Πετρέλαιο θέρμανσης: ΞΕΚΙΝΗΣΕ με χαμηλό ενδιαφέρον η διάθεσή του, ως 1,38 η τιμή του - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Πετρέλαιο θέρμανσης: ΞΕΚΙΝΗΣΕ με χαμηλό ενδιαφέρον  η διάθεσή του, ως 1,38 η τιμή του

Πετρέλαιο θέρμανσης: ΞΕΚΙΝΗΣΕ με χαμηλό ενδιαφέρον η διάθεσή του, ως 1,38 η τιμή του

Share This

 

Ξεκινά από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τη χειμερινή σεζόν στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν πηγές των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, η τιμή αναμένεται να κυμανθεί σήμερα, πρώτη ημέρα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, μεταξύ 1,36 – 1,38 ευρώ ανά λίτρο. «Οι τιμές που περιμένουμε να ξεκινήσει η φετινή περίοδος στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι στα περσινά επίπεδα κοντά στο 1,40 ευρώ το λίτρο. Λίγο χαμηλότερη στα μεγάλα αστικά κέντρα, λίγο υψηλότερη στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, που επιβαρύνεται από χερσαίες και Θαλάσσιες μεταφορές» εκτίμησε ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου ενόψει της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης από σήμερα Παρασκευή 13 Οκτωβρίου.

Οι τιμές για εφέτος χωρίς επιδοτήσεις διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι οπότε είχε δοθεί επιδότηση 20 λεπτά ανά λίτρο συν ΦΠΑ από τον προϋπολογισμό και επιπλέον 7.5 λεπτά από τα διυλιστήρια.

Οι τιμές αυτές, διευκρινίζεται, ισχύουν για τα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ στην περιφέρεια και τα νησιά (όπως ισχύει παγίως) επιβαρύνονται με το κόστος μεταφοράς. Τα τελικά μεγέθη θα διαμορφωθούν αύριο με βάση τις διεθνείς τιμές και την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου της Παρασκευής.

Το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι πάντως επί του παρόντος περιορισμένο καθώς οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές ενώ πολλοί είναι και εκείνοι που έχουν γεμάτες δεξαμενές καθώς αγόρασαν πετρέλαιο την άνοιξη, στη λήξη της προηγούμενης χειμερινής περιόδου όταν οι τιμές είχαν υποχωρήσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα προκειμένου να το αποθεματοποιήσουν για τον προσεχή χειμώνα.

Όπως ανέφεραν πηγές της αγοράς, η αντίδραση της διεθνούς αγοράς στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι ως τώρα περιορισμένη καθώς η τιμή του αργού παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα σε σχέση με την περίοδο πριν τη σύρραξη.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Νέα βελτιωμένα κριτήρια για το επίδομα
Το επίδομα θέρμανσης παραμένει στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, από 100 έως 800 ευρώ, αλλά με βελτιωμένα κριτήρια για τις οικογένειες που μπορούν να δουν αύξηση του εισοδηματικού ορίου έως και 2.000 ανά παιδί.

Σημειώνεται πως το φετινό επίδομα δεν θα είναι «διπλό» για όσους προχωρήσουν σε αλλαγή καυσίμου, όπως έγινε πέρυσι. Τα καύσιμα που επιδοτούνται είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και το pellet.

Επίδομα θέρμανσης: Κριτήρια και εισοδηματικά όρια
Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα:

16.000 ευρώ για τον άγαμο και
24.000 ευρώ για τον έγγαμο,
Το εισοδηματικό όριο αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ ανά παιδί, για τις οικογένειες με παιδιά:

24.000 ευρώ + 5.000 ευρώ ανά παιδί, για έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες
Ακίνητη περιουσία

Άγαμοι: Έως 200.000 ευρώ
Έγγαμοι-μονογονεϊκές: Έως 300.000 ευρώ, αυξημένο κατά 50.000 ευρώ φέτος
Την ίδια ώρα, για πρώτη φορά τίθεται όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως, στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην εφορία ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

Επισημαίνεται ότι το δημοσιονομικό κόστος για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης ανέρχεται σε 237 εκατ. ευρώ έναντι 280 εκατ. ευρώ πέρυσι από τα οποία 189 εκατ. για το 2023 και 48 εκατ. για το 2024.

ΠΗΓΗ:  iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages