«Εμφύλια Έπη» από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

«Εμφύλια Έπη» από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

«Εμφύλια Έπη» από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

Share This


 Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, μετά την θριαμβευτική παρουσίαση της παράστασης ΕΜΦΥΛΙΑ ΕΠΗ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 4 Δεκεμβρίου, επανέρχεται στην Κεντρική Σκηνή με το ίδιο έργο για τρεις τελευταίες παραστάσεις την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου στις 21.00 καθώς και την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στις 20.00

Η τόσο τιμητική για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας  παράσταση που δόθηκε  στην κατάμεστη αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,  δέχθηκε διθυραμβικές κριτικές (υπάρχουν αναρτημένες στον ιστότοπο του Θεάτρου και οι παλαιές κριτικές και οι πρόσφατες) και το κοινό επευφημούσε τους συντελεστές και τους έφερνε στην σκηνή ξανά και ξανά. 

ΕΜΦΥΛΙΑ ΕΠΗ

Η αλαζονεία της εξουσίας και η προδοσία είναι οι συνδετικοί κρίκοι των τεσσάρων ενοτήτων από τις οποίες αποτελείται το έργο. Αυτά τα δύο μεγάλα θέματα αναδύονται μέσα από τα αφηγήματα τεσσάρων πρωταγωνιστών της ελληνικής ιστορίας: Ο αλαζών και νάρκισσος Αλκιβιάδης με φόντο τον Πελοποννησιακό Πόλεμο (5ος αι. π.Χ.), o πρίγκιπας Δημήτριος Παλαιολόγος, από τους πρωταγωνιστές του εμφυλίου των Παλαιολόγων στην Πελοπόννησο (15ος αιώνας), ο οπλαρχηγός Οδυσσέας Ανδρούτσος με φόντο τον εμφύλιο κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και τέλος ο ηγέτης του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης, πρωταγωνιστής του εμφυλίου της δεκαετίας του 1940, αποτελούν τα βασικά πρόσωπα. Διαφορετική ιστορική αφετηρία, κοινό φόντο: ο εμφύλιος πόλεμος.

Το κάθε αφήγημα αρχίζει με τη ραδιοφωνική αναγγελία του θανάτου του εκάστοτε πρωταγωνιστή και τον επιμνημόσυνο λόγο που εκφωνεί μια ανώνυμη γυναίκα. Καθώς το πνεύμα του εκλιπόντος αναλαμβάνεται, η γυναίκα συνδιαλέγεται μαζί του, άλλοτε σαν κορυφαία αρχαίου χορού που εκπροσωπεί τη μέση έκφραση της κοινότητας κι άλλες φορές σαν τη συνείδηση που τον ελέγχει, συνοψίζοντας τις πράξεις του βίου του.

Τα «Εμφύλια έπη» είναι η Ελλάδα στον καθρέφτη. Μια παράσταση-στοχασμός πάνω στην Ιστορία. Μια παράσταση για τη μνήμη. Μια παράσταση, της οποίας ο αφηγηματικός τρόπος διέπεται από κυνισμό, πρόκληση, ναρκισσισμό, γελοίο, πτώση, σπαραγμό. Μια παράσταση με πολλή μουσική που προκαλεί τη φαντασία του θεατή με το ηχητικό της περιβάλλον.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Αλαζονεία, ναρκισσισμός, ακούσια και εκούσια προδοσία αρχών και αξιών προκειμένου να ικανοποιηθεί το «εγώ» της εξουσίας, και όλα αυτά με φόντο εμφύλιους σπαραγμούς και ανθρώπινο πόνο. Κι ένας παντεπόπτης οφθαλμός που σιωπηλά παρακολουθεί το δράμα της διαχρονικά σπαρασσόμενης ύπαρξης. Μια παράσταση πολιτική και συνάμα τελετουργική που βάζει την Ελλάδα μπροστά στον καθρέφτη.

 

Τιμές εισιτηρίων

12 ευρώ και 8 ευρώ

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ  ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ 2, ΚΑΛΑΜΑΤΑ

*Οι παραστάσεις  θα πραγματοποιηθούν με όρους λειτουργίας κλειστών θεάτρων ‘’αμιγείς χώροι’’ με όλα τα μέτρα προστασίας που ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages