Αμεση στήριξη των παραγωγών μεσσηνιακής πατάτας ζητά ο Α. Χαρίτσης - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Αμεση στήριξη των παραγωγών μεσσηνιακής πατάτας ζητά ο Α. Χαρίτσης

Αμεση στήριξη των παραγωγών μεσσηνιακής πατάτας ζητά ο Α. Χαρίτσης

Share This
Ερώτηση στην Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης σχετικά με την Μεσσηνιακή πατάτα, καθώς χιλιάδες τόνοι παραμένουν αδιάθετοι εξ’ αιτίας των αθρόων και χωρίς έλεγχο εισαγωγών πατάτας Αιγύπτου, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση . Ο Αλέξης Χαρίτσης τονίζει στην ερώτηση του ότι είναι αδιανόητο εν μέσω υγειονομικής κρίσης, ποιοτικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας όπως είναι η ανοιξιάτικη Μεσσηνιακή πατάτα, λόγω των χαμηλών τιμών διάθεσης και του υψηλού κόστους παραγωγής, να παραμένουν απούλητα στα χωράφια. Όταν μάλιστα η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετική και ποιοτικά και ποσοτικά για το μεσσηνιακό προϊόν.
 Ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις αθρόες εισαγωγές πατάτας Αιγύπτου που πλησιάζουν τους 70.000 τόνους με κόστος ανά κιλό από 7 έως 15 λεπτά, δεν αφήνει κανένα περιθώριο κέρδους στους μεσσήνιους παραγωγούς, την στιγμή που το μέσο κόστος ανά στρέμμα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ,με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν ούτε τα έξοδα παραγωγής τους και να γίνεται ασύμφορη μέχρι και η συλλογή της. Την στιγμή που οι εισαγωγείς και οι μεγάλες αλυσίδες τροφίμων αποκομίζουν τεράστια κέρδη οι Έλληνες παραγωγοί βλέπουν την παραγωγή τους να σαπίζει στα χωράφια με αποτέλεσμα, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η μελλοντική παραγωγή αυτού του ξεχωριστού προϊόντος της Μεσσηνιακής γης να οδηγηθεί σε εξαφάνιση. Καταλήγοντας ο Αλέξης Χαρίτσης ζητά να ενημερωθεί από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις άμεσες ενέργειές του ώστε η φετινή σοδειά να διοχετευθεί στην αγορά με τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής της. Ρωτά επίσης τον Υπουργό ποια θα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων και την διασφάλιση του προϊόντος από τον αθέμιτο ανταγωνισμό τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα σε σχέση με τα εισαγόμενα προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages