Σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο εμφανίστηκε στον ουρανό της Μεσσηνίας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο εμφανίστηκε  στον ουρανό της Μεσσηνίας

Σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο εμφανίστηκε στον ουρανό της Μεσσηνίας

Share This


 Ενα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο αντίκρυσαν σήμερα το μεσημέρι στον ουρανό της Μεσσηνίας. Γύρω από τον Ήλιο σχηματίστηκε, γύρω στις 2.30 το μεσημέρι, ένα στρογγυλό στεφάνι, που δημιουργούσε ένα απόκοσμο τοπίο. Πρόκειται για ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο. Άλως (Halo) στη μετεωρολογία ορίζεται το οπτικό φαινόμενο που δημιουργείται από τη διάθλαση και ανάκλαση του φωτός του Ήλιου ή της Σελήνης πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών. Οι κρύσταλλοι ενεργούν σαν πρίσματα που παραμορφώνουν το φως και το κάνουν να φαίνεται σαν στεφάνι γύρω από τον Ήλιο ή τη Σελήνη.

Επειδή βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη παγοκρυστάλλων, τα νέφη που μπορούν να προκαλέσουν το φαινόμενο αυτό βρίσκονται σε ύψος πάνω από 6.000 μέτρα. Τέτοια νέφη είναι τα θυσανοστρώματα (Cirrostratus).

H πιο συνηθισμένη άλως που παρατηρείται είναι η κυκλική, με ακτίνα 22° από το κέντρο του Ήλιου ή της Σελήνης και το εσωτερικό μέρος της άλω είναι λιγότερο φωτισμένο από το εξωτερικό μέρος. Η άλως παρόλα αυτά μπορεί να δημιουργηθεί και με άλλου είδους ακτίνες από 9° (μικρότερη άλως) μέχρι 46° (μεγαλύτερη άλως). Σε μερικές περιπτώσεις, η άλως μπορεί να είναι ημιτελής και να εμφανίζεται ένα μέρος του δαχτυλίου που μοιάζει με τόξο.

Σύμφωνα με τους παλαιότερους, η εμφάνιση αυτού του οπτικού φαινομένου στον ουρανό μιας περιοχής προμήνυε την έλευση κακοκαιρίας μετά από 24 - 48 ώρες. Ωστόσο, η εμφάνιση της άλω δεν σχετίζεται πάντα με την έλευση κακοκαιρίας και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα ασφαλές κριτήριο πρόγνωσης. Τα νέφη της ψηλότερης τροπόσφαιρας μπορεί να υποδηλώνουν ένα μετωπικό σύστημα ή διαταραχή που πλησιάζει μια περιοχή, αλλά μπορεί αυτό να είναι αδύναμο ή μη ενεργό ή και να αλλάξει πορεία, με αποτέλεσμα να μην φτάσει η κακοκαιρία στη συγκεκριμένη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages