Κανάκης για τη δημιουργία Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Κανάκης για τη δημιουργία Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα

Κανάκης για τη δημιουργία Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα

Share This

 


Αγαπητοί Συνδημότες /Συνδημότισσες ,

Η εκπαίδευση στα τουριστικά επαγγέλματα είναι υποχρέωση και όχι ευκαιρία για κέρδος.

Μετά τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις σε σχέση με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ανακοινώθηκε η πρόθεση της ΤΕΜΕΣ να προχωρήσει σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας στην δημιουργία Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα.

Μάλιστα κοινοποιήθηκε και σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιώς η οποία αφορά τον εν λόγω στόχο. Το εν λόγω κείμενο προσπαθώντας να τεκμηριώσει τα οφέλη μια τέτοιας σχολής για την Καλαμάτα πιο πολύ ασχολείται με την επίδραση στα ενοίκια που θα επιφέρει η αύξηση του φοιτητικού πληθυσμού παρά με την ουσία της υπόθεσης που είναι η ανάγκη να καλυφθούν επί τόπου οι ανάγκες από την ραγδαία τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή της Μεσσηνίας σε όλα τα εκπαιδευτικά επίπεδα, δηλαδή από το πανεπιστήμιο μέχρι την δια βίου μάθηση.

Δύο φορές στο παρελθόν το 2014 και το 2019 ο αυτοδιοικητικός Συνδυασμός για τον Δήμο Πύλου Νέστορος ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ με επικεφαλής εμού του ιδίου είχε αναφερθεί στην ανάγκη να ληφθεί μέριμνα για την τουριστική εκπαίδευση στην Μεσσηνία, και όχι άδικα είχε την άποψη ότι οι εκπαιδευτικές δομές θα έπρεπε να αποτελούν πρωτοβουλία του Δήμου Πύλου Νέστορος καθώς και να εγκατασταθούν εκεί.

Ενδεικτικά παραθέτουμε την αναφορά στο φυλλάδιο του Συνδυασμού ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ του 2014:

«Την δημιουργία θεσμών εκπαίδευσης και πιστοποίησης γευσιγνωστών ελαιολάδου και οίνου.

Την άμεση ικανοποίηση της ανάγκης για έγκυρη Τουριστική Εκπαίδευση στην περιοχή μας, με πρώτο βήμα την ίδρυση παραρτήματος των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ ή εναλλακτικά με την δημιουργία Δημοτικού ΙΕΚ τουριστικών επαγγελμάτων. Γιατί ο ποιοτικός τουρισμός απαιτεί εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.»

Για μια ακόμη φορά ο Δήμος Πύλου Νέστορος βρίσκεται ουραγός στις εξελίξεις παρά την ύπαρξη μιας ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή, ανάπτυξη που δεν αφορά μόνον το τουρισμό αλλά και την μαζική πλέον μετοίκιση βορειοευρωπαίων, κυρίως συνταξιούχων και όχι μόνον.

Η πρόσφατη αποχώρηση μου, από τον Συνδυασμό του νυν Δημάρχου Πύλου Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, αφορά ακριβώς αυτή την έλλειψη ικανότητος να υπάρξουν έγκαιρα ή ακόμη καλύτερα προνοητικά αντανακλαστικά απέναντι στα προβλήματα και στις προκλήσεις που η πραγματικότητα θέτει.

Τέλος, δεν παύει για μια ακόμη φορά να διαπιστώνεται μια αναντιστοιχία ανάμεσα στα οφέλη που αποκομίζει η ΤΕΜΕΣ από την περιοχή και στο αντίδωρο το οποίο είναι διατεθειμένη να προσφέρει. Η εν λόγω πρωτοβουλία πιο πολύ έχει τα χαρακτηριστικά της κερδοφόρου επένδυσης παρά της αφιλοκερδούς προσφοράς.

Πάντως όπως και να έχει ο Δήμος Πύλου Νέστορος αν και υφίσταται τα βάρη μιας γιγαντιαίας τουριστικής επένδυσης, και διαρκώς συμβάλει στην εξυπηρέτηση των αναγκών της, ελάχιστα αποκομίζει από αυτό που για τις μεγάλες επιχειρήσεις αποτελεί τον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

 

Με Τιμή ,

Ηλίας Κανάκης

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πύλου-Νέστορος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages