Χαρίτσης στη Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών για το Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Χαρίτσης στη Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών για το Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη

Χαρίτσης στη Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών για το Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη

Share This
Η απόφαση του ΣτΕ ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση του «Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος».Καμία άλλη καθυστέρηση!
Ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση στην Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών
Ερώτηση στην Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνία και Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, που αφορά την επίσπευση των διαδικασιών που απομένουν ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του οδικού άξονα «Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος».
Στην ερώτηση του ο βουλευτής Μεσσηνίας τονίζει ότι παρά τους φόβους περί μεγάλων καθυστερήσεων, μετά από την αίτηση αναίρεσης που κατέθεσαν 2 ανάδοχες εταιρίες προς το ΣτΕ, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εκδόθηκε μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες έτσι ώστε η διαγωνιστική διαδικασία να ολοκληρωθεί με την συμμετοχή και των 5 κατασκευαστικών ομίλων. Παράλληλα μετά και την διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη στους αρμόδιους φορείς, ακολουθεί η φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου με την αναθέτουσα αρχή (το Υπουργείο Υποδομών) να καθορίζει και τον χρόνο περάτωσής του, ο οποίος πρέπει να είναι σύντομος, δεδομένου ότι έχει εκπονηθεί ήδη η σχετική μελέτη.
Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες αιτιάσεις από διάφορες πλευρές για διαφορετική χάραξη (παραλιακή), ο Αλέξης Χαρίτσης υπενθυμίζει την επίσημη απάντηση του Υπουργού Υποδομών σε προηγούμενη ερώτηση του τον Φεβρουάριο για το ίδιο θέμα, στην οποία αναφέρει: “(α) Προτεινόμενος Σχεδιασμός επί του οποίου συμφώνησε η Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, σύμφωνα με τον οποίο, δεν ακολουθείται η παραλιακή χάραξη (υποτμήμα Καλαμάτα- Μεσσήνη), αλλά η χάραξη του υφιστάμενου τμήματος με βελτίωσή του και, όπου απαιτείται, παραλλαγή της χάραξης (π.χ. Παράκαμψη Μεσσήνης)”.
Kαταλήγοντας ο Αλέξης Χαρίτσης ερωτά τον Υπουργό Υποδομών: «Ποιο το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και της διαδικασίας δημοπράτησης ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου;
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ  
Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
Θέμα: Άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών δημοπράτησης του έργου «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος», ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή του.
Η αναβάθμιση του οδικού άξονα «Kαλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος» είναι έργο κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη της κεντρικής και δυτικής Μεσσηνίας αλλά και για την οδική ασφάλεια των κατοίκων και των πολυάριθμων επισκεπτών της περιοχής. Οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου ξεκίνησαν από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές Μαΐου του 2019. Η διαδικασία υποβολής προσφορών έληξε στις 2 Ιουλίου του 2019 με συμμετέχοντες 5 μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους. Το στάδιο της προεπιλογής ολοκληρώθηκε με τον έλεγχο των δικαιολογητικών των παραπάνω εταιρειών, των οποίων η συμμετοχή στο διαγωνισμό εγκρίθηκε. Κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας 2 από τις υποψήφιες αναδόχους εταιρίες κατέθεσαν αίτηση αναίρεσης προς το ΣτΕ. Παρά τους φόβους για περαιτέρω καθυστερήσεις, η έκδοση της σχετικής απόφασης πραγματοποιήθηκε μέσα στον Μάιο, εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, κλείνοντας οριστικά τον κύκλο ενστάσεων και προσφυγών και όλων των εν γένει καθυστερήσεων ώστε να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία με τη συμμετοχή και των 5 κατασκευαστικών ομίλων. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Οι απόψεις και οι παρατηρήσεις των αρμόδιων φορέων (Περιφέρεια & Δήμοι) αναμένεται να κατατεθούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε να ξεκινήσει η επόμενη φάση του Ανταγωνιστικού διαλόγου. Σε ότι αφορά τις αιτιάσεις που διατυπώνονται δημόσια για διαφορετική λύση στην κεντρική χάραξη του οδικού άξονα (παραλιακή χάραξη) του τμήματος Καλαμάτα – Ριζόμυλος, ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών στην με αρ.πρωτ. Β-91/18-2-2020 απάντησή του σε ερώτηση που του είχαμε απευθύνει σχετικά με την λύση που θα επιλεγεί, είχε απαντήσει ως εξής:
“(α) Προτεινόμενος Σχεδιασμός επί του οποίου συμφώνησε η Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, σύμφωνα με τον οποίο, δεν ακολουθείται η παραλιακή χάραξη (υποτμήμα Καλαμάτα- Μεσσήνη), αλλά η χάραξη του υφιστάμενου τμήματος με βελτίωσή του και, όπου απαιτείται, παραλλαγή της χάραξης (π.χ. Παράκαμψη Μεσσήνης)”
Kατόπιν αυτών,
Επειδή το συγκεκριμένο έργο αποτελεί διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της Μεσσηνίας και συνιστά τον κύριο οδικό άξονα που συνδέει την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας με την ταχύτατα εξελισσόμενη τουριστικά περιοχή της Δυτικής Μεσσηνίας.
Επειδή μετά την απόφαση του ΣτΕ ανάβει το πράσινο φως για να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου.
Επειδή σύμφωνα με τις απαντήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών διαφαίνεται ότι προκρίνεται η λύση βελτίωσης του υφιστάμενου τμήματος και όχι της παραλιακής χάραξης, η οποία άλλωστε για να εφαρμοστεί θα απαιτούσε την ακύρωση του υφιστάμενου διαγωνισμού προκαλώντας νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου.
Επειδή μετά το τέλος της διαδικασίας διαβούλευσης των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων ακολουθεί η φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, με την αναθέτουσα αρχή (δηλ. το Υπουργείο Υποδομών) να καθορίζει και τον χρόνο περάτωσής του, ο οποίος πρέπει να είναι σύντομος δεδομένου ότι έχει εκπονηθεί ήδη η σχετική μελέτη.
Ερωτάται ο κ.Υπουργός
  • Ποιο το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και της διαδικασίας δημοπράτησης ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου;
                                    
Ο ερωτών Βουλευτής
Αλέξανδρος (Αλέξης) Χαρίτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages