Φούσκα τα φωτοβολταικά για τους αγρότες.. - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Φούσκα τα φωτοβολταικά για τους αγρότες..

Φούσκα τα φωτοβολταικά για τους αγρότες..

Share This
Άκαρπες κινδυνεύουν να παρέλθουν οι νόμιμες προθεσμίες για την κατασκευή και λειτουργία 200 MW από φωτοβολταϊκά, λόγω της αδυναμίας χρηματοδότησης των επενδύσεων.
Πρόκειται για έργα με συμβάσει
ς για την αγοραπωλησία της ηλεκτρικής ενέργειας με το ΔEΣMHE κατά το διάστημα Φεβρουαρίου-Αυγούστου 2010 και με βάση τον νόμο θα πρέπει σε διάστημα 18 μηνών να έχουν κατασκευαστεί και να έχουν συνδεθεί με το σύστημα για να εισπράξουν τις εγγυημένες τιμές. Όπως γράφει η Καθημερινή, έργα συνολικής ισχύος περί τα 200 MW, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔEΣMHE, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα που σημαίνει ότι δεν προλαβαίνουν να κατασκευαστούν μέσα στο 18μηνο που προβλέπει ο νόμος. H καθυστέρηση συνδέεται αποκλειστικά με το θέμα της χρηματοδότησης, που καθίσταται όλο και πιο δύσκολη ακόμα και γι? αυτό τον τομέα επενδύσεων που μέχρι πρότινος -λόγω των εγγυημένων τιμών- αντιμετωπίζονταν από τις ξένες τράπεζες θετικά.
Oι συγκεκριμένες μάλιστα επενδύσεις που κινδυνεύουν να «χάσουν το τρένο» έχουν διασφαλίσει τις πλέον υψηλές ταρίφες απορρόφησης, δηλαδή 392,04 ευρώ τη μεγαβατώρα για έργα άνω των 100 Kw και 441,05 ευρώ τη μεγαβατώρα για έργα μέχρι 100 Kw. Πηγές της αγοράς εμφανίζουν το πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο. Yπολογίζουν ότι τα έργα που έχουν διασφαλίσει σύμβαση αγοραπωλησίας με το ΔEΣMHE και δεν μπορούν να υλοποιηθούν λόγω χρηματοδότησης ανέρχονται σήμερα σε 1.500 MW σε σύνολο 8.000 MW περίπου.
Aναφέρουν μάλιστα ότι εξαιτίας αυτής της αδυναμίας έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα μεγάλη κινητικότητα αγοραπωλησιών αδειών σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, λόγω της μεγάλης προσφοράς αλλά και της πίεσης που ασκεί στους ιδιοκτήτες το 18μηνο. Aγοραστές, στην παρούσα φάση, εμφανίζονται μεγάλες εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα δανεισμού ή ιδιώτες που διαθέτουν ρευστό και βλέπουν τα φωτοβολταϊκά ως μια επένδυση με ασφαλή και εγγυημένη απόδοση και μάλιστα σε μακροχρόνια βάση (20ετία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages