"Το έργο μας είναι εγγύηση για το μέλλον της Πελοποννήσου" - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

"Το έργο μας είναι εγγύηση για το μέλλον της Πελοποννήσου"

"Το έργο μας είναι εγγύηση για το μέλλον της Πελοποννήσου"

Share This
«Εξαρχής ο στόχος μας ήταν ξεκάθαρος: να φτιάξουμε τη δική μας τοπική οικονομία. Μια ισχυρή δυνατή οικονομία, τη μόνη ρεαλιστική ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Μια δυνατή οικονομία, που θα δημιουργούσε δικές της συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας για τους ανθρώπους της. Αυτά τα τρία χρόνια, τα πιο δύσκολα χρόνια στην
μεταπολεμική Ελλάδα, κάναμε πολλά. Περισσότερα από όσα δεσμευτήκαμε. Και είμαστε εδώ παρόντες για την επόμενη περίοδο. Το Έργο μας είναι η Εγγύηση για το Μέλλον. Εμείς μιλούμε μόνο για το έργο μας. Μόνο για την Πελοπόννησο. Την επόμενη περίοδο όσα σπείραμε θα αποδώσουν καρπούς και θα είμαστε εδώ για να τελειώσουν τα όσα σημαντικά ξεκινήσαμε» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά την παρουσίαση του απολογισμού για το έργο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου την τριετία 2011 – 2014, παρουσία ενός εντυπωσιακού και πολυπληθούς ακροατηρίου Πελοποννήσιων πολιτών, που πλημμύρισαν την κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης, τους προθαλάμους, αλλά και την εξωτερική πλατεία.Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Αρκαδίας ΠΑΣΟΚ κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, o βουλευτής Κορινθίας ΝΔ, κ. Κώστας Κόλλιας, η πρώην Βουλευτής ΠΑΣΟΚ κα Κατερίνα Φαρμάκη, η υποψήφια Ευρωβουλευτής ΝΔ κα Νατάσα Ράγιου, ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος, Δήμαρχοι της Πελοποννήσου και άλλοι θεσμικοί παράγοντες.Ταυτόχρονα με την ομιλία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρου Τατούλη υπήρχε διερμηνεία στην νοηματική γλώσσα.
«Εμείς είμαστε οι μεσσίες του εαυτού μας. Τα μεγάλα λόγια και οι κενές υποσχέσεις ανήκουν στο παρελθόν» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου για την προσπάθεια ανάκαμψης του τόπου και πρόσθεσε ότι η Πελοπόννησος προηγείται στην έξοδο της χώρας από την κρίση, «αφού με το συγκροτημένο μας σχέδιο υλοποιούμε έργα που φτάνουν το 1 δις και αλλάζουν την Πελοπόννησο».
«Κανένα έργο – φάντασμα δεν υπάρχει πλέον στην Πελοπόννησο και αυτό δεν ήταν αυτονόητο» σημείωσε ο Περιφερειάρχης σε ότι αφορά τα προηγούμενα κοινοτικά προγράμματα, τα οποία αν και πιο «πλούσια», δεν αξιοποιήθηκαν όπως θα έπρεπε, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι η αποτελεσματικότηταα είναι στενά συνυφασμένη με την απόλυτη διαφάνεια που έχει εγκαθιδρύσει η περιφερειακή Αρχή, αφού τα έργα εξελίσσονται απρόσκοπτα χωρίς δικαστικές εμπλοκές. «Αν αυτό δεν είναι τεκμήριο διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, τότε τι θα μπορούσε να είναι;», ανέφερε ο Περιφερειάρχης.«Φέραμε το ΕΣΠΑ στις πρώτες θέσεις, από την προτελευταία που το παραλάβαμε», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, απορρίπτοντας αλλοθικές αιτιάσεις του παρελθόντος. «Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι μας εγκαλούν όχι για όσα δεν κάναμε, αλλά για την ικανότητά μας, για όσα κάναμε και πετύχαμε, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει με το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το οποίο αποτελεί πιλότο για τη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τατούλης, για να καταλήξει: «Ανήκουμε στην εξελιγμένη Δύση και όχι στο Νότο της Μαφίας και της Καμόρας». Σε άλλη αποστροφή του λόγου του ο περιφερειάρχης, δήλωσε ότι όσοι τάσσονται κατά του έργου, οι «δήθεν αντιμνημονιακοί» είναι εκείνοι που θέλουν να φέρουν στην Πελοπόννησο νέα μνημόνια, εννοώντας τα πρόστιμα που θα καλούνταν οι πολίτες να πληρώσουν. Επίσης ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε και στο μεγάλο έργο των βιολογικών καθαρισμών που έχουν κατασκευασθεί αυτήν την περίοδο, ενώ σημείωσε ότι το αναθεωρημένο χωροταξικό σχέδιο, για το οποίο είχε δεσμευτεί στους πολίτες πριν από τρία χρόνια είναι αυτήν την στιγμή σε διαβούλευση και σε λίγους μήνες θα είναι ένα πολύτιμο έργο στα χέρια των επενδυτών, που θα δημιουργεί ασφαλές περιβάλλον και fast truck διαδικασίες.Σε σχέση με την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «οι Περιφέρειες θα σηκώσουν το βάρος της αναδόμησης της χώρας». Ο κ. Τατούλης έκανε ειδική αναφορά στις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλουν οι άνθρωποι που εργάζονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ μίλησε για παραγωγή συλλογικού έργου από κοινού με τους Δήμους.
«Η Μυθική Πελοπόννησος έχει γίνει της μόδας» είναι η κοινή διαπίστωση των διεθνών φορέων του τουρισμού, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, μετά τις στοχευμένες και συνδυασμένες ενέργειες της Περιφέρειας προώθησης και ανάπτυξης του τουριστικού της προϊόντος. Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με τις αεροπορικές εταιρείες που είχαν ως αποτέλεσμα την δυναμική αύξηση του τουρισμού στο Αεροδρόμιο της Καλαμάτας, σημειώνοντας ότι «πριν από δύο χρόνια, υπήρξε μεγάλη επιφυλακτικότητα στις επαφές που ανέλαβε η περιφέρεια Πελοποννήσου, αφού υπήρχε παντού στο εξωτερικό το ερώτημα για το αν οι συναλλαγές θα γίνονταν σε ευρώ ή δραχμή». Παρά ταύτα, ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι «πλέον έχει κερδηθεί η αξιοπιστία, και στο άμεσο μέλλον οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται θα αποδώσουν ακόμη περισσότερους καρπούς και για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και για το αεροδρόμιο της Τρίπολης, που θα ρίξει το βάρος στις μεταφορές προϊόντων και για τα λιμάνια της Πελοποννήσου που εκσυγχρονίζονται».
«Δίνουμε νέα ώθηση στην επιχειρηματικότητα μέσα από το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης», δήλωσε ο κ. Τατούλης, επενδύοντας στην καινοτομία και την έξυπνη εξειδίκευση, τις βασικές αρχές της νέας προγραμματικής περιόδου, στηρίζοντας παράλληλα τα συνεργατικά σχήματα. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου έκαμε εκτενή αναφορά στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας και τις θερμοκοιτίδες στα πλαίσια των οποίων θα «εκκολαφθούν» οι επιχειρηματίες του αύριο.
«Εγγυόμαστε την ολοκλήρωση και τη λειτουργική αρτιότητα όλων των υποδομών του αγροτικού τομέα», τόνισε ιδιαίτερα ο κ. Τατούλης και έθεσε σε προτεραιότητα την «εξωστρέφεια και την υπεραξία ως την κοινή συνισταμένη της στρατηγικής μας για την αύξηση του εισοδήματος του αγρότη». Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην δυναμικότητα των εξαγωγών και στο ηλεκτρονικό καλάθι που αποτελεί την αφετηρία για το ηλεκτρονικό δημοπρατήριο, που θα κάμψει τα γνωστά καρτέλ.
«Εξασφαλίσαμε 60 εκατομμύρια ευρώ για κοινωνικές δομές στο νέο ΕΣΠΑ», δήλωσε ο Περιφερειάρχης για τις παρεμβάσεις στον τομέα των κοινωνικών δομών και αναφέρθηκε στις επενδύσεις στον τομέα της υγείας και της παιδείας, που έγιναν όλην την προηγούμενη περίοδο: Τα νοσοκομεία που προμηθεύτηκαν εξοπλισμό, με το Νοσοκομείο της Καλαμάτας να έχει κάνει σημαντικό έργο σε αυτόν τον τομέα, το Νοσοκομείο της Σπάρτης που ενισχύεται με νέες κλίνες, η νέα ψυχιατρική κλινική του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, τα Κέντρα Υγείας που εκσυγχρονίστηκαν, τα νέα σχολεία που κατασκευάστηκαν.
«Η πολιτική ρευστότητα στην χώρα δεν αφήνει περιθώρια να πάρουμε αποφάσεις ανέμελες, γιατί οι συνέπειές τους θα είναι τεράστιες» δήλωσε στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι «Σήμερα αποφασίζουμε για το δικό μας μέλλον. Το μέλλον της δικής μας περιφέρειας. Το μέλλον της Πελοποννήσου. Το μέλλον του τόπου και των ανθρώπων του».
Τέλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου έδωσε το έναυσμα για την επόμενη περίοδο, αναφερόμενος στο συνδυασμό του «Νέα Πελοπόννησο»: «Παλεύουμε για μια Νέα Πελοπόννησο, Ανεξάρτητη από εξαρτήσεις και προσωπικές ιδιοτέλειες, Αυτάρκη σε αγαθά και δυναμικούς ανθρώπους, Ανθρωποκεντρική και Αλληλέγγυα, Ισότιμη, Ευρωπαϊκή και Υπερήφανη».
*Ακολουθεί αναλυτικά το σύνολο της ομιλίας του Περιφερειάρχη, κ. Τατούλη
Τρίπολη, 7/4/2014
Κυρίες και Κύριοι, συμπατριώτες και συμπατριώτισσες μου,
Φίλες και φίλοι Πελοποννήσιοι,
Αργολιδείς, Αρκάδες, Κορίνθιοι, Λάκωνες και Μεσσήνιοι,
Καλώς ήρθατε και καλώς ανταμώνουμε.
Σας ευχαριστώ από το βάθος της καρδιάς μου που είστε εδώ σήμερα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ήρθατε για να θυμηθούμε μαζί όσα μας ένωσαν πριν από τρία χρόνια. Για να αποτιμήσουμε μαζί το έργο που δημιουργήσαμε. Για να δεσμευτούμε μαζί στο σχέδιο της επόμενης μέρας.
Τρία χρόνια πέρασαν. Πώς να τα χωρέσεις μέσα σε μια ώρα; Όταν μάλιστα αυτά τα τρία χρόνια ήταν τα πιο δύσκολα στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Και πώς να πείσεις αυτούς που αγωνιούν ότι οι σπόροι που ρίξαμε θα βγάλουν καρπούς τα χρόνια που θα 'ρθουν, και πως ο τόπος μας θα αφήσει για πάντα στην άκρη την ομίχλη που έφερε στις ζωές μας η κρίση;
Για μας, πειθώ δεν είναι τα παχιά λόγια. Είναι τα έργα. Είναι οι ζυγισμένες κουβέντες. Το ψέμα έχει άλλωστε κοντά ποδάρια. Κι εμείς γνωριζόμαστε 30 χρόνια τώρα. Με γνωρίζετε πια καλά. Και σας γνωρίζω κι εγώ, τους πιο πολλούς από σας με τα μικρά σας ονόματα.
Το 2010 στάθηκα μπροστά σας ευθυτενώς. Δεν σας έδωσα κούφιες υποσχέσεις. Ούτε σας ζήτησα λευκή επιταγή. Σας ζήτησα να εμπιστευτείτε το σχέδιό μας για τη Νέα Πελοπόννησο. Δεσμεύτηκα σε ένα συγκροτημένο πρόγραμμα, με κοστολογημένες δράσεις, με σαφή χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είχαμε από τότε προβλέψει ότι τα μεγάλα λόγια και οι κενές υποσχέσεις ανήκαν στο παρελθόν. Ότι ο τόπος μας έπρεπε να σταθεί στα δικά του πόδια. Ότι χείρα βοηθείας δεν θα μας έτεινε πια κανείς. Σας είχα πει ότι εμείς είμαστε οι μεσσίες του εαυτού μας. Και ότι άλλοι μεσσίες δεν θα έρχονταν πια από τον ουρανό. Οι μεγάλοι «σωτήρες» αποδείχτηκαν ιδιοτελείς λαϊκιστές. Εκείνοι είναι που οδήγησαν την χώρα στο χείλος του γκρεμού. Τα λεφτά που ... «υπήρχαν», τελικά δεν υπήρχαν, και όσα υπήρχαν, τόπο δεν έπιασαν.
Σήμερα η κρίση μας έχει διδάξει πολλά. Βγαίνουμε από την κρίση; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: κάποιοι τόποι θα προηγηθούν. Κάποιοι άλλοι θα υστερήσουν. Κάποιοι θα δυσκολευτούν πολύ. Εμείς θα προχωρήσουμε με γοργά βήματα. Στο κάτω-κάτω, ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. Και ο κυβερνήτης στην κρίση φαίνεται.
Εμείς γνωρίζουμε καλά τα κατατόπια και έχουμε και χάρτη απλωμένο μπροστά μας για να ξέρουμε που βαδίζουμε. Στηριχτήκαμε στις δικές μας δυνάμεις. Εργαστήκαμε σκληρά. Αξιοποιήσαμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ των πόρων που διαχειριστήκαμε. Δημιουργήσαμε γερά θεμέλια. Με έναν ξεκάθαρο στόχο: να φτιάξουμε τη δική μας τοπική οικονομία. Μια ισχυρή δυνατή οικονομία, τη μόνη ρεαλιστική ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Μια δυνατή οικονομία, που θα δημιουργούσε δικές της συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας για τους ανθρώπους της.
Η απορία είναι εύλογη: Μπορούμε πράγματι να το πετύχουμε αυτό; Μπορούμε να περπατήσουμε με τα δικά μας πόδια και να φτάσουμε μακριά; Το 2010, όταν σας ζήτησα να με εμπιστευτείτε και να με αναδείξετε Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, σας είπα: Ναι, μπορούμε. Τώρα σας το λέω με μεγαλύτερη δύναμη. Μπορούμε, γιατί ήδη το ξεκινήσαμε. Μπορούμε γιατί έχουμε αστείρευτες δυνάμεις να συνεχίσουμε. Μπορούμε γιατί έχουμε ξεκάθαρα μπροστά μας τους στόχους που θέλουμε να ολοκληρώσουμε. Μπορούμε γιατί όσα κάναμε μέσα σε μια μόλις τριετία δεν είχαν γίνει ποτέ στο παρελθόν. Μπορούμε γιατί όσα δεν κάναμε, τα έχουμε σχεδιάσει και είμαστε έτοιμοι να τα υλοποιήσουμε την επόμενη περίοδο.
Φίλες και Φίλοι μου,
Την περίοδο που οι αγελάδες ήταν ακόμη στον τόπο μας παχιές, η Πελοπόννησος παρέμενε διαχρονικά ο φτωχός συγγενής. Πόροι χάθηκαν. Έργα έμειναν μισά, σαν φαντάσματα. Υποσχέσεις έμειναν στα συρτάρια. Σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει ριζικά. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα υποδομών της τελευταίας εικοσαετίας. Έργα που φτάνουν σε προϋπολογισμό το 1 δις ευρώ και με την ολοκλήρωσή τους θα έχουν αλλάξει για πάντα το πρόσωπο της Πελοποννήσου. Χάραξη νέων οδικών αξόνων είναι σε εξέλιξη στο σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων. Από το Τζάνε – Καλαμάκι στη Μεσσηνία, την είσοδο της Κορώνης, τα πολύπαθα Γαργαλιάνοι- Ρωμανός και Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, το Μεσσήνη - Ριζόμυλος – Πύλος - Μεθώνη όλα είναι σε πορεία υλοποίησης. Στη Λακωνία, ενώνουμε τη Μονεμβάσια με τη Νεάπολη, το Γύθειο με το Γερολιμένα. Τα έργα ξεκινούν ξανά στο Σκούρα- Πυρί, ενώ οι Βουτιάνοι (το πιο πολύπαθο έργο της Πελοποννήσου) θα παραδοθούν σύντομα στην κυκλοφορία. Η σύνδεση της Νεμέας με την εθνική οδό, όπως και ο δρόμος Περαχώρα – Λίμνη Βουλιαγμένης ολοκληρώνονται, ενώ το Γκούρα - Ευρωστίνη δημοπρατείται άμεσα. Στην Αρκαδία, ο δρόμος Τρίπολης – Άστρους που για δεκαετίες έμενε ανολοκλήρωτος παραδίδεται πια άμεσα σε χρήση, ενώ έργα οδοποίιας πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ έχουν ολοκληρωθεί. Στην Αργολίδα, τέλος, συνδέουμε το Ναύπλιο με την Επίδαυρο και τα Λευκάκια με το Δρέπανο, ενώ το τμήμα Αγία Ελεούσα – Αρκαδικό είναι έτοιμο για δημοπράτηση.
Θα έλεγε κάποιος καλόπιστα: Μα καλά, αυτά θα γίνονταν έτσι κι αλλιώς. Κι όμως δεν έγιναν, φίλες και φίλοι, τα προηγούμενα χρόνια, με δύο κοινοτικά προγράμματα (το Β' και το Γ' ΚΠΣ), και μάλιστα πιο «πλούσια» από το ΕΣΠΑ, η Πελοπόννησος δεν μπόρεσε να αντλήσει παρά μόνο 500 εκατομμύρια σε διάρκεια 20ετίας, με τη σημερινή αξία των χρημάτων. Τα έργα περνούσαν από το ένα κοινοτικό πρόγραμμα στο επόμενο, μέχρι που έφτασαν στα χέρια μας σαν καυτή πατάτα. Σήμερα κανένα έργο- φάντασμα δεν υπάρχει πια στην Πελοπόννησο. Όλα έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης.
Γιατί γίνονται όμως αυτά σήμερα, ενώ δεν γίνονταν τόσα χρόνια; Γιατί απλά, δεν πέρασε μέρα που να μην παρακολουθούμε στενά την υλοποίηση του κάθε έργου και να λύνουμε αυτόματα τα προβλήματα που παρουσιάζονταν.
Γιατί γίνονται σήμερα; Γιατί απλά, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχει απόλυτη διαφάνεια. Τα έργα δεν σταματούν μετά από προσφυγές, διότι δικαστικές προσφυγές δεν υποβλήθηκαν παρά μόνο 2 στις εκατοντάδες δημοπρατήσεις έργων. Αν αυτό δεν είναι η απόδειξη της μεγαλύτερης διαφάνειας, τότε τι θα μπορούσε να είναι;
Γιατί γίνονται σήμερα; Γιατί διαθέτουμε την τεχνογνωσία και στηρίζουμε τις υπηρεσίες μας, που κάνουν τιτάνιο αγώνα να σταθούν όρθιες στην απαξίωση που διαχέεται στον δημόσιο τομέα.
Γιατί γίνονται σήμερα; Γιατί δεν πιστέψαμε ούτε για μια στιγμή στις λογιστικές αλχημείες που έφερνε το παρελθόν: Ούτε «έργα για τα έργα», ούτε «έργα για την απορρόφηση» κάναμε. Οι υποδομές της Πελοποννήσου υπηρετούν τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, προκειμένου να φέρουν πραγματική ανάπτυξη για τον τόπο και δουλειά για όλους τους συμπολίτες μας. Το κάθε ευρώ δεν είναι δαπάνη για εμάς. Είναι επένδυση.
Θα μπορούσαμε αυτήν την τριετία να αρκεστούμε στην προσαρμογή του νέου θεσμού. Και να διαχειριστούμε το ΕΣΠΑ τυπικά. Άλλωστε, όταν εμείς αναλάβαμε την διοίκηση του δικού μας προγράμματος βρισκόταν στην προτελευταία θέση ανάμεσα στα άλλα περιφερειακά προγράμματα. Θα μπορούσαμε απλά να κάνουμε κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Και να σταυρώσουμε τα χέρια επιδεικτικά. Οι δικαιολογίες θα ήταν πολύ εύκολες. «Δεν έχουμε πόρους», θα μπορούσαμε να πούμε. «Παραλάβαμε έργα με προβλήματα διαχρονικά, έργα φαντάσματα». «Δεν έχει να μας δώσει λεφτά η κυβέρνηση». «Η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής». «Ο δημόσιος τομέας είναι διαλυμένος». Πόσες φωνές δεν ακούμε που αναζητούν παρόμοια άλλοθι για την δική τους αδυναμία να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν μέσα σε αυτές! Εμείς κινούμαστε σε άλλη λογική. Οι θεσμοί για να πάνε μπροστά χρειάζονται τους ανθρώπους που θα τους υποστηρίξουν. Χρειάζονται και το σχέδιο που θα πείσει, προκειμένου ο τόπος να μην στερηθεί από πόρους. Και πράγματι πετύχαμε να μην στερηθεί η Πελοπόννησος πόρους. Γιατί βάλαμε μαχαίρι στις δαπάνες, τις οποίες μειώσαμε κατά 64% στο σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων, αποπληρώνοντας παράλληλα τα χρέη εκατομμυρίων των παλιών νομαρχιών, την ίδια στιγμή που τα έσοδά μας μειώθηκαν στο ήμισυ. Γιατί διεκδικήσαμε και πετύχαμε να έχουμε πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, την ώρα που η κεντρική κυβέρνηση δεν έδινε πουθενά χρήματα. Γιατί φέραμε το ΕΣΠΑ στις πρώτες θέσεις από πλευράς δυναμικής στην κατάταξη όλων των περιφερειακών προγραμμάτων της χώρας. Γιατί πετύχαμε τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση μελετών ανάμεσα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, γεγονός που μας καθιστά απόλυτα έτοιμους να εντάξουμε έργα στη νέα προγραμματική περίοδο που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2014, με το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης ή ΣΕΣ, όπως λέγεται το νέο ΕΣΠΑ. Συνολικά 32 έργα ωριμάζουν από πλευράς μελετών και αδειοδοτήσεων στην Πελοπόννησο, προκειμένου να τα εντάξουμε αμέσως, όταν το νέο πρόγραμμα ανοίξει για εντάξεις. Από τον ανατολικό άξονα της Πελοποννήσου, που θα συνδέσει το Κυπαρίσσι με το Ναύπλιο, διατρέχοντας την παραλιακή Κυνουρία, από τον άξονα που θα φέρει κοντά τον Ισθμό με την Επίδαυρο και το Πόρτο Χέλι, έως το δρόμο που θα συνδέσει το Πυρί με το Γύθειο και την παράκαμψη του Βλαχιώτη, το Πύλος – Ρωμανός, το Καλαμάκι- Κορώνη, το Μεσσήνη- Ριζόμυλος –Πύλος, η δεκαετία 2010- 2020 θα έχει αφήσει στην Πελοπόννησο υποδομές που η αξία τους θα αγγίζει το ενάμισι δις ευρώ. Οι υποδομές αυτές, μαζί με τις πρωτοβουλίες μας που θα σας θυμίσω στη συνέχεια, δημιουργούν πια ρεαλιστικές αναπτυξιακές βάσεις για την Πελοπόννησο και ρεαλιστική ελπίδα για ένα πιο φωτεινό αύριο για όλους τους Πελοποννήσιους.
Κυρίες και Κύριοι, συμπολίτες μου.
Η προεκλογική περίοδος άνοιξε για κάποιους νωρίς. Κάποιοι από εμάς δεν άντεξαν την πίεση και κατεβήκανε από το τρένο νωρίς. Στα μισά της προσπάθειας. Άλλοι πάλι έρχονται σήμερα στον τόπο μας ως αλεξιπτωτιστές για να μας εγκαλέσουν, όχι για όσα δεν κάναμε, αλλά για όσα κάναμε και πετύχαμε. Είναι λαϊκιστές. Ψαρεύουν σε θολά νερά. Μα, τα νερά της Πελοποννήσου είναι διαυγή και κρυστάλλινα. Ο όψιμος λαϊκισμός, οι άναρθρες κραυγές, οι προσωπικές επιθέσεις και η λασπολογία δεν έχουν θέση στη δική μας ατζέντα. Δεν είναι πεδίο πολιτικών μαχών η Πελοπόννησος. Η Πελοπόννησος δίνει τη δική της μάχη και από αυτήν τη μάχη δεν πρέπει να λείψει κανείς. Οι ιδιοτέλειες, οι προσωπικοί σχεδιασμοί και τα ξένα διλήμματα ανήκουν αλλού, στην κεντρική σκηνή. Από εκεί, από την κεντρική πολιτική σκηνή, αυτοί οι κάποιοι θέλουν να φέρουν στην Πελοπόννησο καινούρια μνημόνια. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την εμμονή όλων να διαβάλλουν το μεγαλύτερο έργο της Πελοποννήσου, που έχει κάνει και η ίδια η χώρα δική της σημαία; Αυτοί οι γνωστοί κάποιοι, οι δήθεν αντιμνημονιακοί, που δεν είχαν ποτέ σχέδιο, ποτέ άποψη για τα προβλήματα και τις λύσεις τους είναι η αιτία που ήλθε το μνημόνιο στην χώρα. Δεν θα έλθει όμως κανένα δικό τους μνημόνιο για την Πελοπόννησο και τους πολίτες.
Το 2010 δεσμεύτηκα ενώπιον σας ότι θα δώσουμε λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της δικής μας περιφέρειας που αποτελεί ντροπή και δεν μας αφήνει να τρέξουμε στο μέλλον. Υποσχέθηκα ότι θα γίνουμε μια πρότυπη, ευρωπαϊκή περιφέρεια στα ζητήματα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Ότι οι χωματερές θα μένανε στο θλιβερό μας παρελθόν. Ότι τα σκουπίδια που είναι πεταμένα σε ρέματα και ακτές, εμείς θα τα μετατρέπαμε σε μια νέα οικονομία. Σας είπα ότι θα δίναμε μάχη με τη μαφία των σκουπιδιών και ότι θα την κερδίζαμε. Πολλοί είπαν τότε ότι ήταν μεγαλοστομίες. Ότι μπαίναμε σε επικίνδυνες περιοχές. Και σε κάθε βήμα που ο σχεδιασμός μας προχωρούσε, πάντα περίμεναν το λάθος που θα γκρέμιζε αυτό, που με τόσο κόπο και αγωνία χτίζαμε. Αγωνία, γιατί γνωρίζαμε καλά ότι τα πρόστιμα με τα οποία μας απειλούσε η Ευρώπη ήταν ασήκωτα και ότι η τσέπη των πολιτών δεν θα τα άντεχε πια.
Τρία χρόνια μετά, τα δύσκολα βήματα έχουν πια ολοκληρωθεί. Οι εγκαταστάσεις διαχείρισης των στερών αποβλήτων θα είναι έτοιμες στα τέλη του 2015, την ώρα που περιφέρειες που ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα από εμάς δεν βρίσκονται ούτε στα μισά του δρόμου που εμείς ήδη διανύσαμε. Και αυτό έγινε με απόλυτη διαφάνεια. Με συνεχή διαβούλευση με τους δημάρχους. Με ελέγχους από όλα τα εθνικά και κοινοτικά όργανα. Με ένα ιδιότυπο ΣΔΙΤ που εμείς πιλοτικά εφαρμόσαμε στην χώρα, ένα ΣΔΙΤ που συνδυάζει τους ευρωπαϊκούς πόρους με τα ιδιωτικά κεφάλαια. Με το κόστος για τον πολίτη να πέφτει σε πολλές περιπτώσεις στο μισό. Με τη χρήση των πλέον οικολογικών τεχνολογιών. Με μια επένδυση που αγγίζει τα 152 εκατομμύρια. Με εκατοντάδες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στο έργο. Με επιχειρηματικές ευκαιρίες που δημιουργούνται γύρω από αυτό. Με εγκαταστάσεις που θα λειτουργούν ως περιβαλλοντικά σχολεία, προκειμένου τα παιδιά μας να μάθουν να προστατεύουν τον τόπο που ζουν. Με έργα μετατροπής των χωματερών της ντροπής, σε νησίδες πράσινου και αναψυχής για όλους. Έργα που χρηματοδοτούμε με 30 εκατομμύρια ευρώ.
Εμείς είμαστε ξεκάθαροι: δεν το πιστέψαμε ποτέ αυτό, για το οποίο ορισμένοι προσπαθούν και σήμερα ακόμη να μας πείσουν. Και με ακόμη μεγαλύτερη σιγουριά το λέμε και σήμερα. Η Πελοπόννησος δεν ανήκει στον προβληματικό ευρωπαϊκό Νότο. Το Νότο της μαφίας και της καμόρας. Ανήκουμε στην εξελιγμένη Δύση. Όπου κυριαρχούν οι κανόνες. Και ακολουθούνται οι νόμοι. Όσοι επιδιώκουν καμόρες στον τόπο μας, όσοι με ελαφρά καρδιά μας καλούν να πληρώσουμε τεράστια πρόστιμα, θα μας βρουν ηχηρά απέναντί τους.
Το περιβάλλον, ωστόσο, δεν είναι μόνο η διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Είναι και οι βιολογικοί καθαρισμοί. Είναι και η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Είναι και τα οικοσυστήματα. Είναι και ο χωροταξικός σχεδιασμός. Το 2010 δεσμευτήκαμε ότι όλοι οι παραθαλάσσιοι οικισμοί άνω των 2000 κατοίκων θα είχαν βιολογικούς καθαρισμούς. Αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε κατά το 70% και θα ολοκληρωθεί σε απόλυτο βαθμό στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Ούτε ένα λίτρο λυμάτων δεν θα καταλήγει στις θάλασσες. Σε αυτόν τον τομέα, η πρόκληση της επόμενης ημέρας είναι η δημιουργία μιας περιφερειακής διοίκησης, στην οποία θα υπάγονται όλες αυτές οι εγκαταστάσεις προκειμένου και το κόστος λειτουργίας να μειωθεί για τον πολίτη, και τα έργα να λειτουργούν κανονικά. Ταυτόχρονα, τα αποχετευτικά σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου δίνουν οριστικές λύσεις σε προβλήματα που σοβούσαν για χρόνια, ενώ σε λίγο καιρό, με τα έργα ύδρευσης που χρηματοδοτούμε, και ο αμίαντος θα αποτελεί παρελθόν. Στα έργα διάβρωσης των ακτών, η Μεσσηνία και η Κορινθία αποτέλεσαν πεδία σημαντικού έργου, ενώ στην Αργολίδα και τη Λακωνία οι μελέτες των αντιδιαβρωτικών έργων είναι ώριμες προκειμένου να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο ΣΕΣ, με 20 εκατομμύρια ευρώ που έχουμε ήδη εξασφαλίσει.
Και οι επενδύσεις; Πώς θα γίνουμε φιλόξενος τόπος για επενδύσεις; Και πώς αυτές οι επενδύσεις δεν θα αλλοιώσουν το περιβάλλον της Πελοποννήσου, όπως έχουμε δει στο παρελθόν δεκάδες φορές να συμβαίνει; Προστασία του περιβάλλοντος και ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό δεν μπορεί να υπάρξει. Πριν από τρία χρόνια σας μίλησα για τον ανορθολογισμό της χώρας να δημιουργήσει τα χωροταξικά των περιφερειών πριν το χωροταξικό της χώρας. Ζητήσαμε την αρμοδιότητα από την κεντρική κυβέρνηση να αναθεωρήσουμε εμείς μόνοι μας το δικό μας περιφερειακό χωροταξικό. Μπορεί να μην κερδίσαμε την αρμοδιότητα, κερδίσαμε όμως να προχωρήσει η αναθεώρησή του και να ενσωματωθούν σε αυτό το νέο σχέδιο όλες μας οι προτάσεις. Σε λίγους μήνες από σήμερα, η Πελοπόννησος θα έχει το δικό της σύγχρονο χωροταξικό, το πιο κρίσιμο εργαλείο, που θα εξασφαλίζει προστασία του περιβάλλοντος, ασφάλεια στους επενδυτές και fast track αδειοδοτήσεις. Θα περιορισθεί έτσι η γραφειοκρατία και η εμπλοκή των μεγάλων έργων σε δικαστικές διενέξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages