ΣΤΑΦΙΔΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ-Χαμηλή απορροφητικότητα και απαξιωτική τιμή και φέτος - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΣΤΑΦΙΔΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ-Χαμηλή απορροφητικότητα και απαξιωτική τιμή και φέτος

ΣΤΑΦΙΔΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ-Χαμηλή απορροφητικότητα και απαξιωτική τιμή και φέτος

Share This

 


Λαζόγιαννης: “Το προϊόν σβήνει, τα χρέη αυξάνονται και ο αγροτικός κόσμος βυθίζεται στην απόγνωση”

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Ένωση Μεσσηνίας” ο πρόεδρος ο Γιώργος Λαζόγιαννης, παρουσία του οικονομικού διευθυντή Νίκου Ποδοχορίτη, περιγράφοντας την ζοφερή εικόνα στην καλλιέργεια της μαύρης κορινθιακής σταφίδας με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την χαμηλή απορροφητικότητα της περσινής σοδειάς αλλά και της τιμής πώλησης της.


Φέτος θα γίνει προσπάθεια η τιμή να κυμανθεί στα περσινά επίπεδα για τον παραγωγό, δηλαδή στο 1,18, με την σοδειά να προβλέπεται από 10 μέχρι 40% λιγότερη, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “το προιόν σβήνει και παρά τις δεσμεύσεις των ποηγούμενων Υπουργών δεν έγινε τίποτα”.

Όσον αφορά την εικόνα της φετινής παραγωγής φαίνεται πως υπάρχει διαφοροποίηση ανά περιοχή αλλά θα είναι ποιοτική. Το γεγονός όμως είναι πως για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι σταφιδοπαραγωγοί πουλάνε σε τιμές κάτω του κόστους, ενώ υπάρχει ήδη σοβαρό πρόβλημα με τις εκριζώσεις, την ώρα που το ίδιο του Υπουργείο αναφέρει ότι το κόστος καλλιέργειας είναι γύρω στα 1,30 ευρώ το κιλό. Οι τιμές που πουλάνε οι παραγωγοί είναι στα 65 – 75 λεπτά το κιλό, άρα πουλάνε με ζημιά όλα αυτά τα χρόνια, με ένα χρέος που συσσωρεύεται και κινδυνεύει η αγροτική περιουσία.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης εναποθέτει τις όποιες ελπίδες του στη νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ που και λόγω καταγωγής από την αγροτική περιοχή της Κρήτης, με παρόμοια προβλήματα στη σταφίδα, στο λάδι και τις ελιές, πιθανόν να αναλάβει πρωτοβουλίες για το πρόβλημα των αγροτών στην χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages