Προβληματίζει το θέμα των ραδιενεργών αποβλήτων στην Πελοπόννησο - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Προβληματίζει το θέμα των ραδιενεργών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Προβληματίζει το θέμα των ραδιενεργών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Share This

 


Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με επιστολή του προς το σύνολο των δήμων της Περιφέρειας επισημαίνει τα βασικά στοιχεία και τις διαπιστώσεις που προέκυψαν στην υπό την προεδρία του σύσκεψη που έλαβε χώρα στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, σχετικά με το θέμα του εντοπισμού ραδιενεργών ουσιών στα απορρίμματα που προωθούνται από τους δήμους προς την μονάδα διαχείρισης.

Στο έγγραφό του, ο περιφερειάρχης εστιάζει στα κοινά συμπεράσματα της πιο πάνω σύσκεψης -στην οποία συμμετείχαν αντιπεριφερειάρχες, οι αντιδήμαρχοι καθαριότητας των δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο ΦοΔΣΑ, η εταιρεία “Περιβαλλοντική Πελοποννήσου” Α.Ε., και υπηρεσιακοί παράγοντες από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος:

“• Οι δήμοι θα πρέπει να προμηθευτούν με φορητό μηχάνημα ανίχνευσης ραδιενέργειας (Identifier), το οποίο επίσης ταυτοποιεί και το ραδιοϊσότοπο που περιέχεται στα απορρίμματα.

  • Η προμήθεια του φορητού μηχανήματος θα βοηθήσει πολύ και στην πρόληψη καθώς θα μπορούν να ελέγχονται ακόμη και κάδοι απορριμμάτων σε συγκεκριμένα σημεία των πόλεων καθώς και ο χρόνος ημιζωής των ραδιενεργών στοιχείων που ενδεχομένως εντοπίζονται.
  • Το απορριμματοφόρο με το ραδιενεργό φορτίο θα πρέπει να απομονώνεται σε ειδικό χώρο τον οποίον θα γνωρίζουν οι Αρχές και όταν διαπιστωθεί από την συσκευή ελέγχου ότι μπορεί να γίνει η απόρριψή του, τότε θα δίνεται η άδεια για την διάθεσή του στη μονάδα διαχείρισης.
  • Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει καλύτερη ιχνηλασιμότητα και πιθανή εύρεση μονάδων υγείας που παρανομούν και δεν διοχετεύουν τα ραδιενεργά απόβλητά τους σε νόμιμες εταιρείες συλλογής με τις οποίες θα πρέπει να έχουν σύμβαση.
  • Οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι συστηματικοί και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος θα είναι στη διάθεση των δήμων για οποιαδήποτε βοήθεια ή υπόδειξη”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages