Πετράκος: «Οι καταστροφείς της σταφίδας δεν μπορούν να εμφανίζονται ως σωτήρες» - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Πετράκος: «Οι καταστροφείς της σταφίδας δεν μπορούν να εμφανίζονται ως σωτήρες»

Πετράκος: «Οι καταστροφείς της σταφίδας δεν μπορούν να εμφανίζονται ως σωτήρες»

Share This

 


ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΩΤΗΡΕΣ

Δήλωση Θανάση Πετράκου 

Επιτέλους ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανός αναγκάστηκε και έκανε δεκτό το δίκαιο αίτημα των σταφιδοπαραγωγών και των συνεταιριστικών τους οργανώσεων για την απορρόφηση του περσινού αποθέματος της μαύρης σταφίδας με 1,40 ευρώ το κιλό.

Η αποδοχή του αιτήματος των σταφιδοπαραγωγών και των συνεταιρισμών επιβεβαιώνει το δίκαιο των αιτημάτων και δικαιώνει τους εννιάμηνους μαζικούς και ενωτικούς αγώνες όλων.

Συγχρόνως όμως αυτή η πολύμηνη καθυστέρηση στο να δοθεί λύση, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της τιμής και την καταστροφή των σταφιδοπαραγωγών, εκθέτει ανεπανόρθωτα τον κ. Λιβανό, αλλά και τους κ.κ. Χρυσομάλλη και Νίκα και όλους όσους τον στήριξαν σε αυτή την καταστροφική αντισταφιδική πολιτική του.

Συνεπώς χρειάζεται πολύ μεγάλο θράσος και φαίνεται ότι το διαθέτει ο κ. Χρυσομάλλης όταν αντί να ζητήσει συγνώμη από τους Μεσσήνιους σταφιδοπαραγωγούς, εμφανίζεται τιμητής και επιτίθεται ακόμη και στους συναδέλφους του στους κ.κ. Γιάννη Λαμπρόπουλο και Περικλή Μαντά, οι οποίοι με συνέπεια στήριζαν αυτούς τους εννέα μήνες τα δίκαια αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών.

Είναι έκθετος ο κ. Λιβανός, διότι:

-Η πολύμηνη καθυστέρηση να δοθεί λύση είχε ως αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή των σταφιδοπαραγωγών και ιδιαίτερα των πιο φτωχών οι οποίοι έχουν πουλήσει το προϊόν αλλά και την πτώση των εξαγωγών αφού οι ξένοι εισαγωγείς βλέποντας την τιμή να κατρακυλάει δεν αγόραζαν περιμένοντας  να αγοράσουν ακόμη πιο φτηνά .

– Επιβεβαιώθηκε  ότι λειτούργησε ως υπηρέτης ιδιωτικών συμφερόντων, τα οποία ήθελαν την καταστροφή της Παναιγιαλείου και των συνεταιρισμών, όπως είχα καταγγείλει από την πρώτη στιγμή.

-Από  την απάντηση του κοινοτικού επιτρόπου αποδεικνύεται ότι ουδέποτε υπέβαλε επίσημο αίτημα στην κοινότητα απλά για τα μάτια του κόσμου έστειλε μια επιστολή, την οποία υπονόμευε ο ίδιος λέγοντας «καταλαβαίνω ότι δεν μπορεί να γίνει απόσυρση!!!». Το γεγονός αυτό το αποκάλυψε ο ίδιος ο κοινοτικός επίτροπος εκθέτοντας τον ανεπανόρθωτα !!!

-Μπορούσε  αν ήθελε , όπως τον «κάρφωσε»  πάλι  στην ίδια απάντηση ο κοινοτικός επίτροπος ,να εντάξει την απορρόφηση της περσινής σοδειάς της σταφίδας στα σχολικά γεύματα και δεν το έκανε.

Συνεπώς βεβαίως είμαστε χαρούμενοι διότι δικαιωνόμαστε όσοι αγωνιστήκαμε με συνέπεια στο πλευρό των σταφιδοπαραγωγών και των οργανώσεών τους, αλλά οφείλουμε να τονίσουμε με ένταση ότι ο κ. Λιβανός είναι και υπόλογος και έκθετος όπως και όλοι όσοι τον στήριξαν.

Επιπλέον, παρά την ικανοποίησή μας όμως δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι η ανακοίνωση του κ. Λιβανού έχει σοβαρά κενά.

1) Δεν δίνει χρονοδιάγραμμα απορρόφησης και  ο χρόνος που υπάρχει είναι ελάχιστος. Μόνο ένας μήνας, διότι μέχρι τα τέλη Γενάρη πρέπει να έχει παραδοθεί από τους παραγωγούς το προϊόν για να μπορέσουν να πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

2) Δεν διευκρινίζει το πολύ σοβαρό και ουσιώδες πώς εννοεί τον ρόλο του κράτους ως εγγυητή αυτό.

3) Και το πιο σπουδαίο, δεν καλύπτει με την απόφασή του αυτή τους πιο φτωχούς σταφιδοπαραγωγούς, οι οποίοι έχουν πουλήσει τη σταφίδα τους σε εμπόρους στην εξευτελιστική τιμή των 0,70 και 0,80 λεπτών το κιλό.

Για όλους αυτούς τους λόγους απαιτούμε και να διευκρινίσει τα κενά που υπάρχουν στην ανακοίνωσή του και να τρέξουν οι διαδικασίες γρήγορα για την απορρόφηση και κυρίως να καλύψει χρηματοδοτικά τους σταφιδοπαραγωγούς που πούλησαν φτηνά. Δηλαδή  να συμπληρώσει το ποσόν που έχασαν μέχρι το 1,40 ευρώ που ορίστηκε ως η τιμή της απορρόφησης και της φετινής εσοδείας ,σε συνεργασία με τους φίλους του τον κ. Νίκα, τον κ. Χρυσομάλλη, τον κ. Μαρλαφέκα και τον κ. Κουνινιώτη.

Εμείς το θέμα αυτό το θεωρούμε μείζον και θα το θέσουμε το θέμα και στο ΠεΣυΠ. Θα ζητήσουμε από τον κ. Νίκα να καλύψει ο ίδιος το ποσό, αφού επέλεξε όλο αυτόν τον καιρό να στηρίζει τον κ. Λιβανό και όχι τους σταφιδοπαραγωγούς. Αναμένουμε να δούμε αν ο κ. Νίκας θα πληρώσει τώρα τη διαφορά στους σταφιδοπαραγωγούς της Κορινθίας και της Μεσσηνίας, αφού δεν πληρώνει ο κ. Λιβανός.

Ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου

Θανάσης Πετράκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages