Ζητά την άρση απόλυτης απαγόρευσης για 3 “απάτητες” παραλίες ο Δήμος Πύλου-Νέστορος - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ζητά την άρση απόλυτης απαγόρευσης για 3 “απάτητες” παραλίες ο Δήμος Πύλου-Νέστορος

Ζητά την άρση απόλυτης απαγόρευσης για 3 “απάτητες” παραλίες ο Δήμος Πύλου-Νέστορος

Share This


 
Την υποβολή αιτήματος στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την άρση της απόλυτης απαγόρευσης παραχώρησης χρήσης αιγιαλού σε 3 παραλίες: Λάμπες στη Δ.Ε. Μεθώνης, Μπούκας στη Δ.Ε. Νέστορος και Μεμί στη Δ.Ε. Κορώνης, την εξαίρεσή τους από τον κατάλογο των απαγορευμένων για απλή χρήση αιγιαλού περιοχών – τμήματα της ακτογραμμής της ΚΥΑ του νόμου  5092/2024 και τον αποχαρακτηρισμό τους ως “απάτητες παραλίες”, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου – Νέστορος.

Με την ίδια απόφαση αιτείται την έγκριση παραχώρησής τους υπό όρους, “ώστε η απλή χρήση να γίνεται υπό το πρίσμα της προστασίας των ακτών και του οικοσυστήματος, να διασφαλίζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ως άνω κοινόχρηστων χώρων, καθώς αυτό θα διασφαλίζει τη συνύπαρξη της προστασίας του περιβάλλοντος με την οικονομική δραστηριότητα και την τουριστική ανάπτυξη για τη βιώσιμη χρήση και αξιοποίηση του αιγιαλού και της παραλίας”.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι “τα ανωτέρω δύο τμήματα αιγιαλού παραλία Λάμπες Δ.Ε. Μεθώνης και παραλία Μεμί Δ.Ε. Κορώνης είναι από τις λίγες και μετρημένες κολυμβητικές παραλίες που χρησιμοποιεί ο περισσότερος κόσμος, με εύκολη πρόσβαση, με ενεργή τουριστική δραστηριότητα και με ελάχιστη

παραχωρούμενη έκταση τα τελευταία 15 περίπου έτη για εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης των λουόμενων (ομπρέλες/ξαπλώστρες) και μεγάλη ελεύθερη έκταση. Η εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης παραχώρησης για απλή χρήση αιγιαλού στα ανωτέρω τμήματα θα επιφέρει επιβάρυνση και συνωστισμό στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα στα όμορα τμήματα που εφάπτονται δεξιά και αριστερά εφαρμογής του μέτρου και άνιση κατανομή των επισκεπτών, καθώς αυτοί θα προσελκύονται από τις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης των λουόμενων στα επιτρεπόμενα τμήματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιβαλλοντική επιβάρυνση και θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός κλίματος μονοπωλιακής εκμετάλλευσης και συρρίκνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με την εξαίρεση των δύο αυτών τμημάτων αιγιαλού από τον κατάλογο των απάτητων παραλιών και την παραχώρησή τους για απλή χρήση υπό όρους για την περαιτέρω προστασία τους και την περιβαλλοντική θωράκισή τους, θα συνεχίσει να υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα στην ήπια επιχειρηματική δραστηριότητα και στον δημόσιο και ελεύθερα προσβάσιμο χαρακτήρα των παραλιών αυτών”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages