ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ναυάγιο της Πύλου στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

 ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ναυάγιο της Πύλου στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ναυάγιο της Πύλου στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας

Share This

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Μεσσηνίας, συμμετέχοντας ενεργά στις δράσεις που καλούν σε Δικαιοσύνη, καλεί τα μέλη του στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 21 Μαΐου στις 9:00 π.μ., ημέρα έναρξης της δίκης των φερόμενων ως διακινητών του ναυαγίου της Πύλου, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας.

Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους αφήνοντας άφωνο ολόκληρο το πλανήτη. Το καΐκι Adriana που μετέφερε πάνω από 700 πρόσφυγες και μετανάστες βυθίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου 2023 47 ναυτικά μίλια νότια μίλια της Πύλου. Η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο να απαντήσει στα ερωτήματα για το πως χάθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές και να διασφαλίσει την απονομή δικαιοσύνης. Κι όμως, ακόμα δεν έχουμε πάρει απαντήσεις.

Ανεξάρτητοι φορείς, ευρωπαϊκοί θεσμοί και δημοσιογράφοι διεθνούς κύρους έχουν στραφεί κατά των Ελληνικών αρχών για αυτή την υπόθεση και για τον τρόπο που τη χειρίστηκαν εκ των υστέρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ έφερε πολλές φορές το θέμα στη βουλή ρωτώντας επίσημα “Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το υπαγόμενο σε αυτό Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή για να διακριβωθούν: Οι συνθήκες που οδήγησαν στο ναυάγιο που συνέβη ανοικτά της Πύλου την 14η Ιουνίου 2023, τα περιστατικά που οδήγησαν στο τραγικό συμβάν, τις ευθύνες που υπάρχουν και σε ποιες υπηρεσίες καταλογίζονται, τις διαταγές που εδόθησαν πριν, κατά και μετά τη βύθιση του πλοίου, τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν και τέλος τις μέχρι τώρα διοικητικές ενέργειες των ελληνικών αρχών για τη διερεύνησή του”.

Ακόμα περιμένουμε τα πορίσματα για το ρόλο των αρχών, καθώς και την εξέταση της μήνυσης που κατέθεσαν 40 επιζώντες στο Ναυτοδικείο Πειραιά.

Τη Τρίτη 21 Μαΐου ξεκινά στη Καλαμάτα δίκη με κατηγορούμενους ως διακινητές εννέα επιζώντες του ναυαγίου. Δεν αναζητούμε αποδιοπομπαίους τράγους ανάμεσα στα θύματα για να καλύψουμε κρατικές και συστημικές ευθύνες. Να μη ξαναζήσουμε την απουσία κράτους δικαίου που ζήσαμε στα Τέμπη, με τις τεράστιες ευθύνες που διαδέχτηκε η επίσης αδιανόητη απόπειρα συγκάλυψης. Θέλουμε δικαιοσύνη για αυτούς τους ανθρώπους που χάθηκαν κυνηγώντας το όνειρο ενός καλύτερου αύριο.

Αγωνιζόμαστε για μια άλλη Ευρώπη, με νόμιμες ασφαλείς διόδους αντί για επαναπροωθήσεις, και για ένα Ευρωπαϊκό κράτος με θεσμούς δικαιοσύνης και όχι συγκάλυψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages