ΟΔΗΓΙΕΣ της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΟΔΗΓΙΕΣ  της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

ΟΔΗΓΙΕΣ της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

Share This
Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού να προσφέρει υποστήριξη και πολύτιμες συμβουλές στα θύματα της οικογενειακής βίας. Στοιχεία δείχνουν πως εξαιτίας της καραντίνας και της απομόνωσης τα περιστατικά ενδοικογενεικής βίας έχουν αυξηθεί πολύ. Οι συμβουλές της ΕΛΑΣ στους πολίτες:
Το συγκεκριμένο έγκλημα τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006 και διώκεται αυτεπάγγελτα. Αυτό σημαίνει ότι η Αστυνομία από τη στιγμή που θα ενημερωθεί, θα επιληφθεί άμεσα.
Αν είστε θύμα:
● Καλέστε το 100.
● Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms)στο 100, με: Ακριβή διεύθυνση, Ονοματεπώνυμο, Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. “κινδυνεύει η ζωή μου”, “δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου”)
● Εάν δεν μπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας). Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια. Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.
Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια. Καλέστε τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο sos15900@isotita.gr “Μένουμε Σπίτι δεν Μένουμε Σιωπηλοί”
Αν γνωρίζετε κάποιον που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία:
● Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, καλέστε εσείς το 100.
● Ενημερώστε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.
● Επικοινωνήστε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).
● Ενημερώστε το θύμα για τους τρόπους επικοινωνίας με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες.
● Ενθαρρύνετε το θύμα να καλέσει για ψυχοκοινωνική υποστήριξη τη γραμμή SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες.
Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει φύλο, ηλικία ή γεωγραφικό περιορισμό. Το θύμα μπορεί να είναι νέο ή ηλικιωμένο, άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ), γυναίκα, άντρας ή άλλο μέλος της οικογένειας. Η βία ή κακοποίηση μπορεί να είναι ψυχολογική, σωματική ή σεξουαλική.
Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα, παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.

Οι οδηγίες της ΕΛΑΣ προς τους φορείς

Αν κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων σας, έρχεστε σε επαφή με πολίτη που καταγγέλλει περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας ή διαπιστώσετε ότι ο πολίτης υφίσταται ενδοοικογενειακή βία:
Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, καλέστε εσείς το 100. Ενημερώστε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα. Επικοινωνήστε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, μέσω τηλεφωνικής κλήσης ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), για την παροχή οδηγιών – κατευθύνσεων. Ενημερώστε το θύμα, για τις διαθέσιμες επιλογές επικοινωνίας με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες:
τηλεφωνική κλήση στο 100, αποστολή γραπτού μηνύματος (sms) στο 100, με αναφορά σε στοιχεία διεύθυνσης, ονοματεπώνυμο και προσδιορισμό έκτακτης ανάγκης, επικοινωνία ή μετάβαση στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, επικοινωνία μέσω τηλεφώνου ή μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.
Ενημερώστε το θύμα για τη δυνατότητα παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ή αποστολής e-mail στο sos15900@isotita.gr
Η Ελληνική Αστυνομία ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα, παρέχει τις δέουσες κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.
www.thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages