ΔΕΥΑΚ: Σε λειτουργία ο Βιολογικός Καθαρισμός Καλαμάτας- Πεντακάθαρα τα νερά στις παραλίες του Δήμου - KALAMATANEWS.GR- ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE

ΔΕΥΑΚ: Σε λειτουργία ο Βιολογικός Καθαρισμός Καλαμάτας- Πεντακάθαρα τα νερά στις παραλίες του Δήμου

ΔΕΥΑΚ: Σε λειτουργία ο Βιολογικός Καθαρισμός Καλαμάτας- Πεντακάθαρα τα νερά στις παραλίες του Δήμου

Share This

 


Διαψεύδει η ΔΕΥΑΚ την παραπληροφόρηση και ξεκαθαρίζει ότι τηρεί στο ακέραιο όσα προβλέπονται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες

Την παραπληροφόρηση και τη φημολογία που κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα από παντός φύσεως “ειδικούς” και “ειδήμονες”, για τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαμάτας, διαψεύδει η ΔΕΥΑΚ με ανακοίνωσή της στην οποία ξεκαθαρίζει την ορθή λειτουργία του Βιολογικού, βάσει πάντοτε των ευρωπαϊκών οδηγιών και της εθνικής νομοθεσίας, εξηγεί πώς επεξεργάζεται τα λύματα και τα απολυμαίνει, και υπεραμύνεται της καθαρότητας των νερών κολύμβησης στις παραλίες της Καλαμάτας, που πιστοποιούνται από τακτικούς ελέγχους τόσο από το διαπιστευμένο εργαστήριό της, όσο και από εξωτερικό εργαστήριο. Σύμφωνα με τον Δήμο Καλαμάτας οι διευκρινίσεις δίνονται “για την ορθή ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών και προκειμένου να αποφεύγονται λανθασμένες εντυπώσεις ή να εξάγονται λάθος συμπεράσματα”. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση-απάντηση της ΔΕΥΑΚ:

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

“Σας γνωστοποιούμε ότι, στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Καλαμάτας, σύμφωνα με το διάγραμμα ροής της εγκατάστασης ο μοναδικός τρόπος εκφόρτισης της Ε.Ε.Λ. στην θάλασσα είναι από το τελικό αντλιοστάσιο διάθεσης. Συγκεκριμένα από τις δεξαμενές τελικής καθίζησης τα διαυγασμένα λύματα οδηγούνται στην μονάδα απολύμανσης όπου μέσω της διαδικασίας χλωρίωσης τα επεξεργασμένα και απολυμασμένα λύματα οδηγούνται στο αντλιοστάσιο διάθεσης το οποίο ανυψώνει τα λύματα από το φρεάτιο εξόδου στην αναρρυθμιστική δεξαμενή φόρτισης του υποθαλάσσιου αγωγού εκβολής.

Τα επεξεργασμένα και απολυμασμένα λύματα διατίθενται στην θαλάσσια περιοχή του Μεσσηνιακού Κόλπου μέσω αγωγού διάθεσης μήκους 1650 μέτρων (χερσαίο 1100μέτρα – υποθαλάσσιο 550μέτρα).

“Συνεπώς λαμβάνοντας υπόψη το διάγραμμα ροής της Ε.Ε.Λ. Καλαμάτας δεν υπάρχει δυνατότητα να «ανοιχτεί» κάποιο αντλιοστάσιο όπως δημοσιεύεται στον Τοπικό ΤύποΕπιπλέον για τον έλεγχο της ορθής λειτουργίας και απόδοσης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. διαθέτει διαπιστευμένο Εργαστήριο Χημικών και Μικροβιολογικών Αναλύσεων κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 17025:2017″

Διενεργούνται τακτικές δειγματοληψίες λυμάτων στην είσοδο και έξοδο της εγκατάστασης, καθώς και θαλασσινού νερού τόσο στο ύψος του αγωγού διάθεσης των επεξεργασμένων και απολυμασμένων λυμάτων όσο και από 15 σημεία στην θαλάσσια περιοχή αρμοδιότητάς του Δήμου Καλαμάτας.

“Από τα αποτελέσματα των χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων του εργαστηρίου της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. αλλά και από εξωτερικό διαπιστευμένο εργαστήριο αποδεικνύεται η ορθή λειτουργία της εγκατάστασης και ότι δεν έχει παρατηρηθεί υπέρβαση των επιτρεπόμενων ορίων καταλληλότητας για κολύμβηση”

Άλλωστε οι αναλύσεις των νερών κολύμβησης που κοινοποιούνται στα ΜΜΕ είναι η απόδειξη της ορθής λειτουργίας της Ε.Ε.Λ. και της ποιότητας του θαλασσινού νερού του Δήμου Καλαμάτας.

Η Δ.Ε.Υ.Α.Κ στον τομέα ευθύνης της τηρεί στο ακέραιο όλα όσα προβλέπονται από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και το Εθνικό Δίκαιο και διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι με τις Υπηρεσίες της διασφαλίζει την δημόσια υγεία και το περιβάλλον”.

Διευκρινίσεις για το “πρασίνισμα” των νερών κολύμβησης στη Ναυαρίνου-Διευκρινίσεις από ΔΕΥΑΚ

“Σχετικά με το παροδικό φαινόμενο που εμφανίστηκε στην παραλία της Ναυαρίνου (πράσινος χρωματισμός της θάλασσας) ενδεχομένως ήταν άλγη που αναπτύσσεται υπό τρεις προϋποθέσεις: Στασιμότητα, Υψηλή θερμοκρασία, Φώς.

Σας γνωστοποιούμε ότι το εργαστήριο της Δ.Ε.Υ.Α.Κ ελέγχεται για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων του από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσω των διεργαστηριακών προγραμμάτων ELQA τα οποία είναι τα εξής:
-Διεργαστηριακό Πρόγραμμα Φυσικοχημικού Ελέγχου Ποιότητας Πόσιμου Ύδατος.
-Διεργαστηριακό Πρόγραμμα Μικροβιολογικού Ελέγχου Πόσιμου Ύδατος.
-Διεργαστηριακό Πρόγραμμα Φυσικοχημικού Ελέγχου Ποιότητας Λυμάτων.
-Διεργαστηριακό Πρόγραμμα Μικροβιολογικού Ελέγχου Λυμάτων.
-Διεργαστηριακό Πρόγραμμα Μικροβιολογικού Ελέγχου Θαλασσινού Νερού.

Επίσης έχει λάβει ήδη διαπίστευση κατά το ISO 17025 από τον ΕΣΥΔ για τις αναλύσεις του πόσιμου ύδατος και λυμάτων με αρ.πιστ. 1353 και θα ακολουθήσει η διαπίστευσή του σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του.

Η Δ.Ε.Υ.Α.Κ στον τομέα ευθύνης της τηρεί στο ακέραιο όλα όσα προβλέπονται από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και το Εθνικό Δίκαιο και διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι με τις Υπηρεσίες της διασφαλίζει την δημόσια υγεία και το περιβάλλον”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages