Ράβε ξήλωνε πάλι στις εισαγωγικές των ΑΕΙ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ράβε ξήλωνε πάλι στις εισαγωγικές των ΑΕΙ

Ράβε ξήλωνε πάλι στις εισαγωγικές των ΑΕΙ

Share This
Αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής των παιδιών πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών στα ΑΕΙ ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας. Στόχος είναι να διορθωθούν τα στρεβλά του, ιδιαίτερα, προβληματικού συστήματος, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά φέτος
Τι αλλάζει στις εισαγωγικές και φέρει την υπογραφή του πρώην υφυπουργού κ. Ιωάννη Πανάρετου. Όπως γράφει η Καθημερινή, το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών εισήχθησαν σε πανεπιστημιακά τμήματα με πολύ χαμηλή βαθμολογία. Εως πέρυσι οι υποψήφιοι των κατηγοριών αυτών, εάν εισάγονταν σε κάποιο ΑΕΙ, έπαιρναν μετεγγραφή. Από φέτος διεκδίκησαν ξεχωριστές θέσεις σε κάθε ΑΕΙ, συνολικά 8.040 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Εξ αυτών δόθηκαν 3.754 θέσεις στα παιδιά πολυτέκνων, 3.172 σε τριτέκνων και οι 1.114 στα παιδιά που υπάγονται σε κοινωνικά κριτήρια.
Η αλλαγή του συστήματος κρίνεται αναγκαία, αφού πολλές από τις διαμαρτυρίες των ενδιαφερομένων φέτος αποδείχθηκαν απόλυτα βάσιμες. Χθες μάλιστα άρχισε στο Διοικητικό Εφετείο η εκδίκαση της προσφυγής της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων κατά της απόφασης Πανάρετου. Ειδικότερα, εξετάζεται:
• Η σύνδεση του βαθμού του τελευταίου εισακτέου σε κάθε σχολή από τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων με τον βαθμό του τελευταίου εισακτέου στην ίδια σχολή από τη γενική σειρά υποψηφίων. Στόχος να αποφευχθούν φαινόμενα όπως φέτος, όταν, π.χ. ο τελευταίος εισακτέος από ειδικές κατηγορίες στη Φιλολογία Αθήνας είχε 1.885 μόρια, ενώ ο τελευταίος από τη γενική σειρά 17.261 μόρια. Στην Αρχιτεκτονική ΕΜΠ οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 7.258 και 21.715 μόρια!
• Η αποσύνδεση του τόπου κατοικίας των τριτέκνων, πολυτέκνων με την έδρα της σχολής. Εως τώρα οι υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών μπορούσαν να εισαχθούν σε σχολή εντός της διοικητικής τους περιφέρειας. Ετσι, συνέβη το παράδοξο, υποψήφιος από τη Σίφνο να μπορεί να εισαχθεί στο Παιδαγωγικό Ρόδου, αλλά όχι στο Παιδαγωγικό Αθηνών. Η Σίφνος απέχει περί τις 5 ώρες από τον Πειραιά, αλλά με τη Ρόδο συνδέεται ακτοπλοϊκώς μέσω Πειραιά! Αρα, γιατί ένας πολύτεκνος να κάνει χρήση της «ευεργετικής» διάταξης και να βρεθεί στη... Ρόδο;
• Εξαιτίας της σύνδεσης του τόπου κατοικίας με την έδρα της σχολής, παρουσιάστηκε φέτος το εξής παράδοξο: καθώς οι υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών μπορούσαν να εισαχθούν μόνο στις σχολές της διοικητικής περιφέρειάς τους, οι εκ της Πάτρας δεν μπορούσαν (αξιοποιώντας την οικογενειακή τους κατάσταση) να σπουδάσουν σε Νομική, καθώς Νομική υπάρχει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή. Αυτό θα διορθωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages