ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΦΑΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΣΗΜΙΤΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟ ΧΡΗΜΑ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΦΑΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΣΗΜΙΤΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟ ΧΡΗΜΑ

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΦΑΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΣΗΜΙΤΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟ ΧΡΗΜΑ

Share This
Ανακεφαλαιοποίηση της τάξης των 10-14 δισ. ευρώ θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες, ακόμα και αν επέλθει συμφωνία με τους πιστωτές. Παράλληλα το σενάριο για συγχωνεύσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα απομακρύνεται, καθώς προκύπτει ζήτημα ανταγωνισμού όπως υποστηρίζουν οι εταίροι μας, αλλά και εγχώριοι τραπεζικοί παράγοντες. Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με το τελικό ποσό να υπολογίζεται στα επίπεδα των 12 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες, σε περίπτωση συμφωνίας, αναμένεται να ανοίξουν ακόμα και από Τρίτη, ώστε να πραγματοποιούνται βασικές συναλλαγές με ταυτόχρονα διατήρηση των capital controls, ενώ απομακρύνεται οριστικά το σενάριο για «κούρεμα» στις καταθέσεις. Όσον αφορά στην επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, η πιο αισιόδοξη εκτίμηση τραπεζικών παραγόντων είναι ότι θα διατηρηθούν έως και τον Οκτώβριο με σταδιακή αύξηση του ορίου αναλήψεων από 60 σε 100 ευρώ και ειδικές ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις.
Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένονται αλλαγές στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αλλά ίσως κάποιες αλλαγές στα διοικητικά τους συμβούλια. Αισιόδοξος ότι τις επόμενες ημέρες θα αποκατασταθεί η κανονικότητα στις τράπεζες εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. Σε δηλώσεις του το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως μια συμφωνία με τους εταίρους είναι μονόδρομος επιβίωσης και προοπτικής για τη χώρα και την οικονομία, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι δεν θα υπάρχει κανένας κίνδυνος για το μέλλον των τραπεζών, όταν έχουμε συμφωνία. Σύμφωνα με τον πρώην ΥΠΟΙΚ, η άρση των capital controls θα γίνει σταδιακά και παράλληλα με την αποκατάσταση της ρευστότητας στις Τράπεζες, ενώ μεταξύ άλλων διαμήνυσε ότι αντιμετωπίστηκαν με αρτιότητα οι δυσκολίες και τα προβλήματα που προέκυψαν αμέσως από τις πρώτες μέρες που έκλεισαν οι τράπεζες. Τέλος οι τράπεζες υπολογίζουν και στην αποκατάσταση της κανονικότητας όσον αφορά στο δανεισμό τους μέσω της ΕΚΤ. Με ένα νέο πρόγραμμα και με την αποπληρωμή των δόσεων της κεντρικής τράπεζας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ανοίγει ξανά ο δρόμος ώστε η ΕΚΤ να δέχεται ως εγγύηση (collateral) τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς λογικά θα ακολουθήσουν και αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages