχωμάτων, ενώ σε συνδυασμό με τον ψευδάργυρο αποτελούν ζωτικής σημασίας ιχνοστοιχεία για καλή άνθηση, επικονίαση και καρπόδεση. Η επίδραση του βορίου στην βλάστηση της γύρης, την επικονίαση, την καρπόδεση, την ανάπτυξη του καρπού αλλά και την τελική ποιότητα και παραγωγή, το καθιστούν το πλέον σημαντικό ιχνοστοιχείο για την καλλιέργεια της ελιάς.

Σε περιπτώσεις τροφοπενιών βορίου παρατηρούνται καρπόπτωση, μικροί και παραμορφωμένοι καρποί, φυλλόπτωση αλλά και ξήρανση βλαστών. Το επιθυμητό επίπεδο βορίου στα φύλλα είναι 20 – 50 ppm. Η διαφυλλική εφαρμογή βορίου λίγο πριν την άνθηση μπορεί να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό της καρπόδεσης, ακόμη και στην περίπτωση που δεν παρατηρείται ένδειξη έλλειψης στο φύλλο.

Πλεονεκτεί η διαφυλλική λίπανση σε περιπτώσεις τροφοπενίας και όχι μόνο

Η διαφυλλική λίπανση εξασφαλίζει την εφαρμογή των κατάλληλων θρεπτικών στοιχείων είτε στα φύλλα είτε στον καρπό με ακρίβεια, την κατάλληλη χρονική στιγμή, ώστε να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες που έχει το φυτό. Σε περίπτωση που υπάρχει τροφοπενία κάποιου στοιχείου η διαφυλλική εφαρμογή αποκτά πολύ μεγαλύτερη αξία γιατί προσφέρει στο φυτό άμεσα το στοιχείο που είναι σε έλλειψη, έτσι ώστε να συνεχίσει ομαλά το βιολογικό του κύκλο.

Οι διαφυλλικές εφαρμογές αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία όταν τα εδάφη είναι ασβεστούχα, όπως είναι συνήθως στις περισσότερες περιοχές που καλλιεργείται η ελιά, γιατί ορισμένα θρεπτικά στοιχεία δεν είναι εύκολα διαθέσιμα στις ρίζες, όπως για παράδειγμα ο ψευδάργυρος ή ο σίδηρος.

Με πληροφορίες από ΥπΑΑΤ και Yara

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages