Η Καλαμάτα τίμησε την Επέτειο Απελευθέρωσής της – Συγκίνησε η αναπαράσταση των οπλαρχηγών - KALAMATANEWS.GR- ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE

Η Καλαμάτα τίμησε την Επέτειο Απελευθέρωσής της – Συγκίνησε η αναπαράσταση των οπλαρχηγών

Η Καλαμάτα τίμησε την Επέτειο Απελευθέρωσής της – Συγκίνησε η αναπαράσταση των οπλαρχηγών

Share This

 Σε μια δύσκολη περίοδο, πάντα ο αναστοχασμός είναι ικανός να δώσει δύναμη στην πορεία. Μέσα από τα ιδανικά της θυσίας των Ηρώων του ’21, αυτός εδώ ο τόπος και άνθρωποί του πορεύτηκαν έχοντας ως αξίες την Πατρίδα και την Ελευθερία. Τιμώντας όλα αυτά που ξεκίνησαν από εδώ, η Καλαμάτα με τρόπο λαμπρό τίμησε την Επέτειο της Απελευθέρωσής της. Ξεχωριστές οι εορταστικές εκδηλώσεις, με τα μηνύματα πάντα επίκαιρα.

Με την Ιστορία να αντανακλάται στο σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου και φέτος οι εκδηλώσεις ήταν ξεχωριστές με την παρουσία του κόσμου μετά από τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας πολύ μεγάλη. Σημείο αναφοράς ο ίδιος ιστορικός χώρος που όλα ξεκίνησαν, εκεί που άναψε η φλόγα πριν από 202 χρόνια. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ το παρών έδωσε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Μετά τον τερματισμό του Δρόμου Θυσίας και την άφιξη της Φλόγας από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς, την άφιξη της Σημαίας της Επανάστασης και την αφή του βωμού και έπαρση της Σημαίας της Επανάστασης, ξεκίνησε η Δοξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου. Ακολούθησε Τρισάγιο στη μνήμη των Ηρώων. Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκος Ζαχαριάς. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με το προσκλητήριο των οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821 και στην έναρξη του ιερού Αγώνα, με κατάθεση στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Ηρώων. Η Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου σήμανε την έναρξη της αναπαράστασης της απελευθέρωσης της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821 -μια στιγμή που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης- στο πλαίσιο της οποίας ακολούθησε παρέλαση μαθητών σχολείων και οπλαρχηγών με τις ομάδες τους. Οι εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας -που προβλήθηκαν ζωντανά από την τηλεόραση Best στο πλαίσιο μιας ακόμη εξαιρετικής μεγάλης τηλεοπτικής παραγωγής με την τεχνογνωσία της Belogiannins Audio Visual- ήταν καθηλωτικές.

Δείτε την όλη εκδήλωση

Α. Σαμαράς: «Οι Έλληνες ξέρουμε να αγωνιζόμαστε, ξέρουμε να κερδίζουμε… Αυτοί είμαστε, αυτή είναι η Ελλάδα!»

«Οι Έλληνες ξέρουμε να αγωνιζόμαστε, ξέρουμε να κερδίζουμε, ξέρουμε ότι η Πατρίδα και η Ελευθερία είναι οι υπέρτατες αξίες. Αυτοί είμαστε, αυτή είναι η Ελλάδα!»” υπογραμμίζει με εμφατικό τρόπο ο πρώην Πρωθυπουργός και Βουλευτής Μεσσηνίας Αντώνης Σαμαράς αναφορικά με την απελευθέρωση Καλαμάτας. Αναλυτικά η δήλωσή του:

“Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων του 1821. Από την Καλαμάτα η φλόγα της Επανάστασης έγινε πυρκαγιά. Ο Αγώνας για την απελευθέρωση της Πατρίδας μας, για του Χριστού την Πίστη την Αγία, αποτελεί ένα ακόμη μοναδικό κατόρθωμα στην ιστορία του έθνους μας. Ένας Αγώνας απαράμιλλος που συγκλόνισε την Οικουμένη κι αφύπνισε τις συνειδήσεις των ανθρώπων. “Ελευθερία ή Θάνατος” ήταν το σύνθημα του Αγώνα, ένα σύνθημα που χαρακτηρίζει διαχρονικά τον ελληνικό πολιτισμό. Οι Έλληνες ξέρουμε να αγωνιζόμαστε, ξέρουμε να κερδίζουμε, ξέρουμε ότι η Πατρίδα και η Ελευθερία είναι οι υπέρτατες αξίες. Αυτοί είμαστε, αυτή είναι η Ελλάδα! “

Το μήνυμα του δημάρχου Καλαμάτας για την 23η Μαρτίου 1821

«Εν ενί λόγω απεφασίσαμεν, ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν» ανέφερε η Προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς, που εστάλη από την Καλαμάτα, στις 23 Μαρτίου 1821 κατά την απελευθέρωσή της. Ένα μήνυμα που αντανακλούσε τα συναισθήματα όλων των Ελλήνων.

Σήμερα, 202 χρόνια μετά, η επέτειος της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης φέρνει στο προσκήνιο για μια ακόμα φορά τα διαχρονικά μηνύματα για Ελευθερία, Ανεξαρτησία, Δικαιοσύνη και Εθνική Αξιοπρέπεια.

Ως Δήμαρχος Καλαμάτας είμαι υπερήφανος για την συμβολή της πόλης μας στο Αγώνα του ’21 και την κληρονομία που άφησε η Καλαμάτα στις επόμενες γενιές.

Είμαι υπερήφανος όμως και για τις προόδους του σύγχρονου Δήμου μας!

Υποκλίνομαι στις θυσίες και τον Αγώνα των προγόνων μας.

Χρόνια πολλά Καλαμάτα!

Χρόνια πολλά στις Ελληνίδες και τους Έλληνες!

Αθανάσιος Π. Βασιλόπουλος

Δήμαρχος Καλαμάτας

Δείτε φωτογραφίες

  

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages