Εκδήλωση για τη διασφάλιση της άριστης ποιότητας στο ελαιόλαδο στη Μεσσηνία - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

 Εκδήλωση για τη διασφάλιση της άριστης ποιότητας στο ελαιόλαδο στη Μεσσηνία

Εκδήλωση για τη διασφάλιση της άριστης ποιότητας στο ελαιόλαδο στη Μεσσηνία

Share This

 


Η ποιότητα του ελαιολάδου και η διαρκής ανάγκη λήψης μέτρων διασφάλισής της, είναι βασικά στοιχεία που αποτελούν προτεραιότητες όλων όσων ασχολούνται με αυτό το εθνικό μας προϊόν.

Τόσο οι παραγωγοί, όσο και οι ελαιουργοί και τυποποιητές, επιδιώκουν διαρκώς την τήρηση όλων των ορθών πρακτικών στην παραγωγική διαδικασία και κοπιάζουν προκειμένου αυτό να βρει την αντίστοιχη αποδοχή και ανταμοιβή από τον καταναλωτή.

Ωστόσο, στις πρόσφατες αλλαγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας προστίθενται ή και αυστηροποιούνται νέοι βασικοί δείκτες ποιότητας, σχετιζόμενοι με επιμολυντές – υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων ΜΟΑΗ κλπ.

Βασική επιδίωξη παραγωγών, ελαιουργών και τυποποιητών οι ορθές πρακτικές στην παραγωγική διαδικασία

Οι αλλαγές αυτές απαιτούν την αυξημένη προσοχή όλων και κυρίως των ελαιοπαραγωγών, προκειμένου να κατατάσσεται το παραγόμενο ελαιόλαδο στα εμπορεύσιμα ως βρώσιμα έλαια και να μην αποκλειστεί. Οι επιμολυντές αυτοί βρίσκουν τον δρόμο προς την ελιά και το λάδι κυρίως από υπολείμματα λιπαντικών κατά την διαδικασία συγκομιδής και κλαδέματος στα λιοστάσια.

Για το λόγο αυτό, είναι επιβεβλημένο να υπάρξει επίσημη και πλήρης ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων στην ελαιοπαραγωγική διαδικασία, για τις πηγές προέλευσης αυτών των επιμολυντών, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα, τα ελαιόλαδα να γίνουν μη εμπορεύσιμα.

Αυτή την ενημέρωση επιδιώκει η ημερίδα που θα διοργανώσει με ελεύθερη προσέλευση η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) και η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε) το Σάββατο 21/10/2023 και ώρα 12.45 μ.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, (Αριστομένους 33, Καλαμάτα).

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από όλους τους φορείς του νομού, τους οποίους και ευχαριστούμε (ΔΑΟΚ, Δήμος Καλαμάτας, Ένωση Μεσσηνίας, Επιμελητήριο Μεσσηνίας, Σύνδεσμος Ελαιουργών Μεσσηνίας, ΚΑΕΜ – Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας, Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας).

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages