Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το Μιναγιώτικο φράγμα στην Μεσσηνία - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το Μιναγιώτικο φράγμα στην Μεσσηνία

Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το Μιναγιώτικο φράγμα στην Μεσσηνία

Share This

 


Υποβάλλονται σύντομα οι δεσμευτικές προσφορές

Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί μέχρι σήμερα για τα αρδευτικά έργα μέσω ΣΔΙΤ, που περιλαμβάνονται στην πρώτη δέσμη του προγράμματος «Ύδωρ 2.0», συνολικού ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης της εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε γίνει για τρία έργα, συνολικού ύψους της τάξεως των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα από αυτά ήταν και η κατασκευή του Μιναγιώτικου φράγματος στην Πύλο, προϋπολογισμού 135,08 εκατομμυρίων ευρώ.

Το έργο κατασκευής και λειτουργίας του Μιναγιώτικου φράγματος και του αρδευτικού δικτύου σε περιοχές του Δήμου Πύλου – Νέστορος εγκρίθηκε τον περασμένο Μάρτιο (μαζί με άλλα που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0».) από τη διυπουργική των ΣΔΙΤ. Η δε διάρκεια της σύμπραξης θα ανέρχεται κατά το μέγιστο σε 25 έτη.

Γι’ αυτό το έργο οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι θα κληθούν να υποβάλουν σύντομα δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, ώστε στη συνέχεια να επιλεγεί ο ανάδοχος και να ξεκινήσει η διαδικασία της υπογραφής των σχετικών συμβάσεων.

Η κατασκευή του Μιναγιώτικου φράγματος διεκδικείται από την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης, το σχήμα Μυτιληναίος – Intrakat – Μεσόγειος και την κοινοπραξία Άβαξ – Άκτωρ Παραχωρήσεις.

Σημειωτέον ότι το 30% του κόστους θα καλυφθεί από κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που λειτουργεί υπέρ της επιτάχυνσης της συμβασιοποίησης των εν λόγω έργων για να μη χαθούν πολύτιμα κονδύλια.

Συνολικά δρομολογούνται 21 αρδευτικά έργα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ύδωρ 2.0». Πρόκειται για έργα ύψους 1,63 δισ. ευρώ, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ, με τους ιδιώτες να αναλαμβάνουν τη διαχείριση για τα επόμενα 25 χρόνια. Από αυτά τα έργα θα αρδεύονται 1,3 εκατ. στρέμματα αγροτικής γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages